Zo worden jouw make-up kwasten écht schoon

Goede verzorging van je make-up tools is essentieel!

make up kwasten schoonmaken
Rosdiana CiaravoloGetty Images

De beste manier om jouw make-up kwasten schoon te maken is misschien voor de hand liggend, maar het is wel iets meer dan wassen, spoelen en doorgaan. Het is niet het leukste klusje op de wereld, maar je kwasten regelmatig wassen maakt een wereld van verschil. Aangezien ze een belangrijk onderdeel zijn van jouw make-up routine - wat is een goede foundation als je niets hebt om deze mee aan te brengen? - is het het zeker waard om te leren hoe je de kwasten het best kunt gebruiken.

Make-up kwasten schoonmaken

Naast dat het er frisser uitzet, doen schone kwasten hun werk ook beter. Vuil, olie en make-up kunnen de kwasten zwaarder maken waardoor je ze minder goed kan gebruiken - hierdoor kan je foundation streperig en vlekkerig worden. Ook kunnen vieze kwasten je huid aantasten. "We weten dat in make-up kwasten bacteriën en schimmel groeien," zegt Loretta Ciraldo, dermatoloog en eigenaresse van Dr. Loretta skin care. De bacteriën in combinatie met het vuil en de olie kunnen leiden tot uitbraken en soms zelfs tot dermatitis.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Om je te helpen dat te vermijden, vroegen we Ciraldo en make-up artiest Kasey Spickard om hun beste tips om de kwasten lekker schoon te houden. Lees door voor alle antwoorden op vragen als hoevaak je de kwasten moet wassen, hoe je het moet doen en de beste cleansers voor het taakje.

Hoe vaak moet je make-up kwasten wassen

No offense, maar waarschijnlijk was je jouw kwasten te weinig. "Schone kwasten zijn essentieel," zegt Spickard, die zegt dat je idealiter je make-up kwasten altijd moet desinfecteren als je deze gebruikt hebt. Voor visagisten is dat een must, maar wanneer je dat niet bent is het realistischer om een keer per week je kwasten schoon te maken en een keer in de twee weken ze echt even goed onder handen te nemen door ze helemaal schoon te wrijven. Vaak blijven er toch nog resten zitten en die haal je daarmee weg. Wanneer je een Beautyblender of een ander sponsje gebruikt is het handig deze wel vaker schoon te maken omdat deze sneller bacteriën aantrekken en vasthouden.

Wat moet je gebruiken om kwasten te wassen

Er zijn verschillende opties om je kwasten mee te wassen. Spickard geeft de voorkeur aan een vloeibaar schoonmaakmiddel omdat dit de haren goed schoonmaakt en de make-up resten echt afbreekt. Wel waarschuwt hij dat vloeibare producten soms een beetje achterblijven op de kwasten. Daarom heeft hij zelf altijd 70% alcohol bij zich, om die restjes toch weg te kunnen halen.

Maar je hoeft in principe geen aparte shampoo voor je kwasten te kopen, de shampoo die je in de douche hebt staan kan je hier ook goed voor gebruiken. Let er wel op dat het sulfaat-vrije shampoo is, want ook die laten vaak een laagje achter die kunnen zorgen voor huidirritatie of verstopte poriën. Sommige professionals raden een mild afwasmiddel aan om je kwasten mee te wassen, dat werkt ook goed.

Wij vinden een spray voor het schoonmaken van je kwasten handig, vooral om de kwasten even snel schoon te maken. Het enige wat je doet is het op de kwast sprayen en de kwast afdrogen met een papieren doekje. Vooral handig als je op reis bent en maar een paar kwasten meeneemt; zo kan je een blush kwast ook voor je bronzer of foundation gebruiken. Ideaal!

De beste manier om make-up kwasten te wassen

Nu je hebt besloten om elke twee weken je kwasten te wassen, willen wij je graag op weg helpen.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
 1. Vul een mok met warm water en een paar druppeltjes vloeibare zeep of shampoo.
 2. Draai de kwast rond in de mok en ga langzaam van de bodem naar de zijkant van de mok zodat de make-up loskomt van de kwast. Doe wel voorzichtig, want anders verliest de kwast zijn vorm. Als je een zeepblok gebruikt, haal je de kwast over het blok heen onder stromend water en maak de kwast met je vingers schoon.
 3. Spoel de kwasten voorzichtig af onder lauw water, totdat je zeker weet dat er geen make-up meer op de kwast zit.
 4. Vorm de kwasten terug als ze een beetje anders zijn geworden en leg de kwasten plat neer om te drogen. Ciraldo adviseert om de kwasten te laten drogen op een half opgerolde handdoek met de kwast-kant naar beneden, zodat het vocht niet in de kwast gaat zitten maar er juist uitloopt.

  Hoe vaak moet je je make-up kwasten wisselen?

  Als je goed voor de kwasten zorgt gaan ze lang mee. Je hoeft ze in principe niet te vervangen als je ze regelmatig schoonmaakt (sponsjes zijn wel een ander verhaal, die moet je om de drie maanden vervangen). Volgens Spickard moet je je kwasten alleen vervangen als de haren breken of ze uitvallen. En als dat gebeurt hebben wij genoeg suggesties voor nieuwe kwasten.

  Dit artikel is eerder verschenen op Glamour US.


  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder