Droge lippen: wat is de oorzaak en wat moet je wel (en niet) doen

Het meest irritante aan de wintermaanden is de eindeloze vicieuze cirkel die 'droge lippen' heet

droge lippen  wat te doen
Rochelle Brock / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Het meest irritante aan de wintermaanden is de eindeloze vicieuze cirkel die 'droge lippen' heet. Je lippen zijn droog, je likt aan je lippen, je lippen worden droger, je likt aan je lippen, voor je het weet hangen de vellen erbij en voel je je Spongebob in die ene scène dat hij in Sandy's bubbel op bezoek gaat. Waarom overkomt dit ons? Wat moeten we doen? Wat moeten we laten? Dit zijn de grootste oorzaken van, én de beste oplossingen voor droge lippen.

Oorzaken van droge lippen

Er is niet één aanwijsbare oorzaak van droge lippen, vandaar dat ze zowel in de zomer als in de winter kunnen voorkomen. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.

Likken aan je lippen

We zeiden het hierboven al, maar het likken van je lippen om ze – tijdelijk – minder droog te maken, werkt averechts. In je speeksel zitten stoffen die je eten afbreken, en daardoor zal speeksel op den duur je lippen irriteren, wat leidt tot nog meer droogte.

Je drinkt niet genoeg water

Het klinkt te logisch, maar de grootste oorzaak van droge lippen is... Uitdroging. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt. Dat werkt niet alleen tegen droge lippen, maar is verder ook heel belangrijk voor je gezondheid. Drink het liefst gewoon water, probeer koffie en alcohol zo veel mogelijk te laten staan.

De lucht in je omgeving is te droog

In de winter kan de lucht in je huis of op je werk snel droog worden: de verwarming staat te loeien en de ramen blijven veelal dicht. Heb je hier veel last van? Investeer dan in een luchtbevochtiger, of hang speciale bakjes met water aan je verwarming, zodat de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau blijft.

Je bent een mouth breather

Je neus is gemaakt om door te ademen, je mond is gemaakt om andere leuke dingen mee te doen. Niet gek dus dat een verstopte neus vaak gepaard gaat met droge lippen: als je vaak door je mond ademt krijg je een ontzettend droge mond mét de bijbehorende cracked lips. Probeer er dus alert op te zijn dat je tijdens een verkoudheid niet te veel door je mond ademt. Stomen helpt om de luchtwegen zo veel mogelijk vrij te maken.

Je gebruikt de verkeerde lipproducten

Je zou zeggen dat lippenbalsems in het leven zijn geroepen om, eh... Je lippen te hydrateren. Helaas geldt dat niet voor alle lippenbalsems, en bieden veel producten maar tijdelijke verlichting, óf kunnen ze je lippen irriteren. Zoek naar producten zonder te veel toevoegingen – balsems met kleur, parfums of frisse minty lippenbalsems zijn tijdelijk verlichtend, maar kunnen ervoor zorgen dat je lippen alleen maar droger worden.

Tekort aan voedingsstoffen

Je lichaam is een gecompliceerd apparaat dat bepaalde input nodig heeft om een bepaalde output te kunnen leveren. Je droge lippen zouden een teken kunnen zijn dat je niet de juiste vitaminen binnenkrijgt of niet genoeg goede vetten eet.

Oké, dus wat moeten we doen tegen droge lippen?

Even kort samengevat, dit zijn zijn de beste dingen die je kunt doen tegen droge lippen:

 • Drink genoeg water, minstens (!) anderhalve liter per dag, maar het liefst meer.
 • Hoe verleidelijk ook, stop met het likken van je lippen. Foei.
 • Schaf een luchtbevochtiger aan.
 • Gebruik lipproducten met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten.
 • Wees er alert op dat je niet door je mond ademt.
 • Zorg voor een gevarieerd dieet met voldoende vitamines en goede vetten.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Skincare