Zitten er risico’s aan het gebruiken van pijnstillers als paracetamol en ibuprofen? Glamour zoekt het uit.

Zitten er risico’s aan het gebruik van pijnstillers als paracetamol en ibuprofen?

Glamour neemt het gebruik van paracetamol en ibuprofen onder de loep

© Unsplash

Pijnstillers zijn snel genomen en gaan makkelijker per twee dan per één. Maar wat zijn nu écht de risico’s? Glamour neemt de risico’s van paracetamol en ibuprofen onder de loep.

Paracetamol
Deze pijnstiller kun je op een lege maag innemen. Een paracetamol werkt dan zelfs sneller. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is maximaal 6 tot 8 tabletten van 500 mg. Als jij je aan deze dosering houdt, kun je door de dosering geen bijwerkingen krijgen.

Bijwerkingen
Dat betekent niet dat ze helemaal niet kunnen optreden. Er kunnen bijwerkingen ontstaan door persoonsgebondenfactoren. Denk bijvoorbeeld aan problemen met je lever. Dit orgaan breekt paracetamol voornamelijk af. Je moet dus oppassen met het gebruik van paracetamol als je leverproblemen hebt.

Langere tijd
Gebruik je langer dan twee weken paracetamol (of ibuprofen)? Dan kan het medicijn júist hoofdpijn veroorzaken. Dit heet medicatie-afhankelijke hoofdpijn en kan optreden als je meer dan vijftien dagen per maand een pijnstiller gebruikt. Het is in dat geval belangrijk om langs je huisarts te gaan.

Ibuprofen
In tegenstelling tot paracetamol, kun je ibuprofen het beste tijdens of na het eten innemen. Toch is dit niet noodzakelijk, als je zorgt dat je een maagbeschermer gebruikt bij het medicijn. Dit is al helemaal aan te raden wanneer je het medicijn voor een langere tijd gebruikt, als je wat ouder bent of wanneer je in de geschiedenis maagklachten hebt gehad. De startdosering van ibuprofen is 400 mg. Bij veel pijn mag je elke 4 tot 6 uur 200 tot 400 mg. De maximale dosering is 1200 mg per dag.

Langere tijd
Het wordt afgeraden om ibuprofen langer dan vijf dagen achter elkaar te slikken. Heb je na deze periode nog steeds last van je klacht? Bel dan je huisarts.

Te veel ibuprofen?
Weet je niet zeker of je te veel ibuprofen hebt geslikt? Je kunt het herkennen aan klachten als misselijkheid, maagpijn, bloed in je ontlasting, braaksel, duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen. Bij een serieuze overdosis kun je zelfs een verlaagde bloeddruk krijgen en in coma raken.

De meest voorkomende klacht is maag en darm-pijn. Dit komt doordat het maag- en darmslijmvlies dunner wordt bij overmatig gebruik. Je krijgt dan last van je spijsvertering.

Onderschatten
Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vertelde vorig jaar aan RTLnieuws dat in verschillende onderzoeken naar voren komt dat we steeds sneller een pijnstiller nemen. "We onderschatten sterk wat pijnstillers met mensen doen.”

Zeker bij lichte pijnstillers, zoals paracetamol, vreest Coolen van Brakel voor overmatig gebruik. Volgens hem zijn mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen. "Een paracetamolvergiftiging is de meest voorkomende vergiftiging in Nederland. Er zijn ook mensen die tien ibuprofen per dag nemen. Die spelen met hun leven."

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten