Onderzoek wijst uit: wimperserum blijkt niet zo onschuldig als we dachten

Radar heeft onderzoek gedaan naar de 'wonderserums'. Zo wonderbaarlijk zijn ze niet, integendeel zelfs. Nare, blijvende bijwerkingen kunnen het gevolg zijn.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Alle vrouwen willen lange, gekrulde wimpers, alle vrouwen krijgen lange, gekrulde wimpers. Dit schoonheidsideaal is niet meer slechts weggelegd voor de lucky ones met goede genen, of voor hen met een gespekte bankrekening.

Wimperserums worden tegenwoordig aan de lopende band verkocht om vrouwen de volle wimpers te geven die ze willen. Alleen uit onderzoek blijkt nu dat die 'wonderserums' minder wonderen verrichten dan we dachten, integendeel zelfs. Dat bleek eerder al, maar nu heeft ook Radar het goedje onderzocht.

Goedkoop is duurkoop
In het AVROTROS-programma wordt meteen met de deur in huis gevallen: wimperserums kunnen nare, permanente bijwerken geven. "Je ogen kunnen verkleuren. Lichtbruine ogen kunnen donkerbruin worden, maar ook blauwe of groene ogen kunnen uiteindelijk een bruine kleur krijgen," aldus oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis. "En die verkleuringen zijn onomkeerbaar."

Geneesmiddel
De oorzaak is het stofje Bimatoprost, dat in veel van de goedkope serums is verwerkt. Die stof maakt dat het serum niet als cosmetisch middel, maar als geneesmiddel moet worden beschouwd en verkocht. Iets dat in veel gevallen niet gebeurt.

Bijwerkingen
Bimatoprost heeft niet alleen positieve effecten (het groeien van je wimpers), maar - zoals bij veel geneesmiddelen - ook andere bijwerkingen. Zoals hierboven al genoemd kan het bestanddeel zorgen voor oogontstekingen en blijvende verkleuringen van de ogen.

Alleen die bijwerkingen worden, bijvoorbeeld in het geval van het razendpopulaire SuperLash Serum van Kruidvat, niet op de verpakking genoemd omdat het product niet als geneesmiddel, maar als cosmetisch middel over de toonbank is gegaan.

Uit de schappen
Dat heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder andere het Kruidvatserum uit de schappen heeft gehaald. Volgens de Europese Commissie moeten alle fabrikanten die het middel bimatoprost in hun serum hebben toegevoegd het serum van de markt halen of hun formule aanpassen. Dat is inmiddels gebeurd, alleen zet dit volgens deskundigen niet genoeg zoden aan de dijk.

Naast bimatoprost zitten er nog andere stoffen in de serums die ook voor bijwerkingen kunnen zorgen. "Er zijn nog heel veel andere serums op de markt waar ook prostaglandines (broertjes en zusjes van bimatoprost) in zitten, zoals Ethylcloprostenolamide of Isopropyl Cloprostenate. Alle drie die stoffen kunnen voor dezelfde bijwerkingen zorgen," vertelt Zegers.

Conclusie
Naar die laatstgenoemde twee stoffen is veel minder onderzoek gedaan dan naar bimatoprost, iets wat het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zorgen baart. Kortom, wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat je gekochte wimperserum dan ongebruikt in je badkamerkastje staan totdat er meer onderzoek naar de werkzame stoffen in de serums is verricht.

Bekijk het fragment hier terug.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder