Gezichtsmaskers zelf maken: van een papaja tot honingmasker

Skincare specialist Sanne Swinkels deelt 2 DIY masker recepten

Gezichtsmaskers zelf maken: van een papaja tot honingmasker
Thu Thai Thanh / EyeEmGetty Images

Van een honingmasker tot een ei- of bakingsodamasker. Het internet staat vol met DIY maskers. Maar wanneer komt het je huid ten goede en wanneer kun je de reviews of video's op Youtube beter voor lief nemen? Skincare specialist Sanne Swinkels van de gelijknamige salon Sanne Swinkels Skincare deelt haar ervaring op het gebied van DIY maskers.

Kunnen we met een gerust hart aan een honing-kaneel masker, een yoghurt masker of tomatenpuree masker?

"Laat ik allereerst zeggen dat je enorm moet uitkijken met DIY maskers. De ingrediënten van deze maskers zijn vaak minder stabiel en daarmee is het een groter risico om deze op de huid te gebruiken dan de uitgebalanceerde (synthetische ) ingrediënten in skincare producten. Maar wat wél goed kan werken op een onzuivere huid is papaja en honing. Daar zit papaïne in, dat net als honing ontstekingsremmend werkt. Papaïne is een enzym, dat een scrubbende werking heeft. Dit ingrediënt zorgt dat losse huidcellen worden losgeweekt en overtollig talg wordt opgeruimd."

Papaya-masker

Recept:

 • 1 eetlepel honing
 • 1/2 onrijpe (groene) papaya

  Papje aanbregen op de huid en 20 min laten zitten. Hierna afspoelen.

  Havermout-masker

  “Voor een geïrriteerde huid of huidreacties, denk aan eczeem, zonnebrand, insectenbeten, waterpokken of allergie, zou ik gaan voor havermout. In producten staat het ook wel onder de naam avena sativa kernel extract op de verpakking. Het heeft een kalmerend, herstellend effect op de huid. Je moet wel de fijngemalen variant hebben of zelf maken.”

  Recept:

  • 1 eetlepel fijngemalen havermout
  • 1 eetlepel jojobaolie of pure yoghurt
  • 1 eetlepel honing

   Papje aanbrengen op de huid en 20 minuten laten zitten. Hierna afspoelen.

   Ben jij klaar om je gezichtsmasker te maken? Neem eerst door hoe je het beste een gezichtsmasker kunt aanbrengen.

   This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

   Kun je een voorraad DIY maskers maken?

   "Nee, houd er rekening mee dat de werkstoffen binnen drie uur inactief zijn. Je kunt het masker dus niet maken en dan een paar uur later opdoen of het restant de volgende dag gebruiken."

   Welke ingrediënten moet je vermijden in een DIY masker?

   "Citrusachtige ingrediënten. Ze lichten je huid op, maar het beschadigt de natuurlijke beschermlaag en het droogt je huid uit. Azijn en baking soda zou ik ook niet gebruiken. Ze hebben invloed op de zuurgraad ( ph waarde ) van de huid wat kan leiden tot huidproblemen. Sanne Swinkels legt in dit artikel haarfijn uit welke ingrediënten je beter niet hoog op de ingrediëntenlijst van je skincare kunt hebben.”

   Waar moet je tot slot nog rekening mee houden?

   "Soms kan het zijn dat je voor het oog het gewenste resultaat krijgt door het gebruik van een DIY masker. Denk aan een goed doorbloede huid. Maar check altijd of dit een goede reactie is. Het kan op de lange termijn bijvoorbeeld een ontstekingsreactie zijn. Je huid kan namelijk hetzelfde reageren aan het begin van een allergische reactie. Ook al geeft deze reactie je huid op het begin het gewenste resultaat, op de lange termijn heb je een verhoogde kans op een verminderende barrièrefunctie dat voor vroegtijdige huidveroudering zorgt."

   Durf je het nog niet aan om zelf aan de slag te gaan met een DIY gezichtsmasker? We selecteerden ook de beste gezichtsmaskers voor jouw huidtype.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Skincare