Mijn wenkbrauwen zoals ze eruit zagen. Of ik wel eens aan getatoeëerde wenkbrauwen heb gedacht. Nou, nee. Eigenlijk niet. Er verschenen beelden uit de jaren negentig over mijn netvlies. Dunne, donkere lijnen. Ofwel ‘permanente make-up’. Ik vond het iets wat mijn tante twintig jaar geleden deed. Wenkbrauwen inclusief een ‘eyeliner potloodje’ op het onderste ooglid.

‘Natuurlijke’ wenkbrauwen
Maar de tip komt van mijn schoonheidsspecialiste. En gezien haar vakkundigheid en ervaring wekt het gesprek toch interesse bij me op. Ik besluit het fenomeen te googelen en ik sta versteld. Ik ontdek prachtige, natuurlijk-ogende wenkbrauwen. Ze noemen het tegenwoordig in sommige gevallen microblading en ik wil het ook. Zo makkelijk gaat dat dus bij mij..

Sina en Hayeda
Het wordt Sina van Face Factory in Amsterdam. Ik heb me laten vertellen dat ze de mooiste wenkbrauwen ‘maakt’. Ze begon het bedrijf samen met haar schoonzus Hayeda, die zich specialiseerde in microblading. Sina verdiepte zich verder in de tatoeëertechnieken.

Pijnlijk?
Bij aankomst vraagt Hayeda of ik twee aspirines heb genomen. Schuldbewust beken ik dat ik haar mail met instructies niet heb gelezen en ineens word ik nerveus. “Doet het pijn,” vraag ik terwijl ik mezelf wijs maak dat het niet erger kan zijn dan mijn tatoeage op de binnenkant van mijn onderarm. Ik krijg een lach. “Ja, je voelt het. Maar sommige mensen vergelijken het met het epileren met touwtjes,” zegt Hayeda.

Wensen
Ik neem plaats in de stoel en Sina vraagt wat mijn wensen zijn. Ik heb de afgelopen periode heel wat afbeeldingen op Instagram opgeslagen en ik weet inmiddels wat ik mooi vind. Volle wenkbrauwen met een duidelijke hoek. Sina begrijpt wat ik bedoel en zegt dat mijn huidige vorm er al iets van weg heeft. “Ik zorg alleen dat dit duidelijker zichtbaar is.”

Aanpassingen
Daarvoor moeten er extra haren getekend worden aan de bovenkant van mijn linker wenkbrauw. De uiteinden van mijn wenkbrauwen worden langer doorgetrokken en puntiger. De binnenkant van mijn wenkbrauwen krijgen extra lijnen, waardoor het voller en borsteliger lijkt. Verder wordt het een kwestie van extra ‘strokes’ invoegen tussen mijn huidige haren. Doordat mijn wenkbrauwen getatoeëerd worden, lijken mijn wenkbrauwen voller en hoef ik ze niet meer in te kleuren met een potlood.

Opmeten
Sina meet mijn gezicht met de nodige precisie op. Met een potlood tekent ze mijn nieuwe vorm. “We doen het net zo vaak opnieuw totdat jij helemaal tevreden bent,” verzekert ze me. Maar na een eerste blik in de spiegel geef ik haar een ‘go’. Dit is precies wat ik wil.

Tatoeëernaald
“Ik begin met een lichte kleur inkt en ik maak je wenkbrauwen niet te dik,” vervolgt ze. “We kunnen je wenkbrauwen altijd nog donkerder en dikker maken, maar we kunnen het niet meer ongedaan maken.” Ik knik en probeer ontspannen te liggen. Sina zet het tatoeëerapparaat aan en ik hoor het zoomende geluid. “Ik zet eerst de buitenste lijnen. Die zijn het pijnlijks, want dat is zonder verdovingscrème. De crème wordt pas opgenomen als ik al kleine ‘krasjes’ heb gemaakt, dus daar moet je even doorheen." Sina zet de tatoeëernaald op mijn wenkbrauw, Hayeda lacht vriendelijk en ik zet me schrap.

Pijnlijk
Oef, het gevoel is heftig. Noem maar gerust pijnlijk. De huid bij je wenkbrauwen is dun en ligt direct op het bot en dat voel je. Ik ben extreem opgelucht als Hayeda na een aantal minuten de crème aan Sina overhandigd en Sina die bij me opsmeert. Ik zet me schrap voor de tweede sessie, maar die valt enorm mee. De crème heeft zijn werk gedaan en ik kan me langzaam ontspannen tijdens het wenkbrauwen tatoeëren.

Klaar
Twintig minuten later is Sina klaar. Ik besef me dat ik niet meer terug kan en ik deze wenkbrauwen met een beetje geluk de aankomende vijf jaar heb. “Niet schrikken, het is enorm donker en het lijkt nog helemaal niet op het eindresultaat.” Ik kijk in de spiegel en zie extreem donkere wenkbrauwen in een perfecte vorm. Ik zie de strokes duidelijk zitten, maar daar is over een week niks meer van te zien zegt Sina. “Je ziet nu donkere inkt. Dat worden de komende dagen donkere korstjes. Pas wanneer deze er na een tijdje afvallen, zie je hoe het echt wordt.”

Mijn wenkbrauwen 4 dagen na de behandeling.
Babette Grunder

Nazorg
Ik mag de aankomende 5 dagen mijn gezicht niet met water wassen en niet met mijn handen aan mijn wenkbrauwen komen. Er zitten kleine sneetjes in mijn wenkbrauwen, dus die moeten helen. De korstjes mag ik er ook niet aftrekken, want dit kan ervoor zorgen dat ik het pigment meetrek. Na 5 dagen mag ik mijn wenkbrauwen insmeren met een speciale crème.

Donkere wenkbrauwen
De dagen na mijn behandeling heeft werkelijk iedereen het over mijn wenkbrauwen. Waar niemand ooit ziet dat ik mijn haar knip, ziet zelfs mijn broertje het nu. Ik druk iedereen op het hart dat dit niet het eindresultaat is, maar mensen lijken niet geschokt. “Ik vind het juist wel mooi,” krijg ik te horen.

Korstjes
Iedere ochtend kijk ik verwachtingsvol en nieuwsgierig in de spiegel. Zullen de korstjes er al afvallen? Het laat even op zich wachten, maar na 5 dagen vallen de eerste korstjes eraf. Zodra ik de crème smeer, zie ik mijn wenkbrauwen in sneltreinvaart veranderen. Op dag 7 lijkt het erop dat mijn nieuwe wenkbrauwen zichtbaar zijn.

Complimenten
En die zijn niet alleen zichtbaar voor mij. Ik krijg complimenten in real life, vragen bij wie ik mijn wenkies laat doen via Instagram en zelfs vriendinnen die via vriendinnen de vraag krijgen waar ik ze laat doen. De pijn is spontaan vergeten en ik ben telkens weer blij als ik ze zie. Het is ongelofelijk hoeveel wenkbrauwen kunnen doen met je gezicht.

Mijn wenkbrauwen 7 dagen na de behandeling.
Babette Grunder

Nabehandeling
Zes weken na mijn afspraak moet ik weer terug naar Sina en Hayeda. We gaan dan kijken of er hier en daar nog extra strokes nodig zijn, of het donkerder of dikker moet. Ik verwacht dat we niet meer veel aan mijn wenkbrauwen hoeven te veranderen, maar ik laat me graag verrassen.

Wil je ook je wenkbrauwen tatoeëren?
Je kunt Sina en Hayeda vinden via Face Factory. Een behandeling en nabehandeling kost €350. Het is raadzaam om ieder jaar het weer te laten bijwerken, voor het mooiste resultaat. Dit kost €90.