Skincarebehandelingen om je huid (en jezelf) de komende tijd wat TLC te geven

Van reinigen tot smeren: dit is de juiste volgorde

skincare-routine-juiste-volgorde
Caroline Tompkins / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Hoewel deze onzekere tijden grote zorgen met zich mee kunnen brengen, zijn er zeker manieren om de zenuwen en angstgevoelens de baas te blijven. Glamour’s Laura schreef daar al een te gek stuk over, over hoe je in tijden van #socialdistance en #workingfromhome toch productief en vooral positief kunt blijven en bovendien je tijd nuttig besteedt. Beluister bijvoorbeeld één van deze podcasts, ga Netflix, Videoland of Disney+ bingewatchen (geloof mij, wat mijn collega Elke tipt, wil je zien) of dompel jezelf onder in de wereld van meditatie. Óf in die van skincare, nu je toch de tijd hebt.

Skincareroutine

Zélfs als je niet van routines houdt, kan een skincareroutine ontzettend ontspannend werken. Het helpt je huid er niet alleen veel beter uit te zien en aan te voelen, je zult ook merken dat je je make-up veel makkelijker aan kunt brengen en het mooier zal zitten (maar hé, who cares, de komende tijd zijn we #teamblotebillengezicht.) Er is daarom geen beter moment om je huid een flinke boost te geven en uit te pakken met een 10-staps skincareroutine. Tien toch een beetje te veel van het goede? We brengen ze terug tot víer: reinigen, preppen, verzorgen en beschermen. Alles wat jij de komende tijd zult doen om je huid en jezelf wat TLC te geven. Beloofd?

Huid reinigen

Oké, toegegeven: het reinigen van je huid is waarschijnlijk de minst glamoureuze stap in je skincareroutine, maar in veel opzichten toch wel echt het belangrijkst. Of je routine nou enkel bestaat uit een combinatie van reinigen en een dagcrème of dat het het startsein is van je 10-staps ritueel; beginnen met een schoon, fris canvas is essentieel voor alle stappen die je daarna zult doorlopen. Voor het reinigen van je gezicht kun je ook gebruikmaken van een reinigingsborstel. Topfavoriet van menig beautygoeroe zijn de producten van FOREO, en in het bijzonder de LUNA 3. De gezichtsreiniger maakt je gezicht niet alleen grondig schoon op heel milde wijze, maar geeft daarnaast ook een verstevigende massage. Dit houdt de huid vitaal, jong en het vochtgehalte in balans. Extra fijn: je kunt de FOREO LUNA 3 koppelen aan de FOREO app, hiermee kun je de reinigingsroutine volledig customizen en de massagetechnieken nauwkeurig bijhouden voor optimale resultaten die jouw huid laten stralen. Dermatoloog Renée Rouleau vertelt aan Byrdie dat het bovendien ook van belang is om een fijne cleanser of facewash te vinden die het best werkt voor jouw specifieke huidtype.

Eentje die de huid niet uitdroogt of te agressief is, bijvoorbeeld. Wanneer je je huid hebt gereinigd en voor een overgroot deel hebt ontdaan van al het vuil, zou je er ook nog voor kunnen kiezen om de huid te scrubben – niet te verwarren met exfoliëren. Ja echt, er is een verschil tussen scrubben en exfoliëren. Wanneer je de huid scrubt, breng je een product aan waarvan je de (grove) korrels voelt, terwijl exfoliëren juist gebeurt met fruitzuren (AHA) of salicylzuur (BHA). AHA gebruik je voor de oudere, droge en niet-gevoelige huid, terwijl je BHA voor een vette huid en de huid die last heeft van puistjes en mee-eters, zo laat Huidinstituut Reuvers weten. Een exfoliant is niet per se voelbaar, maar je weekt wel de dode huidcellen los van je gezicht. Bij verkeerd gebruik van een scrub, met té grove korrels of door agressieve ingrediënten, kan het de huid juist irriteren in plaats van een frisse teint geven. Iets wat een exfoliant wel doet, maar ook hiervoor geldt: bij verkeerd gebruik (bijvoorbeeld te vaak) kan het de huid, zeker in het begin, irriteren.

Zo prep je je huid

Nu je gezicht gereinigd is, is het tijd voor de tweede stap: een toner. Dit goedje heeft meerdere functies. Allereerst helpt het de natuurlijke pH-waarde van de huid terug te brengen, verwijdert het de allerlaatste vuil- en make-upresten en kan toner kan de huid ook snel hydrateren. Het resultaat: een frisse, glowy huid, zegt dermatoloog Arielle Kauvar tegen Allure. Daarnaast werkt een toner ook als primer voor de rest van je skincareroutine, "zoals serums en dagcrèmes," voegt ze eraan toe. Deze producten zullen hierdoor beter de huid doordringen. Welke toner je het best kunt gebruiken, is ook afhankelijk van je huidtype.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dermatoloog Joshua Zeichne van het Mount Sinai Hospital in New York vertelt aan Byrdie: "Heb je vergrote poriën? Dan wordt een toner met AHA-zuren geadviseerd, om dode huidcellen te verwijderen die zich rond de poriën ophopen en de poriën hierdoor helpen te verkleinen. Een gevoelige huid? Kies dan een toner met plantaardige ingrediënten die de huid kalmeren, zoals aloë vera. Heb je een vette huid, kies dan een toner op basis van salicylzuur, zo verwijder je overtollige olie zonder je huid uit te drogen, maar is je huid juist droog? Kies dan een toner met aminozuren, deze zullen de huid diep hydrateren en voeden."

Zo verzorg en bescherm je je huid

De laatste stap van een skincareroutine is vaak het aanbrengen van een crème, ook afhankelijk van je huidtype. Daarnaast is het van belang dat je dagcrème een SPF heeft om je huid te beschermen. Er zijn ook tal van ingrediënten die je juist liever vermijdt in je dagcrème. Collega Babette zette ze allemaal voor je op een rij. Eén advies voor iedereen die denkt dat SPF alleen voor de zonnigste dagen is: newsflash, dat is het niet. De schadelijke UV-straling is altijd aanwezig in de zon, ook als deze minder hevig schijnt of als het bewolkt is - de straling gaat namelijk dwars door wolken heen.

Draag te allen tijde zonnebrandcrème, ook als dat betekent dat je vanuit huis werkt. Wist je dat schadelijke UVA-stralen glas kunnen binnendringen en vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, verslapping van de huid en die rimpeltjes kunnen veroorzaken? Gewoon smeren, dus!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder