Lees en leer: de beste nude lipsticks die bij de donkere huid passen

Leer van mijn fouten...

nude-lipsstick-donkere-huid
Addy Campbell

Heb je het over de nieuwste beautyproducten en –trends, dan is Glamour’s Zoé er als de kippen bij.
 Deze beauty-enthousiast neemt je graag mee in haar zoektocht naar de allerfijnste producten, speciaal voor de donkere huid.

Holy grail

Kim Kardashian en make-upartist Mario Dedivanovic zijn ruim een decennia onafscheidelijk. Back in the day onthulde hij vaak welke producten hij voor de realityster gebruikte. Dit was anno 2007, ten tijde van Kims kenmerkende smokey-eye-nude-lip-tijdperk (zo dus). Ik maakte notities, ik wilde namelijk al heel lang weten welke kleur er op haar lippen pronkte, want die nude lippen – die wilde ik ook. ‘Angel’ van MAC Cosmetics: “It’s the perfect nude lipstick”, opperde hij. En de ‘Turkish Delight’ lipgloss van NARS Cosmetics om de look af te maken met een lichte glans. De trend was gezet en in de begindagen van YouTube zwoer zo’n beetje iedere beautygoeroe hierbij. Er werd zelfs gefluisterd dat dit dé holy grail lipcombo was.

Nude

Ik ging er blind in mee en zonder er twee keer over na te denken of het überhaupt wel een goede match zou zijn met mijn donkere huidskleur haastte ik me naar de dichtstbijzijnde MAC-counter. Mijn budget leende zich ervoor om enkel de lipstick te kopen, bovendien werd NARS toen nog niet in Nederland verkocht. De lipstick in de betreffende kleur was schaars, maar toch wist ik ‘m te bemachtigen. Ik rekende af en binnen tien minuten stond ik weer buiten.

Eenmaal thuis bracht ik trots de lipstick aan, maar toen ik mezelf goed in de spiegel bekeek, veranderde mijn euforische gevoel in een behoorlijke deceptie. De lichtroze lipstick kleurde prachtig bij Kims olijfkleurige gelaat, ik leek daarentegen op iemand die net een dozijn donuts met poedersuiker achter de kiezen had. Universeel flatterend was deze musthave klaarblijkelijk niet. Het was geen gezicht. Ik zag er dof uit en van zo’n melkachtige substantie op de lippen wordt niemand vrolijk.

My lips but better

Zoals de meeste make-upliefhebbers, zijn mijn eisen voor een fijne nude-lippenstift eenvoudig: een no nonsens my lips but better-kleur, die ik zo in mijn tas kan gooien en waardoor ik er zelfs op mijn meest casual dagen nog put together uitzie. Wat allereerst belangrijk is voor het vinden van de juiste lippenstiftkleur, is om de ondertoon van je huidskleur te bepalen. Als je dát weet, kun je je make-up hier beter, voornamelijk je foundation, lipstick, blush en ook bronzer, op afstemmen. De ondertonen zijn op te delen in drie verschillende categorieën: warm (gele ondertoon), koel (rode, roze ondertoon) of neutraal (wat een mooie balans geeft tussen warm en koel). Tips hoe je het best je ondertoon kunt achterhalen, lees je hier.

Gouden tip

Ik weiger me overigens enkel te beperken tot bruintinten, want waarom zou ik? Mijn lippen zijn óók roze (vooral mijn onderlip, mijn bovenlip is donkerder), dus ik draag ook graag roze en zelfs perziktinten. Een tip die ik ook in de loop der jaren heb geleerd, is dat het gebruik van een lipliner echt niet overbodig is. Vooral als je kiest voor een lichtere tint lippenstift, zal dit voor een heel mooi ombré-effect zorgen. Geloof mij maar. De lipliner zorgt er uiteindelijk voor dat je lipstick zo veel beter tot z’n recht komt. Belangrijk is wel om hierbij ook naar de ondertoon van de lipstick te kijken; kies niet voor een koele kleur lipliner wanneer je lipstick een warme ondertoon heeft, of andersom.

Zoek er één die qua kleur bijna in de buurt ligt van je natuurlijke lipkleur, voor mij is een (donker)bruine bijna altijd een geweldige basis. Mijn lievelings? Chestnut en Night Moth van MAC, Chill van BECCA, Espresso van NYX Cosmetics en Mahogany van Black Opal. Je shopt deze en een aantal van míjn andere favoriete lipproducten hieronder.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up