Dit zijn de beste gezichtsmaskers geselecteerd per huidtype

Omdat de kans groot is dat 'gewoon' een maskertje kiezen je huid meer schade berokkent dan jij denkt

Dit zijn de beste gezichtsmaskers geselecteerd per huidtype
Caroline Tompkins / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Weet jij welk huidtype jij hebt? Dan kun jij met behulp van deze lijst een geschikt gezichtsmasker uitkiezen. Skincare specialist Sanne Swinkels van de gelijknamige salon Sanne Swinkels Skin Care legt je uit waar je op moet letten.

Gezichtsmasker voor de gecombineerde tot vette huid

Een gecombineerde huid heeft vaak een vettere t-zone ( voorhoofd, neus en kin) dan de rest van het gelaat. Voor de gecombineerde tot vette huid zijn verschillende ingrediënten geschikt.

Wanneer je een gecombineerde huid hebt, zou ik adviseren om 2 verschillende maskers te gebruiken. Anders wordt de vette zone alleen maar vetter en de droge alleen maar droger. Kies voor de t-zone een masker voor de vettere huid en voor de wangen een masker voor de droge, gevoelige of normale huid. Zoek met beleid de juiste maskers, want bij verkeerd gebruik van skincare kan de samenstelling van de gecombineerde huid plaatselijk veranderen.

Ingrediënten voor een vette huid

Een vette huid is een huid met een hogere talgproductie. De huid gaat gedurende de dag glimmen. Hormoonveranderingen, stress, en gebruik van zuivel kunnen de talgproductie stimuleren. Ingrediënten die goed werken op een vette huid zijn Beta Glucaan, Green tea, Niacinamide, Papaya, Quercetin, Vitamine C, Zoethoutwortelextract. Vermijd irriterende, uitdrogende en verstoppende stoffen. Deze maken de huid alleen maar vetter.

Maskers op basis van klei, met name de poedervariant, zijn effectief. Klei is in staat bacteriën en schimmels te doden en absorbeert overtollig olie en talg. Er bestaan witte, grijze en groene kleisoorten. De witte werkt kalmerend (gevoelige huid), de grijze ontstekingsremmend en de groene absorberend (op talg).

De poeders kunnen worden aangemaakt met water of olie. Laat de maskers nooit helemaal opdrogen. Zo voorkom je een trekkerige huid en beschadigingen. Hierdoor is de optie olie dan ook beter dan water.

Omdat een kleimasker weinig kan doen met dode huidcellen, is het belangrijk om altijd eerst een product te gebruiken waarmee je de dode huidcellen weghaalt. Dit kan met een peelingmasker.

Salicylzuur voor de onzuivere en vette huid

Een ander ingrediënt dat goed werkt voor de onzuivere en vette huid is salicylzuur. Dit ingrediënt komt ook voor in maskers. Het zuur breekt cellen los die aan elkaar vast zitten en dat zorgt voor minder mee-eeters en puistjes. Salicylzuur is vetoplosbaar en werkt ontstekingsremmend. Het behoort tot de Beta Hydroxy Zuren ( BHA’s) en wordt gewonnen uit de schors van de wilg. Het zuur kan dode huidcellen en poriën goed schoonmaken.

Verder is charcoal (ofwel houtskool) populair om de onzuivere huid aan te pakken. Het exfolierende ingrediënt absorbeert olie en talg, laat de huid schoner achter en zorgt ervoor dat de kans op ontstekingen kleiner wordt. Ook de poriestructuur verstrakt en wordt kleiner.

Gezichtsmasker voor de droge huid

De meest gebruikte maskers voor de droge huid zijn crèmemaskers en sheetmaskers, gevolgd door het peelingmasker. Een kleimasker zou ik niet snel adviseren aangezien dit de huid nog verder kan uitdrogen.

Een droge huid is vaak een beschadigde huid, waarbij veel vocht verdampt. Met een masker kun je tijdelijk de huid afsluiten waardoor het vocht weer toeneemt en de beschermfunctie van de huid herstelt. Je herkent dit type huid vaak door schilfers of een droog gevoel.

Heb jij een droge huid? Zoek dan naar een gezichtsmasker met één of meerdere van onderstaande ingrediënten.

 • Glycerine is een natuurlijk bestanddeel van vetten en oliën. Het werkt hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur. (red: is in staat vocht vast te houden en aan te trekken)
  • Panthenol; pro-vitamine b5 met hydraterende en oliënde eigenschappen
   • Niaciamide ofwel Vitamine B3 is een populair ingrediënt. Het zorgt voor de aanmaak van natuurlijke huidvetten. Deze vetten versterken de beschermfunctie van de huid en zorgen voor minder vochtverlies. Niaciamide werkt ook licht exfoliërend, waardoor men minder snel last krijgt van schilfertjes
    • Hyaluronzuur werkt hydraterend en is goed in combinatie met glycerine. Het is een stof dat ook in je eigen lichaam voorkomt. Het duwt rimpeltjes en fijne lijntjes naar buiten
     • Jojobaolie kan ook erg effectief zijn. Deze plantaardige olie kan vocht vasthouden en bevat ook antioxidanten. Let er wel op dat de olie niet teveel toevoegingen bevat. Dit kan de huid irriteren
     • Vaseline (petrolatum) en paraffine kunnen in sommige gevallen geschikt zijn
      • Glycolzuur (AHA) verbetert de vochtbalans en verwijdert schilfertjes

       Deze ingrediënten sluiten de huid tijdelijk af en houden het vocht vast. Dat resulteert in een gladde en strakkere huid. Breng het masker aan als de huid nog een beetje nat is. Dan dringen de wateroplosbare ingrediënten beter in de huid.

       Een vochtarme huid is geen droge huid

       De vochtarme huid en de droge huid worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar een vochtarme huid is niet hetzelfde als een droge huid. Een vochtarme huid is geen huidtype, maar een huidconditie en kan tijdelijk zijn. Ieder huidtype kan vochtarm zijn, zelfs een vette huid!

       Een droge huid heeft wel het snelst last van vochttekort. Als een vochtarme huid bij een vette huid ontstaat, dan heeft dit vaak te maken met het gebruik van verkeerde producten of van bepaalde medicatie.

       Een vochtarme huid mist water. We noemen het ook wel een gedehydrateerde huid. Om de huidconditie te verbeteren moet je de barrière van de huid herstellen en de huid voldoende hydrateren. Dit kan onder andere met met Vitamine C, Niacinamide, ceramiden, hyaluronzuur, plantaardige olien, siliconen en vaseline.

       Gezichtsmasker tegen rimpels

       Kies je sheet-, crème-, collageen of peelingmasker uit op basis van de volgende ingrediënten en je zit altijd goed.

       • Glycolzuur is een fruitzuur gewonnen uit honing en rietsuiker. Het staat bekend als Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) en heeft een exfoliërende werking. Het zuur dringt wat dieper door in de huid en kan beschermend werken tegen schade door de zon. In hoge concentraties kan het ingrediënt elastine- en collageenvorming stimuleren, wat zorgt voor meer soepelheid en stevigheid.
        • Niaciamide, vitamin B3, (zie boven ) stimuleert de celvernieuwing waardoor de huid strakker, gladder en frisser blijft. Tevens beschermt het tegen de schade van zon.
         • Vitamine C stimuleert de vorming van collageen voor de stevigheid van de huid. Het is een anti-oxidant en kan uv-schade beperken
          • Vitamine A-zuur, beter bekend als Tretinoïne en Retinol. Het verbetert de huidstructuur en maakt rimpels minder diep en zichtbaar. Het stimuleert de celvernieuwing en aanmaak van elastine en collagene vezels, die zorgen voor een soepele en stevige huid. Tevens remt het ook de afbraak van deze vezels en verlengt het de levensduur hiervan. Het gevolg is een gladdere, strakkere en egalere huid.

           Gezichtsmasker voor de normale huid

           Er wordt geregeld gesproken over 'de normale huid'. Maar wat is de normale huid? Vaak kun je deze scharen onder de normale tot vochtarme huid. In dat geval kom je uit bij een hyaluronzuur . In principe zouden bij een ‘normale’ huid dus ook alle vormen van maskers ingezet kunnen worden afhankelijk van hetgeen je wilt boosten.

           Ben jij niet zeker van je huidtype? Bezoek altijd eerst een skincare specialist voor een huidanalyse. Op die manier weet jij zeker welke producten geschikt zijn voor jouw huid voor het beste resultaat. Ben jij op de hoogte van je huidtype en heb je een geschikt gezichtsmasker gevonden? Lees dan eerst hoe je een gezichtsmasker het beste kan gebruiken. Glow baby, glow!

           Gezichtsmasker voor de gevoelige huid

           "Een gevoelige huid herken je meteen. Deze is vaak dunner en fijner van structuur dan andere huidtypes. Daarnaast reageert het snel op veranderingen. Soms wordt een gevoelige huid veroorzaakt door een huidaandoening of allergie voor een bepaald ingrediënt, maar een overvloed aan of het gebruik van ongeschikte cosmetica kan ook een trigger zijn. In een enkel geval kun je de echte oorzaak niet achterhalen.

           Bij een gevoelige huid is het belangrijk om skincare te gebruiken die je huid tot rust brengt. Less is more. De vraag is daarom of een masker voor dit huidtype een must is. Wil jij je verwenmoment echt niet missen? Introduceer het masker dan stapsgewijs. Maskers die de volgende ingrediënten bevatten kunnen in de meeste gevallen zonder problemen worden ingezet bij een gevoelige huid. Deze ingrediënten beschermen en kalmeren de huid en herstellen de vochtbalans.

           • Antioxidanten,
           • Allantoine,
           • Betaglucaan,
           • Druivenpitextract (Grape Seed),
           • Glycolzuur,
           • Groene Thee,
           • Niacinamide,
           • Vitamine C en E,
           • Salicylzuur,
           • Zoethoutwortelextract


            Probeer ingrediënten die de huid makkelijk irriteren te vermijden, zoals alcohol (gedenatureerd), kleurstoffen en parfum. Bewaarstoffen, zoals parabenen, kun je ook beter vermijden. Vaak denkt men dat maskers met plantaardige ingrediënten een goed alternatief zijn. Helaas is dit niet het geval wegens een aantal grote allergie-uitlokkers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan eucalyptus, mint en lavendel.

            Houdbaarheid van de maskers

            Let ook op de houdbaarheid van de maskers. Maskers in potjes zijn minder lang houdbaar dan de variant in een tube. Maskers op waterbasis zijn minder houdbaar dan de variant op oliebasis. Maskers met plantaardige oliën zijn minder lang houdbaar dan de minerale oliën. 'Groene' maskers zijn ook minder lang houdbaar. De houdbaarheid van maskers in het algemeen is 1 jaar na het openen, op plantaardige basis is dit vaak 6 maanden. Helaas kun je ook niet veel waarde hechten aan de term hypoallergeen of dermatologisch getest. Ja het product is algemeen getest en geeft vaak minder irritatie, maar dit geeft je geen garantie!"

            Heb je uiteindelijk een gezichtsmasker gevonden? Check ook altijd eerst even of er ingrediënten in je skincare zitten die je beter kan vermijden.

            Advertentie - Lees hieronder verder
            Meer van Skincare