Waarom is het nog steeds zo moeilijk om een passende foundation te vinden voor de donkere huid?

'In de zee van ivoor-kleurige hulzen, schitterden de diepere tinten in afwezigheid'

beste foundation voor de donkere huid geselecteerd door glamour's zoé zindzi
Gregory Scaffidi

Heb je het over de nieuwste beautyproducten en –trends, dan is Glamour’s Zoé er als de kippen bij.
 Deze beauty-enthousiast neemt je graag mee in haar zoektocht naar de allerfijnste producten.

Foundation voor de donkere huid

Als woman of color die ook een enorme voorliefde heeft voor alles wat met beauty te maken heeft, vind ik het bijzonder interessant om nieuwe producten en merken uit te proberen. Een jaar geleden werd ik uitgenodigd voor de lancering van een gloednieuwe foundationlijn, van een niet nader te noemen internationaal beautymerk. De beloftes van het product klonken aanlokkelijk; 24 uur lang een mooie gezonde teint, lichte finish met een glow en bovendien zou de zachte formule samensmelten met de huid. Nice.

Toen het tijd was om het product zelf te proberen, schetste mijn verbazing dat de zogenoemde shade range varieerde van Emma Stone tot aan de teint van Shay Mitchell, wat meteen de donkerste kleur aanwezig was. "Waar zijn de kleuren voor de vrouwen die dezelfde kleur hadden als Lupita Nyong’o, Maria Borges, Adut Akech of Alek Wek?," vroeg ik mij hardop af. "Dit is niet voor mij, hier kan ik helemaal niets mee." In de zee van ivoor-kleurige hulzen, schitterden de diepere tinten in afwezigheid. De donkere kleur (ja echt, ééntje maar) uit de collectie waren ze 'helemaal vergeten' mee te nemen, antwoordde de brand manager met het schaamrood op haar wangen.

'In de zee van ivoor-kleurige hulzen, schitterden de diepere tinten in afwezigheid'

Ze gaf mij overigens de tip om de aanwezige kleuren met elkaar te mengen – misschien dat ik dan wel het gewenste resultaat zou krijgen zei ze hoopvol. Ik keek haar met grote ogen à la side eye Chloe aan.

Onbegonnen zaak

Het vinden van een passende foundation an sich is al een hele klus, maar voor een donkere huid lijkt het af en toe een onbegonnen zaak. Alle trial-and-errors worden nóg moeilijker als je slechts een handvol keuzes hebt – die vaak niet in de buurt van je werkelijke huidskleur komen. Waar ik zo’n tien jaar geleden de Nederlandse drogisterijen betrad in de hoop dezelfde foundations te vinden die de Amerikaanse celebs droegen, leken die producten in Nederland uiterst zeldzaam te zijn. Met zoveel beautymerken die beschikbaar waren in de grote warenhuizen en drogisterijen, hadden er slechts een handvol opties voor mensen met een donkere huidtint. Ik zocht toentertijd hulp bij mijn favoriete beauty-YouTubers als Jackie Aina, Jennie Jenkins, Patricia Bright en Tiarra Monet. Zij leerden mij om soms twee of drie kleuren te mengen om de juiste tint te vinden.

Het is de laatste jaren zeker verbeterd; (high end) beautymerken blijven hun kleurenpalet steeds meer uitbreiden en verbeteren. En ook beautygoeroes lijken steeds kritischer te worden. Vergeet de Tarte Shape Tape foundation-gate niet of die van de eerste lichting Beauty Blender Bounce Liquid Whip Long Wear Foundations. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit merken zijn geweest die producten voor álle huidtinten creëerden. Merken zoals M.A.C. Cosmetics en MakeUp Forever zijn daar het schoolvoorbeeld van, maar dat is het; het waren er maar een paar.

Zoektocht

Nu merken steeds vaker een groter aanbod aan kleuren hebben, rest de volgende vraag: waarom zijn deze in veel regio's in Nederland nog steeds niet verkrijgbaar in de winkels? Als je bijvoorbeeld niet in de Randstad woont, zul je misschien merken dat veel van deze producten vaak nóg moeilijker te krijgen zijn. Waarom is dat? Het is niet voldoende dat merken al deze tinten maken, als ze slechts een beperkt aantal winkels verkrijgbaar zijn. De beauty-industrie heeft naar mijn mening daarom nog een lange weg te gaan op gebied van diversiteit en inclusiviteit.

That being said, heb ik de afgelopen jaren tal van foundations uitgeprobeerd. De één met een beter resultaat dan de ander. Speciaal voor jou verklap ik daarom mijn absolute favorieten – van drugstore tot high end – die echt de moeite waard zijn met een uitgebreide shade range. Bedank me later maar. Enne, als je hulp nodig hebt met het vinden van jouw ondertoon? Lees dan gauw verder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder