Columnist Eline: 'Ik word moe van die gezondheidsgekte'

Natuurlijk is niet altijd beter

Contraceptive pill blister pack hanging from line
WavebreakmediaGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Anticonceptiepil-jubileum

In 2020 vier ik mijn jubileum: volgend jaar slik ik namelijk zo’n twintig jaar de anticonceptiepil. In mijn omgeving ben ik in de minderheid, de meesten van mijn vriendinnen zijn overgestapt op een spiraal of gebruiken andere methoden van anticonceptie zoals de Glow app. De pil wordt tegenwoordig door veel vrouwen beschouwd als vergif dat vervelende bijwerkingen veroorzaakt zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename en een laag libido.

We zijn massaal pilmoe, zo lees ik al een tijdje in de media. Was de pil nog een revolutionaire uitvinding voor de generatie voor ons, die seksuele bevrijding betekende, willen tegenwoordig vooral millennial vrouwen geen maandelijkse dosis hormonen meer in hun lijf. We willen graag clean eten en weten wat er precies in onze douchegel zit. Zo natuurlijk mogelijk leven, en daar hoort geen farmaceutisch geproduceerde gekkigheid bij. Maar natuurlijk is niet altijd beter. Ik zit veel beter in mijn vel mét de pil dan zonder.

Twee zachte babybillen

Zo rond mijn dertiende kreeg ik, zoals de meeste mensen, last van puistjes. Het verschil tussen mij en mijn vriendinnen: die van hun waren klein, bijna schattig te noemen. Die van mij waren groot, onderhuids en deden ongelofelijk zeer. Alles probeerde ik: ik waste mijn gezicht tien keer per dag met Clearasil, stopte met het eten van suiker en zuivel en dronk liters water waardoor ik zo ongeveer woonde op de wc. Niets hielp. Ik werd met de dag ongelukkiger en ging als het niet moest eigenlijk liever niet naar buiten.

Ik wilde niet naar de kapper want dat zou betekenen dat ik een uur lang in de spiegel moest kijken. Na een jaar met mijn ziel onder mijn arm gelopen te hebben ging ik toch maar naar de huisarts, die me de Mycrogynon anticonceptiepil voorschreef. Ik was inmiddels vijftien en “seksueel actief”, dus ik sloeg twee vliegen in één klap. Na een week merkte ik al verschil en een maand later was mijn gezicht zo gaaf als twee zachte babybillen. En ging er zonder te overdrijven een wereld voor me open. Sindsdien slik ik mijn kleine vriend trouw elke dag. Van bijwerkingen heb ik niet zoveel last: mijn gewicht gaat er niet van schommelen en mijn libido is oké. Stemmingswisselingen heb ik nog steeds weleens maar die schrijf ik toe aan mijn labiele karakter.

Gezondheidsgekte

Eerlijk gezegd word ik soms best een beetje moe van die gezondheidsgekte en het collectieve wantrouwen tegenover alles wat zogenaamd onnatuurlijk is. Want daardoor moeten dingen die de mensheid een heleboel goeds hebben gebracht het opeens ontgelden. We moeten “natuurlijk” bevallen (wat betekent dat überhaupt? Het is toch geen Westworld?), je mag je kind geen flesvoeding geven en je moet je eigen tandpasta maken van etherische oliën. Ik ben helemaal voor producten die minder schadelijk zijn voor Moedertje Natuur. Maar ik ben de medische wetenschap ook behoorlijk dankbaar voor mijn perzikhuidje én dat ik niet zwanger hoef te worden als ik daar geen zin in heb. Ik heb mijn handen namelijk vol aan de twee kinderen die ik al heb. En kunnen we eigenlijk nog wel met zekerheid zeggen wat natuurlijk is en wat niet? Al die menselijke uitvindingen waar we dagelijks van profiteren? Riolering, penicilline en het internet om maar wat te noemen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben blij dat ik niet in de goot hoef te kakken. En dankbaar dat de anticonceptiepil bestaat, want die past het beste bij mij.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare