Ik stelde mijn arts 10 vragen die je altijd al hebt willen weten over een botoxbehandeling

Dit wilde je altijd al weten over een botoxbehandeling

Hair, Face, Blond, Eyebrow, Hairstyle, Chin, Nose, Beauty, Lip, Forehead,
Giphy

"Botox, dat heb je toch helemaal nog niet nodig?" vragen mijn collega's wanneer ik zeg dat ik eerder weg moet voor een botoxdate met Velthuis kliniek aan de Laarderhoogtweg in Amsterdam. Om over hun gelaatstrekken nog maar te zwijgen.

Kraaienpootjes

Toch brengt die vraag mij wel op het volgende. Want wat is dan wel de leeftijd waarop iemand het nodig heeft? En wat is tegenwoordig eigenlijk het verschil tussen botox, je haar verven en iedere dag make-up dragen? Is dat wel écht nodig? Op een doordeweekse avond heb ik een afspraak. Ik vraag Drs. Myrthe Hartgers wat zij mij zou adviseren. Ik moet van haar goed in de spiegel kijken, terwijl ze mij complimenten geeft. "Heb je het nodig? Nee," zei ze. Ik heb wel een lichte fronsrimpel wat zij ook ziet en daarom adviseert ze me een mini botox voor mijn voorhoofd frons. Een beetje zoals bij de kapper, die je adviseert je uitgroei bij te werken. Iets wat je eigenlijk al weet en graag wil, maar waarvan het fijn is om het even ter bevestiging te horen.
Dan begin ik over mijn kraaienpootjes. Niet per se mijn grootste irritatie, maar als ik hier nu toch ben... Dit komt een beetje neer op het knippen van laagjes in je nieuwe kapsel. De puntjes op de 'i'.

Ik geef toe. In de kappersstoel zit ik toch wat relaxter dan in die behandelstoel bij de kliniek. Zweethandjes krijg ik er van. Zeker als de arts mij vertelt dat er geen verdoving aan te pas komt. Maar de pijn valt mee. Binnen een kwartier is het gebeurd. Het is heel even gevoelig. Het is vergelijkbaar met het gevoel dat je krijgt wanneer je kapper je oor-piercing meeborstelt. Of misschien is het zelfs minder pijnlijk dan dat. In de stoel nam ik van de gelegenheid gebruik om Drs. Myrthe Hartgers alle vragen te stellen die ik altijd al had willen weten over botox. Ik som ze alle tien voor je op.

10 vragen over botox

 1. Niet Instagramwaardig
  De volgende ochtend ga ik voor een girls trip naar Barcelona. “Zijn mijn vakantiefoto’s nu verpest?” vraag ik aan de arts. Ze antwoordt van niet en ik kan dat de volgende dag gelukkig bevestigen. Ik liep de deur uit met wat roodheid en bultjes, maar de volgende dag was daar niks meer van te zien. Zelfs geen blauwe plekken, terwijl dat wel veel voorkomt na een behandeling.
 2. Gelijk strak?
  Botox werkt niet direct. Bij sommige mensen werkt het na een dag, bij een ander na twee weken. De avond na de behandeling ben ik met vriendinnen onderweg naar een tapasrestaurant. Opeens voel ik dat er iets in mijn voorhoofd gaat werken. Ik voel een lichtelijke gevoelloosheid. In mijn kraaienpootjes daarentegen voel ik helemaal niks.
 3. Geld
  Een mini botox, (een ander woord voor een kleine hoeveelheid botox) in de voorhoofdfrons en kraaienpootjes kost € 200. De hoeveelheid die nodig is, is per persoon verschillend. Voor iedereen is het prijskaartje dus anders.
 4. Voor altijd?
  Je hebt er dan drie à vier maanden plezier van. Op een gegeven moment krijg je de lijnen weer terug. Je spieren gaan daarna gewoon weer werken en het vulmiddel is daarna niet meer aantoonbaar in het lichaam. Het is uiteindelijk een tijdelijke behandeling.
 5. Vroeg beginnen is goed: feit of fabel?
  “Je bent nog maar 26 jaar!” of “Hoe eerder, hoe beter.” Iedereen zegt de afgelopen week iets anders tegen me. Ik vraag de arts daarom of het nu beter of slechter is om jong te beginnen met botox. Haar antwoord luidt: “Voor de langere termijn maakt het niet uit. De spieren gaan gewoon weer werken. Maar hoe eerder je begint, hoe makkelijker het mooi te houden is. Absoluut!”
 6. Wat is de startleeftijd?
  De beginleeftijd is individueel bepaald. In ieder geval moeten mensen boven de 18 jaar zijn. Een behandeling van een gummy smile (tandvleeslach) of hyperhydrosis (overmatig zweten) zou eventueel al bij 18 jaar kunnen.
 7. Dure crèmes
  Dagcrème, nachtcrème, oogcrème, serum. Ik kan niet genoeg potjes hebben, met de hoop dat ik zo min mogelijk lijntjes en rimpels krijg. Maar zodra de zon weer schijnt, lig ik de hele dag te bakken op het strand. De arts vertelt mij dat zonnebrandcrème met minimaal factor 30 toch écht het allerbelangrijkste is. Wisten we natuurlijk allang.
 8. Het verschil tussen botox en fillers?
  Botox is een eiwit, gemaakt door een bacterie. Dit wordt in je spiertjes gespoten. Het gaat op je zenuwuiteinde zitten, waardoor de spiertjes niet meer kunnen functioneren. Oftewel samentrekken. De meest gebruikte plekken voor botox zijn je fronsspiertjes, voorhoofd, kraaienpootjes, kleine hoeveelheden in de kin en de mondhoekjes. Deze spieren kun je tijdelijk ontspannen (verlammen dus) en daardoor krijg je dat lijntjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Alles wat je wil weten over botox, lees je hier.

  Een filler: het woord zegt het eigenlijk al. Fillers geven je volume. Het is een vulmiddel gemaakt van hyaluronzuur. Het wordt vaak gebruikt om de lippen meer volume te geven of om de contouren te verbeteren. Je begint waarschijnlijk eerder met botox dan met fillers. Botox is voor beginnende lijntjes en fillers voor volumeverlies. Wil je nog meer te weten komen over fillers, voor je eraan begint? Lees dan verder.
 9. Wat zijn de nadelen van botox?
  De voordelen van botox zijn bekend, maar wat is er minder aan zo'n behandeling? De arts geeft aan dat enkele mensen niet zo goed kunnen wennen aan het gevoel na de behandeling, en dan voornamelijk aan de inactiviteit van de spiertjes. Een behandeling met botox blijft een medische ingreep waar mensen zich wel goed over moeten laten voorlichten.
 10. Is het gevaarlijk?
  We kennen ze allemaal. De horrorverhalen in de media. Maar hoe gevaarlijk is botox nu echt? De arts drukt me op het hart dat, in de juiste hoeveelheden, type en gebruik, botox niet gevaarlijk is.

  Zien: Kun je ook migraines verhelpen met botox?

  Resultaat en reacties na botoxbehandeling

  We moeten ons niet blindstaren op lijntjes, maar we willen er allemaal uitgerust en frisser uitzien. Niemand wil er als Donald Duck bijlopen, dus het is belangrijk dat het er mooi en natuurlijk uitziet. En inderdaad. Zelfs mijn beste vriendin ziet het verschil niet. Ik zie er gewoon uitgerust en fris uit. Alsof ik een mini break heb gehad. Én niet chagrijnig, want boos kijken lukt niet meer.

  Toch niet overtuigd? Gelukkig zijn daar deze fijne dagcrèmes nog!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Skincare