Slik je iedere dag vitaminepillen? Onderzoek wijst uit dat je dat vitaminepillen vaak helemaal niet beter voor je gezondheid zijn. Sterker nog, het kan de kans op hart- en vaatziekten en kanker vergroten.

(Te veel) vitaminepillen slikken is helemaal niet goed voor je

Diverse onderzoeken laten zien dat het zelfs negatieve effecten kan hebben

© Unsplash

Wanneer je gezondere lokken wil, verkouden bent of sterkere nagels wil, is de vaste oplossing (van meestal moeders) om gezinsverpakkingen aan vitaminepillen in te slaan. Multivitamine, bruistabletten, vitamine A, B, C, D, you name it, alles wordt in huis gehaald. Maar werken vitaminepillen eigenlijk wel? Sterker nog; kan het in plaats van goed ook slecht voor je gezondheid zijn?

Mariska van Sprundel schrijft in EOS Wetenschap dat de meeste vitaminepillen nutteloos zijn en een hoge dosis zelfs schadelijk kan zijn.

Goed voor je?
Dat we allemaal vitaminen uit voeding nodig hebben om ons lichaam gezond te houden, weten we allemaal. Precies om die reden gebruikt vijftig procent van Nederland voedingssupplementen. De helft van die mensen slikt dagelijks een vitaminepil, met de gedachte dat ze langer leven en zich beter voelen.

Gevaarlijk
Van Sprundel betwijfelt dat vitaminepillen een gezond effect op onze gezondheid hebben: “Studie na studie laat zien dat de meeste vitaminepillen niet werken om verkoudheid of ziektes te voorkomen. In sommige gevallen zijn hoge doses vitaminen zelfs gevaarlijk: ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten en kanker vergroten.”

Hoeveelheid
Volgens de Amerikaanse kinderarts Paul Offit is het probleem niet zozeer dat we vitaminepillen slikken, maar hoevéél pillen mensen vaak nemen. Daarmee doelt hij op mensen die leven onder het credo ‘hoe meer, hoe beter’. “Daar gaat het mis. Het tegenovergestelde blijkt zelfs waar te zijn: excessief vitaminen nemen, verhoogt het risico op kanker en hartziekten.”

Fabel
Veel mensen denken dat te veel vitaminen slikken geen kwaad kan, omdat je alles wat je lichaam niet nodig heeft weer uitplast. Dat is een fabel, zegt voedingswetenschapper Jeanne de Vries: “Het lichaam weet dat het vitaminen hard nodig heeft en springt er daarom zuinig mee om. Via de nieren komt een deel weer terug in het bloed.”

Check bij de huisarts
Slik jij regelmatig vitaminepillen? Let dan op dat je de dagelijkse dosis niet overschrijdt of vraag advies aan je huisarts.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten