Toegegeven: mijn beautyrituelen en ik gaan niet far back. Ondanks dat ik al een aantal jaar op de redactie van Glamour werk, is mijn interesse vaker uitgegaan naar andere pijlers. Tijd om het tij te keren!

De liefde bloeit op..
Inmiddels ben ik 26 en ik moet zeggen, mijn interesse voor beauty wordt groter. Waar ik eerder zeer content was over het aanbrengen van enkel een dagcrème, heeft mijn vriend nu een deel van de wasbak moeten inleveren voor mijn serum, nachtcrème, zonnebrand en oogcrème.

Toch blijft bij mij de vraag: smeer ik wel goed genoeg en houd ik wel de juiste volgorde aan? Ik besloot de proef op de som te nemen en een uitgebreide beautybehandeling te ondergaan.

Meet Sanne Swinkels
Een facial moest het worden. Ik had er al vaker over gehoord, maar ik wist niet precies wat het inhield. Na goede verhalen over Sanne Swinkels in Amsterdam besloot ik naar haar salon te gaan in De Pijp.

Al snel merkte ik dat ik eigenlijk niet goed weet waarom ik dat ene serum heb gekocht.

Waarom smeer ik eigenlijk?
De ruim twee uur durende beautybehandeling C-infusion Facial begon met een uitgebreide analyse. Wat gebruik ik nu? Fruitzuren, uh? Geen idee. Glycolzuur, ach wie weet.. Al snel merkte ik dat ik eigenlijk niet goed weet waarom ik dat ene serum heb gekocht en wat er precies in mijn make-up remover zit.

Een verkeerde make-upremover
En dit blijkt erg belangrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat alcohol in je make-up remover in de meeste gevallen niet is aan te raden. De alcohol lost natuurlijke vetten op en levert schade op aan de huidbarriere. Hierdoor raakt je huid uit balans en kunnen huidklachten verergeren of irritaties optreden.

Wat voor huid heb ik?
Het is fijn om tijdens een behandeling te ontdekken wat voor huid je hebt en wat de sterke en minder sterke kanten zijn. De conclusie voor mij was dat ik blij mag zijn met mijn rimpelloze dunne huid met weinig oneffenheden, maar dat ik moet uitkijken voor rode plekjes in de toekomst.

Verkeerde scrub
Ik kreeg als tip om fruitzuren in de vorm van een reiniger aan mijn beautyroutine toe te voegen. Ik scrubte namelijk niet op de goede manier. Ik gebruikte zo af en toe een korrel scrub, maar de grove korrel is te agressief voor mijn dunne huid.

Fruitzuren zijn goede zuren voor de huid die de celvernieuwing stimuleren.

Een fruitzuur
En dus is een fruitzuur de oplossing. Dit zal de roodheid in de huid niet verergeren, in tegenstelling tot een scrub met korrel. Fruitzuren zijn goede zuren voor de huid die de celvernieuwing stimuleren en daardoor de huid strakker, gladder en egaler houden.

Aanpassing van mijn huidige dagcrème
Ook mijn huidige crème met retinol (vitamine a-zuur) bleek geen goede optie. Ja, het is een bewezen huidverbeterend ingrediënt, mits het op de juiste wijze wordt toegepast. En dat bleek in mijn geval niet aan de orde.

Retinol
Het helpt als je huid al wat gewend is en voldoende gehydrateerd is. Ook moet je het percentage zuur in de gaten houden. Want een te hoge concentratie kan enorm heftig voor je huid zijn. Vooral in de zomermaanden moet je uitkijken met dit middel, omdat je huid dan wordt blootgesteld aan veel zon.

Rode koontjes
Maar er is meer. Er bleek namelijk relatief veel spanning op mijn gezicht en kaken te staan, waardoor mijn huid aanhecht aan mijn spieren. Daardoor stroomt er relatief minder bloed door mijn huid.

Als de huid niet zo snel kleurt, betekent dit dat deze minder actief is.

Omarm je rode wangen!
Ik heb dit altijd gezien als een voordeel (nooit een rood hoofd met sporten!), maar het is eigenlijk geen goed teken. Als de huid niet zo snel kleurt, betekent dit dat deze minder actief is. Een optimaal gezonde huid heeft een gelijkmatige doorbloeding en is actief, waardoor huidcellen meer zuurstof krijgen en dus optimaal werken.

Bindweefselmassage
Een oplossing blijkt een bindweefselmassage. Dit zorgt ervoor dat mijn huid weer los komt te liggen waardoor het weer een gezondere teint krijgt.

Een facial kun je zien als een onderhoudsbeurt.

Tot slot: wat is nu het verschil tussen een peeling en een facial?
Als beautyleek kon ik het niet laten om deze vraag te stellen. Een facial kun je zien als een onderhoudsbeurt. Je gezicht wordt gereinigd, je wenkbrauwen geëpileerd en je onzuiverheden verwijderd. Daarnaast krijg je een masker, gevolgd door een massage. Vervolgens word je huid verzorgd met producten die het beste bij je huid passen.

Een peeling
Een peeling kun je zien als het verbeteren van de huid, door het activeren van huidcellen. Het werkt dieper dan een facial en heeft een langduriger resultaat. Belangrijk is wel dat je dit niet in de zomer doet, omdat je huid dan gevoelig is. De straling van de zon kan je huid dan juist beschadigen.

Resultaat
Ik was na de behandeling bang voor een onrustige huid, maar dat bleek loze angst. Mijn huid voelde direct zacht aan en ik spotte direct een glow. Nieuw voor mij waren de blosjes op mijn wangen, die waarschijnlijk zijn ontstaan door de bindweefselmassage.

Zelf een facial ondergaan?
Je kunt de facial voor €59.50 boeken via boekingsplatform Treatwell.