7x zo gaan zonnebrand en make-up wél goed samen

Glamour geeft tips

zonnebrand-make-up-foundation-vrouw
Tanya Zhenya Posternak

The struggle is real. Je make-up zit spot on maar je wil je gezicht ook goed beschermen tegen de zon, het is notabene het meest kwetsbare deel van je huid. Dus er moet gesmeerd worden met zonnebrand. Gevolg: je huid is goed beschermd tegen de zon, maar je ziet eruit als een glimbol en je eyeliner zit ergens in je haar.

Tips
Kan dat niet anders? Vroegen we ons af. Ja dat kan. Glamour geeft tips om je huid goed te beschermen tegen de zon (want dat is belangrijk!) en tegelijkertijd nog gezellig voor de dag te komen.

 1. Factor
  Allereerst: welke factor gebruik je? De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage. Het is raadzaam een factor van SPF 30 of hoger te gebruiken. Tussen factor 30 en factor 50 zit weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen. Vergeet niet meerdere keren per dag te smeren. SPF 'werkt uit' dus moet om de zoveel uur opnieuw worden aangebracht, ook de hoge factoren.

 2. Timing is everything
  Breng zonnebrand onder je make-up aan, maar boven je dagcrème. De belangrijke bestanddelen van een dagcrème kunnen hun werk alleen goed doen als ze direct op de huid zitten. Tip: kies een dagcrème op waterbasis. Met een te vette dagcrème kan de zonnebrand niet goed binden aan je huid.

 3. Hallo dagcrème
  Tegenwoordig zit er in heel veel dagcrèmes SPF, vaak factor 15. Een mooie combinatie dus tussen het voeden van je huid en bescherming tegen de zon. Ga je naar het strand of een andere zonnige plek? Dan is een dagcrème niet genoeg om je gezicht te beschermen tegen UV-A en UV-B straling.

 4. Golden rule
  Zonnebrandcrème kun je gewoon over je make-up aanbrengen. Er is wel één regel: crème over crème, poeder over poeder. Dus als je je op een zonnige dag meerdere keren insmeert, is het beter je poeder achterwege te laten.

 5. Spray
  Er bestaat nu ook spray met een SPF, deze cityspray van Garnier bijvoorbeeld. Een face mist die je over je make-up heen kunt sprayen. Geen gehannes meer met smeren, deppen en vlekken. De spray laat geen vettig laagje achter op de huid en je kunt 'm makkelijk bijwerken gedurende de dag.

 6. Mengen of niet
  Kun je je foundation mengen met zonnebrand? Klinkt ideaal, dan ben je zo klaar. Alleen zo makkelijk werkt 't niet. Doordat je de zonnebrandcrème met foundation mengt, wordt de factor ongeveer gehalveerd. Ook kunnen de chemische bestanddelen elkaar aantasten, waardoor de zonnebrand niet meer werkt. Twee lagen smeren dus. Kost meer werk, maar werkt beter.

 7. Blijven smeren
  Je hebt je gezicht 's ochtends goed ingesmeerd, maar na een paar uur moet het opnieuw. Hoe doe je dat met make-up op je gezicht? De oplossing: volgens Dr. Jetske Ultee kun je het beste investeren in een fysische UV-filter (in plaats van chemische filter). Dan wordt je huid ook na een paar uur nog goed beschermd. Koop bijvoorbeeld een klein flesje zonnefluïde (hele vloeibare zonnebrandcrème) met SPF 30 of SPF 50. De truc: deppen en kloppen. Niet vegen!
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Make-up