Ingrediënten die je het beste kunt vermijden in skincare producten

Zo voorkom je vroegtijdige huidveroudering of de kans op een allergische reactie

Beauty Portrait of Young Women with Freckles and Acne
Getty ImagesGetty Images

Weet jij wat voor ingrediënten je op je huid smeert? Wij vinden het niet gek als het antwoord 'nee' is. Skincare specialist Sanne Swinkels en eigenaresse van de gelijknamige salon Sanne Swinkels Skin Care deelt de ingrediënten die je het beste kunt vermijden in je huidverzorgingsproducten.

Ingrediëntenlijst skincare

Zitten een van onderstaande stoffen wel in je skincare product? Dat is niet áltijd slecht nieuws. Als het ingrediënt onderaan de ingrediëntenlijst staat, is het een stuk minder schadelijk dan als het product bovenaan het lijstje prijkt.

Allergische reactie

In veel gevallen kunnen de ingrediënten voor een allergische reactie zorgen. Je spreekt van zo'n reactie wanneer je last krijgt van zwellingen, eczeem, roodheid, netelroos en jeuk. Je kunt een allergie opbouwen. Het kan zijn dat je eerst goed tegen een product kan, maar in de loop der tijd toch een allergie kunt krijgen.

 • Alcohol
  De eerste en het meest voor de hand liggende ingrediënt is alcohol. Toch moet hier een onderscheid in gemaakt worden, waarschuwt skincare specialist Sanne Swinkels. De droge vormen van alcohol zijn slecht voor de huid. Denk daarbij aan alcohol denat, ethanol, ethyl-, benzyl -, isopropyl- en SD alcohol. Deze lossen de natuurlijke vetten op in de opperhuid, waardoor stoffen dieper in de huid doordringen waardoor de kans op schade groter wordt. De vettige vormen zijn daarentegen niet schadelijk en verzorgen de huid door vocht vast te houden. Denk hierbij aan stoffen als cetearyl-, cetyl-, myristyl-, behenyl alcohol.
  • Bergamot
   Bergamot is een etherische olie die schadelijk kan zijn wanneer je het inslikt of inademt. Uit een studie van American Academy of Dermatology blijkt dat bergamot zeer irriterend kan werken op de huid wanneer het blootgesteld wordt aan zonlicht. Op lange termijn kan deze stof voor pigmentplekken en huidveroudering zorgen.
   This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
   • Perubalsem
    Perubalsum wordt gewonnen uit de bast van de Myroxylon balsamum boom en ruikt naar vanille en kaneel. Dit klinkt in eerste instantie niet verkeerd, maar de balsem zorgt bij veel gebruikers voor een allergische reactie, vaak in de vorm van eczeem. Daarnaast kan het je huid overgevoelig maken voor de zon.
    • Citrusachtige stoffen
     Citrusachtige stoffen hebben een hele lage pH-waarde die je huid kan irriteren of zelfs kan verbranden. Dit zorgt niet voor een lekker strak en stevig perzikhuidje, maar vervroegt juist het verouderingsproces en resulteert soms in pigmentvlekken en irritaties. Men gebruikt vaak een citrusvrucht in DIY gezichtsmaskers, maar wegens bovenstaande redenen kan dit zeer schadelijk zijn. Wij delen hier twee veilige DIY recepten voor gezichtsmaskers.
     • Eucalyptus
      Ruik even aan een eucalyptuscrème en je verkoudheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit product is heerlijk om de luchtwegen vrij te maken of wanneer je last hebt van je spieren, maar eucalyptus in je dagcrème is een stuk minder fijn. De botanische stoffen kunnen irritatie veroorzaken, zo schrijft onderzoeksarts cosmetische dermatologie Dr. Jetske Ultee.
       • Geranium
        Bij sommige mensen kan geranium voor een gevoelige huid of oogirritatie zorgen, maar dit is niet altijd het geval. Mocht je toch een product willen gebruiken met geranium, zorg dan dat het om kleine hoeveelheden gaat. De veiligheid in grote hoeveelheden is niet bekend. Je kunt tijdens je zwangerschap beter geen producten met geranium gebruiken, omdat dat ervoor zorgt dat het hormonale systeem uit evenwicht wordt gebracht.
        • Kamfer
         Olie van kamfer kan gevaarlijk zijn voor kinderen onder de tien jaar of mensen met epilepsie. Het ingrediënt kan bij een overdosis krampen veroorzaken.
         • Lavendel
          Lavendel kan de huid irriteren en verouderen in plaats van verjongen, zo schetst Dr. Jetske Ultee, onderzoekarts cosmetische dermatologie. In combinatie met zuurstof kan de plant vrije radicalen vormen. Vrije zuurstofradicalen zorgen langzaam voor huidveroudering. Skincare specialist Sanne Swinkels vult aan dat je lavendel ook moet vermijden als zwangere vrouw in het eerste trimester. Het is van belang dat je dit altijd controleert bij etherische oliën.
          • Mintachtige stoffen
           Overmatige dosering van munt in producten wordt vaak afgeraden. Het kan een grote dosis menthol bevatten. Menthol kan de huid irriteren.
           • Methylisothiazolinone
            Nederlandse dermatologen waarschuwen voor methylisothiazolinone in cosmetica. Hierdoor kan, net zoals veel andere ingrediënten, een allergische reactie ontstaan. Een allergie voor methylisothiazlinone kan zich door de jaren heen ontwikkelen. Het kan dus zo zijn dat je nu pas een allergische reactie krijgt van een product dat je al jaren gebruikt en waar je nooit last van hebt gehad.
            • Methyl Nicotinate
             Het ingrediënt Methyl Nicotinate kan huidirritatie veroorzaken en de ogen extreem irriteren. Wanneer je snel last hebt van oog- of huidirritaties kun je dit ingrediënt het beste vermijden.
             • Oxybenzone
              Oxybenzone is schadelijk voor je huid, zo meldt het onafhankelijke platform met informatie over chemie (CMC). Het kan huidirritaties veroorzaken omdat het ingrediënt UV absorbeert. Het is namelijk een chemische/ synthetische UV-filter.
              • PABA
               PABA werd in de jaren '70 gebruikt als zonnebrandcrème. PABA heeft een sterk vermogen om zich stevig te binden aan de cellen die zich in de opperhuid bevinden. Uit onderzoek blijkt dat het niet mogelijk is om het product met water of zelfs met een handdoek te verwijderen. De stof is in verband gebracht met een toename van vrije radicalen, kanker en DNA-schade.
                • Parfum
                 Producten zonder parfum zijn veiliger voor de huid, aldus skincare specialist Sanne Swinkels. Wanneer je producten gebruikt zonder parfum, is de kans kleiner dat je last krijgt van een allergische reactie of pigmentvlekken. Heb jij last van een gevoelige huid? Zoek dan producten waar geen parfum in zit. Dit kan al wonderen doen voor je skincare routine.
                 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
                  Sodium Lauryl Sulfate kan bij sommige mensen huidongemak veroorzaken. De huidbarrièrefunctie kan erdoor veranderen en het kan leiden tot vochtverlies. Er wordt door de Amerikaanse FDA (een organisatie die de kwaliteit van voedsel en de medicijnen controleert) aanbevolen om minder dan 1% te gebruiken in producten voor huidverzorging.
                  • Synthetische kleurstoffen
                   Wanneer je op een etiket van huidverzorging FD&C en/ of D&C ziet staan, met daarachter een nummer, kun je deze beter vermijden. Het gaat hier om kleurstoffen die gemaakt zijn op basis van koolteer en deze zijn kankerverwekkend.
                   • Tea tree oil
                    Tea tree kan bij sommige mensen huidirritatie en zwelling veroorzaken. Het wordt afgeraden bij mensen die last hebben van acne, omdat het soms een droge huid, prikken, roodheid, branden of jeuk kan veroorzaken. Heb je een acne huid en wil je toch je huid verzorgen? Glamour selecteert de beste gezichtsmaskers per huidtype.
                    • Witch Hazel
                     Witch Hazel, ook wel toverhazelaar genoemd, wordt meestal gecombineerd met 10-20 procent SD-alcohol. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen kan alcohol in welke vorm dan ook de huid irriteren. Het wordt daarom aangeraden om Witch Hazel te vermijden in je beautyproducten.
                     • Ylang Ylang
                      Sommige mensen krijgen last van allergische reacties wanneer ze Ylang Ylang op de huid aanbrengen.

                      Wil jij er zeker van zijn dat de producten die jij gebruikt geschikt zijn voor jouw huid? Maak dan eerst altijd een afspraak bij een skincare specialist. Is het voor jou duidelijk welk masker geschikt is voor je huid en wil je aan de slag? Glamour legt hier uit hoe je deze het beste gebruikt.

                      Gezichtsmaskers voor de gevoelige huid

                      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
                      Advertentie - Lees hieronder verder
                      Meer van Skincare