Zó kom je van stress acne af

Ja, je kunt acne krijgen door stress. Maar het goede nieuws is dat het te behandelen is

closeup of a young confident woman applying eye cream
Caroline Tompkins / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Toen ik de quarantaine inging, dacht ik één ding: 'ik hoop dat ik hierna een flawless huid heb.' Maar na negen weken is het duidelijk dat het enige dat de thuisisolatie mij heeft opgeleverd, stress acne is. Normaal heb ik, dankzij een combinatie van hormonen en genetica, altijd last van volwassenen acne. Ondanks het feit dat ik twee maanden geleden ben gestopt met het gebruiken van make-up en meer tijd in mijn skincareroutine heb gestoken, word ik nog iedere dag begroet door een gloednieuw puistje.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Stress acne

Een snelle scroll door Twitter laat zien dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Er zijn vrouwen die sinds de middelbare school geen acne hebben gehad, maar er nu wel weer last van hebben. Natuurlijk zijn er waarschijnlijk verschillende mogelijke oorzaken - irritatie door een gezichtsmasker, veranderingen in routines -, maar er is ook een heel eenvoudige uitleg: we zijn allemaal gestrest. Acne lijkt misschien iets kleins vergeleken met wat er in de wereld aan de hand is, maar wanneer je eigen gezicht het enige gezicht is dat je ziet, kan het je hele humeur beïnvloeden.

Hoewel het voor de hand liggende antwoord op stress acne simpelweg is om minder gestrest te zijn, helpt dit advies niemand. Maar, er is ook goed nieuws; zodra je de tekens ervan kent, kan het veel gemakkelijker behandeld worden. We spraken met dermatologen over het identificeren, verwijderen en managen van stress acne. Maar eerst komen we erachter hoe stresshormonen je huid kunnen beïnvloeden.

Veroorzaakt stress acne?

Technisch gezien veroorzaakt stress niet direct acne, maar het speelt er absoluut een rol in, net als bij andere huidaandoeningen. "We weten dat stress een negatieve invloed heeft op onze huid," zegt Joshua Zeichner, M.D., directeur van cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. "Het verstoort de juiste functie van de huidbarrière en de wondgenezing én zorgt ervoor dat huidaandoeningen zoals eczeem en rosacea verergeren."

Zoals alle soorten acne, wordt stress acne veroorzaakt door een mix van bacteriën, olie, ontstekingen en hormonen. "Om ons voor te bereiden op een stressvolle omgeving, produceert ons lichaam bepaalde hormonen zoals cortisol," zegt Zeichner. Deze hormonen stimuleren je olieklieren en zetten ze in overwerking. Deze overproductie van olie verstopt vervolgens de poriën, wat de reden is van de uitbraak. Niet de stress zelf.

Hoe ziet stress acne eruit?

Terwijl de meeste vrouwen hormonale acne op hun kaaklijn ervaren, lijkt stressacne meer op de puistjes die je waarschijnlijk als tiener kreeg, omdat het wordt veroorzaakt door een overproductie van olie. "Stress acne komt, in tegenstelling tot je normale puistjes, meestal voor op de vetste delen van je gezicht; je voorhoofd, neus en kin," zegt Shereene Idriss, M.D., een cosmetisch dermatoloog bij de Union Square Laser Dermatology in New York City. Gezien de toename van de olieproductie, zegt ze dat je huid er meestal vetter en iets meer ontstoken uitziet.

Zeichner voegt eraan toe dat stress acne er ook uit kan zien als een combinatie van mee-eters, puistjes, rode bultjes en puspuistjes. Een signaal dat je een stress-uitbraak ervaart, is als je meerdere nieuwe puistjes tegelijk krijgt, terwijl hormonale puistjes vaak één voor één optreden (tenzij je een nieuw product hebt gebruikt). Zelfs wanneer je normaal weinig last hebt van acne, kunnen stressvolle periodes of gebeurtenissen puistjes veroorzaken. Degenen onder ons die genetisch meer aanleg hebben voor acne en er regelmatig mee worstelen, hebben meer kans op een break-out wanneer ze gestrest zijn.

Zien: Dr. Pimple Popper beantwoordt al je skincare vragen

Hoe kom je van stress acne af?

Gelukkig is de manier waarop je stress acne moet behandelen vergelijkbaar met de behandeling van gewone acne, dus je hebt waarschijnlijk de nodige hulpmiddelen al bij de hand. Je zult je behandeling alleen wat meer willen versterken dan normaal wanneer je last hebt van stress puistjes.

 1. Verdubbel de anti-breakout ingrediënten
  "Schakel tijdens stressvolle periodes over naar een reiniging die salicylzuur bevat," zegt Zeichner. "Het zal helpen overtollige olie en dode cellen van het huidoppervlak te verwijderen om je poriën schoon te houden."

  Hij raadt ook aan om een product met benzoylperoxide te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het niveau van acne-veroorzakende bacteriën verlaagd wordt en ontstekingen vermindert. Hoewel dit ingrediënt het meeste voorkomt bij spotbehandelingen, zegt hij dat je het op je hele gezicht moet aanbrengen om actieve puistjes te behandelen en te voorkomen dat er nieuwe ontstaan.

 2. Verwissel je moisturizer
  Het gebruik van zowel een reiniging met salicylzuur als een behandeling met benzoylperoxide kan de huid uitdrogen. Zorg er dus voor dat je een moisturizer gebruikt om verdere irritatie te voorkomen. Als je de moisturizer overslaat in de hoop dat het je gezicht minder vet maakt, zal je huid meer olie produceren om het gebrek aan hydratatie te compenseren. Dus; gebruik altijd een moisturizer. Idriss raadt aan om dikke crèmes of oliën in te ruilen voor lotions en vitamine E-serums te vermijden terwijl je puistjes genezen, omdat deze zwaarder op de huid liggen.
 3. Denk na over je dieet
  Omdat stress acne verband houdt met ontstekingen, stelt Idriss ook voor om kritischer te kijken naar wat je eet. Ze raadt aan melk te vermijden (het is niet aangetoond dat kaas en yoghurt acne verergeren), en suikers, zoals snoep. "Geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten kunnen ook leiden tot een verslechtering van de ontstekingsreactie van je lichaam," zegt ze.

 4. Blijf met je handen van je gezicht af
  Als je gestrest bent, ben je misschien meer geneigd om je gezicht aan te raken of zelf een puistje uit te knijpen. Maar je weet wat we hierover gaan zeggen, toch? Niet doen. Als je dit wel doet, kan de infectie zich in je huid verspreiden en mogelijk een litteken achterlaten.

  Tips om stress acne te beheersen

  Het meest frustrerende, zoals hierboven vermeld, is dat de enige echte manier om stress acne te voorkomen, is; stress voorkomen. Wat - tenzij je letterlijk geen mens bent - vrijwel onmogelijk is. "Het voorkomen van stress acne is alsof ze zeggen: 'laten we het leven stoppen'," zegt Idriss. "Op bepaalde momenten in ons leven is het onvermijdelijk."

  Er zijn echter manieren om met stress om te gaan, of je nu baat hebt bij sporten, meditatie, diep ademhalen, therapie of urenlang reality-tv kijken. Het belangrijkste is om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Als het niet werkt voor je huid, is het het toch waard voor je geestelijke gezondheid. "Als je je lichaam kunt kalmeren, kun je de hoeveelheid stresshormonen die je aanmaakt minimaliseren," zegt Zeichner. Hij raadt ook aan te streven naar een goede nachtrust om de cortisolspiegel laag te houden en een gezond dieet te volgen. En wat als dat niet werkt? "Het beste is om een stap terug te doen en jezelf eraan te herinneren dat dit ook zal overgaan," zegt Idriss. "De simpele bewuste behandeling van het aannemen van een dergelijke mentaliteit zal je stressniveau verminderen en de weg naar herstel van je huid versnellen."

  Dit artikel verscheen eerder op Glamour US.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Skincare