Nu de zomer voorbij is (en we niet meer in bikini over het strand hoeven te flaneren), kunnen we onze sportroutine prima op een lager pitje zetten, toch? Nou, mooi niet. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geheugen.

Science says: intensief sporten zorgt voor een beter geheugen

Je moet er toch echt aan geloven

© Bruno Nascimento

Nu de zomer voorbij is (en we niet meer in bikini over het strand hoeven te flaneren), kunnen we onze sportroutine prima op een lager pitje zetten, toch? Nou, mooi niet. Je mag het zelfs een pitje hoger zetten, na het lezen van de resultaten van een onlangs gepubliceerd onderzoek. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geheugen.

Zes weken zweten
Canadese onderzoekers hebben een studie gedaan naar het verband tussen een intensieve workout en ons geheugen. In de studie zijn 95 gezonde adolescenten zes weken lang gevolgd tijdens hun workouts, waarbij elke workout bestond uit twintig minuten intervaltraining. 

Alleen maar positieve effecten
Wat blijkt? De intensieve workouts zorgen voor een beduidend beter high-interference geheugen, zoals dat met een mooi woord wordt genoemd. Dit type geheugen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je eigen auto herkent naast een andere auto van hetzelfde type en model. 

Kom van die bank af
Dat is nog niet het enige voordeel van flink zweten in de sportschool. De wetenschappers vonden ook een positief verband tussen de intervaltrainingen en de gesteldheid van je hersenen. De workouts leidden tot verhogingen van een eiwit dat betrokken is bij de groei, werking en overleving van hersencellen. Heb je dus niet alleen een fitter lichaam, maar ook een fitter geheugen én brein. 

Alzheimer
De bevindingen zouden van belang kunnen zijn voor meer onderzoek naar de steeds ouder wordende samenleving, wat samengaat met hogere percentages van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. 

En je wordt er slimmer van
"Ook kunnen verbeteringen in dit type geheugen na een intensieve workout een verklaring zijn voor de eerder vastgestelde link tussen lichaamsbeweging en betere academische prestaties", aldus Jennifer Heisz, een van de onderzoekers.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten