10 vegan make-upmerken die je wilt uitproberen

Ga voor een (spreekwoordelijke!) groene gloed

vegan-makeup-merken
Renee de Groot

We zijn meer bezig met het milieu en welzijn van dieren dan ooit, vooral op het gebied van voeding – anno 2019 is een oatmeal cappuccino zo ongeveer de meest bestelde warme drank – maar ook met betrekking tot de verzorgingsproducten die we gebruiken. Zo poppen vegan make-upmerken als paddestoelen uit de grond. Maar wat ís vegan beauty nou eigenlijk precies? En welke make-upmerken zijn het proberen waard? Wij dompelen je onder in deze groene wereld, en introduceren tien merken die je misschien al kent, misschien nog niet, maar zeker het proberen waard zijn.

Wat houdt vegan make-up in?

Net zoals bij voeding, zijn er ook veel make-upproducten die worden geproduceerd ten koste van dieren. Waar dat bij voeding al snel overduidelijk is – dat kippen moeten lijden als wij kippenvlees willen eten, of eieren, is onmiskenbaar – kunnen we dat bij beauty- en make-upproducten soms lastig inschatten. Dat dierlijke producten in make-up vaak niet op het eerste oog zichtbaar zijn, betekent echter nog niet dat deze producten ook geen dierlijke ingrediënten bevatten; voor de productie van make-up wordt vaak collageen, guanine, glucosamine of keratine gebruikt. Die bestanddelen zeggen je waarschijnlijk in eerste instantie niks, maar wanneer je op de verpakking van beautyproducten kijkt – van nagellak tot foundations en haarverzorgingsproducten – zul je er bijna altijd minstens één van aantreffen.

Verschil tussen vegan en cruelty-free
Is het gebruik van dierlijke bestanddelen altijd slecht? Nou, zo zwart-wit kunnen we het nou ook weer niet stellen. Voor veel bestanddelen hebben dieren moeten lijden of zelfs sterven, maar er zijn ook beautymerken die gebruik maken van dierlijke bestanddelen op een verantwoorde manier. Neem Gisou, het haarverzorgingsmerk van influencer Negin Mirsalehi. Zij gebruikt bijenhoning voor haar producten, maar op een cruelty-free way, wat inhoudt dat de bijen er dus niet onder lijden, maar ook dat ze haar producten niet op dieren test.

De grote vegan-vraag
Het kan soms lastig zijn om erachter te komen of producten vegan zijn, of cruelty-free. Dus hoe pak je dat aan? Over het algemeen zal het altijd op de verpakking staan als een product vegan is – de producent is daar tenslotte (terecht) trots op – maar tóch is het dan nog goed om even de ingrediënten te checken. Kom je een bestanddeel tegen waarvan je zo niet weet of het dierlijk is of niet, zoals de genoemde bestanddelen hierboven? Google het dan even, en je komt er snel genoeg achter. Daarnaast kennen we in Nederland verschillende vegan keurmerken. Deze keurmerken worden over het algemeen gebruikt voor voedingsmiddelen, maar steeds vaker worden ook verzorgingsproducten gemarkeerd met een keurmerk. Spot je zo'n keurmerk, dan weet je dus ook dat je goed zit.

Wegwijs in de vegan beauty wereld
Om je een beetje wegwijs te maken, helpen wij je met de volgende beautymerken graag op weg. Sommige merken zijn volledig vegan, andere hebben een interessante vegan-lijn en zijn dus deels vegan, maar stuk voor stuk zijn de merken het proberen waard als ook jij eens die groene weg wil inslaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
2 Urban Decay

Ook Urban Decay is bij het grote publiek bekend én populair. Let op: de welbekende Naked Palettes zijn níet vegan, maar op hun website bieden ze je een duidelijk overzicht van de producten die dat wél zijn.

3 Ere Perez

Alle producten van het Australische merk Ere Perez zijn niet alleen compleet vegan, maar ook nog eens waanzinnig mooi, en daarmee een heuse aanwinst voor je badkamerkastje.

4 e.l.f. cosmetics

Ook e.l.f. cosmetics hanteert een honderd procent vegan-beleid, én denkt aan iedere huidskleur.

5 Tarte

Tarte is niet helemaal vegan, maar heeft wel enkele producten die dat wel zijn. Daarnaast is het merk sinds dit jaar verkrijgbaar in Europa, waardoor je de producten zonder douanekosten kunt bestellen. Als je in Frankrijk bent, kun je de producten ook scoren bij de winkels van Sephora. En geef maar toe: daar zou je sowieso tóch wel heen gaan.

6 Ethique

Een winkel die je in Nederland eens zou moeten bezoeken voor het inslaan van verantwoorde vegan verzorgingsproducten, is Holland & Barrett. Vanaf volgende maand is daar Ethique verkrijgbaar, 's werelds eerste zero-waste beauty merk. Dat betekent dat de producten van Ethique niet alleen honderd procent vegan en cruelty-free zijn, maar ook geen impact hebben op het milieu. Het merk uit Nieuw-Zeeland werd in 2012 opgericht, en heeft sindsdien de productie van miljarden plastic flessen weten te voorkomen door hun 'beauty-bars', die je vanaf volgende maand dus ook in Nederland kunt kopen.

7 Hema

Een andere welbekende Nederlandse winkel waar je voor vegan beautyproducten naartoe kan is, ja echt, Hema. De beauty kerstcollectie van Hema is dit jaar volledig vegan, inclusief biologisch afbreekbare glitters. En die komen tijdens de feestdagen wel van pas, denken wij zo. Oh, en vergeet natuurlijk niet de B.A.E.-lijn van Hema, ook volledig vegan.

8 Le Labo

Ook een parfum kun je vegan en cruelty-free krijgen, en Le Labo is daarvoor onze absolute favoriet. De parfums zijn niet getest op dieren, en bevatten geen dierlijke ingrediënten, parabenen of conserveringsmiddelen. Oh, en het merk is gewoon verkrijgbaar bij De Bijenkorf, handig toch?

9 Milk Make-up

De naam van dit make-upmerk kan je misschien op verkeerde gedachten brengen, maar ook Milk Make-up is honderd procent vegan.

10 Lime Crime

Lime Crime is vegan, cruelty-free maar vooral kleurrijk en alles wat je nodig hebt voor dat klein beetje extra.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up