Gezichtsmaskers: zo gebruik je deze het beste

Glamour spreekt skincare specialist Sanne Swinkels over het aanbrengen van een gezichtsmasker

woman wearing a moisturizing sheet mask
Ada SummerGetty Images

Een klei-, sheet-, collageen of een crèmemasker. Het aanbod is gigantisch, maar de kans is aanwezig dat je niet altijd precies weet of je de juiste gebruikt. Skincare specialist Sanne Swinkels en eigenaresse van de gelijknamige salon Sanne Swinkels Skin Care deelt haar algemene gezichtsmasker tips en vertelt dan meer over de verschillende maskers.

Hoe vaak gebruik je een gezichtsmasker?

“Een gezichtsmasker gebruik je één à twee keer in de week, afhankelijk van je huidtype. Het heeft geen meerwaarde om dit vaker te doen, want dan is de huid verzadigd. Een masker gebruik je naast je dagelijkse verzorgingsroutine. Je kunt je tekorten niet enkel met een masker opvangen. De basis moet op orde zijn.”

Hoe belangrijk is een masker?

“Ik zou een masker omschrijven als een facial voor thuis. Een manier om af en toe je huid te boosten. Daarnaast is het een mooi ‘extraatje’. Je moet je huid wel iedere dag reinigen en voorzien van zonnebrandcrème.”

Hoe breng je een gezichtsmasker het beste aan?

“Dat ligt aan het type masker. Je hebt het crèmemasker, sheetmasker en een kleimasker. Dat laatstgenoemde kun je aanmaken op basis van olie of water. Het kan worden aangebracht met een kwastje (mits goed schoongemaakt) of met de handen.”

Hoort een gezichtsmasker te branden?

“Nee, het is wel zo dat je van bepaalde ingrediënten de werking kan voelen. Toch zit er een groot verschil tussen prikkelen en branden. Wanneer je je huid voelt branden, dan moet je het er direct afhalen. Dat is vaak een teken dat je huid gevoelig is voor één van de bestanddelen. Je mag een werking voelen, maar dat moet na een paar minuten afzakken. ”

Hoe kun je je huid het beste voorbereiden op een masker?

Het werkt het beste als je jouw huid eerst exfolieert (scrubt), zodat je huid beter in staat is om de ingrediënten van het masker op te nemen. Met uitzondering van het peelingmasker, omdat deze al een scrubbende werking heeft.

Hoe voorkom je een allergische reactie bij een gezichtsmasker?

“Je kunt het nooit helemaal voorkomen. Je kunt overal allergisch voor zijn, zelfs voor natuurlijke ingrediënten. Je moet altijd de ingrediëntenlijst aanhouden, zodat je er alert op kunt zijn dat er zo min mogelijk toevoegingen in je product aanwezig zijn. Sanne Swinkels legt in dit artikel haarfijn uit welke ingrediënten je het beste kunt vermijden in huidverzorging."

Zit er verschil tussen een gezichtsmasker uit een pot of uit een tube?

"Nee, maar let er wel op dat wanneer je een masker uit pot gebruikt, dat je het product altijd met een schone spatel aanbrengt. Zo zorg je ervoor dat de werkende stoffen het best bewaard blijven."

Waar moet ik op letten als in de ingrediëntenlijst bekijk?

"Houd altijd in je achterhoofd dat de ingrediënten van werkstoffen die bovenaan de lijst staan, in de hoogste concentratie aan het product zijn toegevoegd. Dit kan goed zijn met stoffen die goed zijn voor je huid, maar soms minder als het stoffen zijn die je huid bijvoorbeeld uitdrogen."

Kan mijn huidtype veranderen?

"Nee, je huidtype kan niet veranderen, maar je huidconditie wel. Zo kun je een vet huidtype hebben, in een droge conditie. Met producten kun je de huidconditie weer in balans brengen."

Wat is het verschil tussen cosmeticaproducten en cosmeceuticals?

"Een cosmeticaproduct kun je 'over de toonbank kopen', zonder huidadvies of analyse van een skincare expert. In deze producten zit een lagere dosis aan ingrediënten. De cosmeceuticals zijn hoger geconcentreerd wat een sneller en beter resultaat geeft. Het is wel belangrijk dat je de juiste cosmeceutical producten gebruikt, omdat het anders je huid zelfs schade kan berokkenen. Daarom kan je deze producten alleen bij een skincare expert krijgen."

Kan een DIY gezichtsmasker goed zijn voor mijn huid, of is dat een fabel?

"Een DIY masker kan goed zijn voor je huid, maar je moet er wel erg voorzichtig mee zijn. Skincare specialist Sanne Swinkels deelt in dit artikel 2 DIY gezichtsmasker recepten én vertelt je wat je vooral niet moet doen."


Het crèmemasker

"Het meest bekende masker is het masker in vloeibare crèmevorm. Het doel is vooral om de huid te verzorgen. Er zijn veel verschillende vormen geschikt voor ieder huidtype."

Aanbrengen van het crèmemasker

"Bij het crèmemasker breng je een dikke laag aan. Een crèmemasker is net iets dikker, voller en vetter dan een gewone crème, maar verschilt vaak niet veel met een gewone crème. Je kunt een crèmemasker het beste aanbrengen wanneer de huid nog een beetje nat is. Zo dringen in water oplosbare stoffen in het masker beter door waardoor het beter opgenomen wordt. Daardoor krijg je een plump-effect die je rimpels en fijne lijntjes naar buiten duwt. Daarnaast voelt je huid gladder en strakker aan."

'Age smart met deze vitaminebom'

Age Smart Multivitamin Power Recovery masker
Dermalogica debijenkorf.nl
€ 65,90

Welk type huid is geschikt voor een crèmemasker?

"In principe voor elk huidtype, maar je moet voorzichtig zijn met de acne huid. Met een crèmemasker kun je spelen. Zo kun je het mengen met een paar druppels olie en ermee gaan slapen. Dat geeft je huid een mooie boost in de nacht.

Löwengrip
Day Masker Löwengrip Instant Glow
Löwengrip douglas.nl
€ 56,56

Houd er wel rekening mee dat je beter geen te volle of afsluitende maskers kunt gebruiken als je een acne huid hebt. Wel is het perfect op een huid die droog is en gaat schilferen.”

Het sheetmasker

"In een sheetmasker zitten vaak bio cellulose werkstoffen (red: hierdoor dringen de stoffen goed door tot de opperhuid). Het sheetmasker is een vel in de vorm van je gezicht, die gedrenkt is in een vloeistof. Het kan gemaakt zijn van papier, katoen, vezels of siliconengel. Het masker is per stuk verpakt, is voor eenmalig gebruik en daarnaast snel en makkelijk te gebruiken door enkel op je huid te leggen. Je kunt het product maar één keer gebruiken, dus helaas is het daarom in de meeste gevallen de minst duurzame optie."

Aanbrengen van een sheetmasker

“Het masker leg je 15 tot 20 minuten op de huid. Het heeft als doel het voeden en hydrateren van de huid."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het sheetmasker is een populair product omdat het snel en zichtbaar resultaat geeft, zonder dat het je huid uitdroogt. Je hoeft het masker, anders dan een crème- en kleimasker, achteraf niet af te spoelen. Het is geen must om daarna verzorging te smeren, maar ik raad het wel aan. Het zorgt ervoor dat de net toegevoegde werkstoffen nog beter in de huid trekken voor een langdurige werking."

A healthy and Happy Glow in 20 minutes!

A/N/G COSMETICS
A/N/G Lift Up Face Treatment
A/N/G Cosmetics sanneswinkels.nl
€ 99,50

Welk type huid is geschikt voor een sheetmasker?

"In principe is het geschikt voor iedere huidtype. Afhankelijk van het type sheetmasker en de ingrediënten bepaal je het doel; verstrakken, verjongen, hydrateren of bijvoorbeeld egaliseren."

Het collageenmasker

"Dit masker richt zich vooral op de huidveroudering. Het zorgt voor de aanmaak van eigen collageen. Dit is een vezel die verantwoordelijk is voor soepelheid, stevigheid, hydratatie en celvernieuwing. Het product kan binden aan water, waardoor het vochtgehalte op peil blijft. In de meeste gevallen is een masker met collageen vaak wel de meest kostbare optie."

Aanbrengen van een collageenmasker

"Een collageenmasker bestaat in zowel een crème- als een sheetvariant. Er bestaan verschillende vormen van collageen. De sheetvariant heeft een betere werking dan de crème, omdat je daar te maken hebt met de puurste vorm van collageen (native) met de sterkste werking. Collageen crèmemaskers bevatten nooit vezels waardoor deze minder effectief zijn."

Welk type huid is geschikt voor een collageenmasker?

"Het collageenmasker is het meest geschikt voor rimpels en een verslapte en onzuivere huid. Toch is het geschikt voor alle huidtypes, omdat het de huid ook herstelt."

Het kleimasker

"Ik zou meestal gaan voor de poedervariant, die moet je mengen. In een tube zitten vaak toevoegingen en deze crème is vaak minder effectief."

Het aanbrengen van een kleimasker

"Als je een huid hebt die droger wordt, kun je het masker met jojoba-olie of water tot een papje maken. Let wel op dat het niet te waterig wordt. Het mag niet van je gezicht lopen. Idealiter haal je het masker eraf voordat het opgedroogd is. Een nadeel van een kleimasker is dat het je huid kan uitdrogen."

Kleimasker met ontstekingsremmende werking op onzuivere huid, pakt ook verkleuringen na pukkels aan

Dermaquest
Dermaquest Dermaclear Mask
Dermaquest sanneswinkels.nl
€ 44,00

Welk type huid is geschikt voor een kleimasker?

“Een kleimasker is in de meeste gevallen geschikt voor een onzuivere en vette huid. Het doel is om de huid te exfoliëren of te reinigen. Klei heeft bewezen dat het bacteriën en schimmels doodt en neemt overtallig talg op."

Het peelingmasker

“We kennen allemaal wel de bevredigende video’s over de zwarte peel off maskers. Die zijn een echte no go. In deze maskers zit een lijm, die zich hecht aan je huidcellen, maar ook aan de haartjes op je gezicht. Wanneer jij dit masker eraf trekt, dan haal je vuil weg. Maar je huid heeft ook een broodnodige barrièrefunctie bestaande uit oliën, die je dan ook stript. Je huid staat dan 'open' waardoor de kans op reacties groter wordt. Het duurt een maand voordat je huid weer hersteld is na het eenmalig gebruik van zo'n masker.

Toch zijn er voor elke huid geschikte peelingmaskers die je kunt gebruiken. De juiste peelingmasks hebben als doel de huid te exfoliëren. Dit kan met behulp van enzymen, maar ook met fruitzuren ( Aha en Bha; natuurlijke zuren ) of retinol ( vitamine A zuur). De maskers verwijderen de dode huidcellen zonder wrijving door middel van scrub(korrels). Het maakt de ‘lijm’ tussen de huidcelletjes los waardoor de oude huid kan loslaten. Hierdoor komt er een frisse, nieuwe huid tevoorschijn."

Het aanbrengen van een peelingmasker

"Breng het peelingmasker aan met je handen of een kwastje. Lees goed hoelang het masker moet intrekken, omdat het bij dit type masker kan verschillen. Het gemiddelde peelingmasker moet je tussen de 15 en de 30 minuten laten zitten."

Welk type huid is geschikt voor een peelingmasker?

"Het peelingmasker is voor iedere huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en werkt anti-ageing. Daarnaast werkt het perfect tegen acne omdat het de huid ontstopt, pigmentvlekken en littekens vermindert en de huidstructuur verbetert.

Het meest veelzijdige masker dat ieder huidtype een boost geeft

Dermaquest
Dermaquest Mini Pumpkin Mask
Dermaquest sanneswinkels.nl
€ 34,00

Een nadeel kan zijn dat je huid gevoelig is voor bepaalde zuren. Bij overmatig gebruik of gebruik in combinatie met teveel andere zuren kan de huid gaan schilferen of overgevoelig (voor de zon) worden."

Weet jij niet zeker welk masker jij moet kiezen? Bezoek altijd eerst een skincare specialist voor een huidanalyse. Lees je alvast in en ontdek hier wat het beste gezichtsmasker is per huidtype.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare