Mediteren kun je leren (juist nu): deze meditatie-apps moet je hebben

Een flinke dosis selflove in deze tijdens is niet mis

mediteren
Melodie JengGetty Images

Je dag beginnen met ademhalingsoefeningen, het loslaten van je gedachtes, het zijn in het hier en nu; je hoort steeds vaker dat mensen hun bed in kleermakerszit uitrollen en nog voordat ze hun dag beginnen de tijd nemen om te mediteren. Er zijn zelfs apps voor, en playlists op Spotify. Maar waarom is mediteren toch zo'n hype? En wat doet het eigenlijk met je? Wij praten je bij én geven tips.

Wat is mediteren?

Mediteren is een spirituele oefening, waarbij je je focust op het zijn in het hier en nu. De oefening draait om rust en concentratie en het even nergens aan denken, maar gewoon zijn. Dat klinkt een beetje zweverig, en je vraagt je dan ook misschien af waarom je je dag zou willen beginnen in het hier en nu, terwijl je al over een uur ergens anders moet zijn en éigenlijk best wel haast hebt.

Uit verschillend onderzoeken is gebleken dat mediteren veel positieve gevolgen kan hebben. Zo helpt het je om te ontspannen, om dichterbij jezelf te komen en om te leren omgaan met negatieve emoties. Maar ook iets concreter heeft het volgens onderzoek invloed op je leven. Last van oorsuizen? Meditatie kan helpen. Stress? Door meditatie maak je minder stresshormonen aan. Ook kan het je bloeddruk verlagen. De voornaamste reden waarom mensen met meditatie beginnen, is dan ook omdat ze een vol hoofd hebben en daardoor moeite hebben met ontspannen en rust vinden. Herkenbaar? Iedereen kan ermee beginnen.

Mediteren voor beginners
Maar wáár dan te beginnen? In principe heb je niet zoveel nodig om met mediteren te starten; aan jezelf en een prettig zittende houding heb je eigenlijk al genoeg. In het begin is het een beetje uitvinden wat voor jou werkt. Vaak wordt er gemediteerd in een kleermakerszit, met een rechte rug en de ogen dicht. Dat is stap één.

Stap twee is het focussen op je ademhaling. Adem rustig in en uit, probeer aan niet te veel te denken. Het is niet zo dat gedachten er niet mogen zijn – je gedachten écht helemaal uitzetten lukt vaak ook niet – maar probeer niet bewust te denken. Het hele idee is dat je even loskomt van (onrustige) gedachtes. Geef niet op als je dat in eerste instantie niet lukt. Het is logisch dat die gedachtes niet meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen omdat jij met je ogen dicht in een kleermakershouding gaat zitten. Geef het de tijd, en blijf focussen op je ademhaling.

Stap drie is eigenlijk meer een tip, niet verplicht maar wel zeer aan te raden: mediteer met regelmaat, het liefste elke dag als je wakker wordt. Op die manier leer je jezelf het beste kennen, en krijg je het ook sneller onder de knie. Daarnaast zul je dan sneller de positieve gevolgen ondervinden.

Gratis meditatie-apps
Vind je het toch lastig om te beginnen of kom je er niet zo lekker in? Dan zijn de volgende gratis meditatie-apps misschien net wat je nodig hebt.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Headspace

Headspace is een van de populairste meditatie-apps, en niet zonder reden. De app focust op het een plekje geven van bepaalde gedachtes die voor stress zorgen, een van de voornaamste redenen waarom de meesten met mediteren beginnen.

2 Stop, Breathe and Think

De app Stop, Breathe and Think houdt bij hoe vaak en lang je mediteert, en hoe je je voor en na zo'n meditatie-sessie voelt. Op basis daarvan krijg je suggesties welke manier van meditatie voor jou het beste werkt.

3 Smiling Mind
Dit bericht bekijken op Instagram

Our thoughts are a powerful tool! 🔧

Een bericht gedeeld door Smiling Mind (@smilingmind) op

De app Smiling Mind is ontworpen door een Australisch team van psychologen, die allemaal gespecialiseerd zijn in therapie voor jongvolwassenen. De app maakt meditatie makkelijk, leuk en toegankelijk.

4 Calm
Dit bericht bekijken op Instagram

Whatever it is,⁠ you will come⁠ through it.

Een bericht gedeeld door Calm (@calm) op

Het doel van de app Calm is om jou gezonder en gelukkiger te laten voelen door, onder meer, meditatie-oefeningen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder