De ultieme skincare guide voor de meest voorkomende huid issues

Experts geven advies per huidtype

young woman with wet leaf
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Je weg vinden in de wereld van skincare kan soms best verwarrend zijn en al helemaal wanneer je een huidissue hebt dat meteen aandacht verdient. Daarom hebben we experts op het gebied van dermatologie om advies gevraagd voor een no-nonsense gids voor de precieze ingrediënten die jouw huid weer laten stralen.

Ingrediënten tegen acne

Acne is een van de meest voorkomende en de meest slopende huidaandoeningen. Acne is niet alleen pijnlijk, het kan ook je zelfbeeld en -vertrouwen beïnvloeden. Aangezien er zoveel producten zijn, is het goed om te weten van welke ingrediënten er bewijs is dat ze helpen om breakouts tegen te gaan en acne te verhelpen.

Salicyl zuur

Salicyl zuur is een BHZ (beta hydroxy zuur) dat tot diep in de poriën dringt om acne te verhelpen. Daarnaast heeft salicyl zuur ook een exfoliërende werking, waardoor het de buitenste huidlaag wegneemt en de eventuele verstoppingen van de poriën oplost.

Het is gemaakt van hetzelfde soort zuur als aspirine, wat een ontstekingsremmende stof is die overtollige olie wegneemt in de huid. Goede tip: voeg een serum met twee procent salicyl zuur toe aan je avondroutine, nadat je de huid gereinigd hebt.

Benzoyl peroxide

Benzoyl peroxide is een effectief middel tegen breakouts en acne. Het helpt het Cutibacterium acnes bacterie te doden, die puistjes en ontstekingen veroorzaakt. De combinatie van benzoyl peroxide met salicyl zuur kan een uitdrogende combinatie zijn, dus beide ingrediënten gecombineerd zijn niet voor iedereen geschikt. Het is belangrijk dat je ontdekt wat voor jou werkt: één ingrediënt opnemen in je routine of beide gebruiken (eventueel op andere momenten van de dag).

Retinoïden

Retinoïden zijn goed voor een olie-achtige en acne gevoelige huid. Zorg er wel voor dat je dit ingrediënt langzaam in je routine opneemt; eerst drie keer per week en daarna langzaam opbouwen zodat je huid het aan kan. Breng het aan in de avond, omdat dit je huid gevoelig maakt voor UV-straling.

Niet-comedogeen

Kijk naar producten waar juist niet comedogeen op staat als je last hebt van acne, breakouts of poriën die snel verstopt zijn. Comedogene ingrediënten zoals zware oliën en boters zoals kokosolie of vettige zonnebrand zorgen voor meer olie in de huid en dat maakt acne erger. Niet-comedogene ingrediënten verstoppen poriën minder.

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie betekent dat delen van je huid donkerder zijn, waardoor je huidskleur oneven is. Dit wordt veroorzaakt door UV-straling of littekens. Er zijn verschillende oorzaken van hyperpigmentatie - soms zijn deze genetisch, soms door de zon en soms door ontstekingen in de huid - een dermatoloog kan per geval kijken wat de specifieke oorzaak is.

SPF

Het is belangrijk om controle te krijgen over het onderliggende proces dat voor de pigmentatie problemen zorgt. Daarom is het belangrijkste product wat je nodig hebt als je last hebt van hyperpigmentatie zonnebrand. Factor dertig of hoger, altijd, het hele jaar lang, of de zon nu schijnt of het regent.

Tyrosinase remmers

Alle tyrosinase remmers, inclusief drop extract, alpha arbutin, kojic zuur, tranexaminezuur, ascorbinezuur (vitamine C), niacinamide en glutathion zijn goed voor het behandelen en voorkomen van hyperpigmentatie. Deze ingrediënten hebben invloed op de snelheid van pigmentaanmaak van je huid en houden te veel aanmaak tegen.

Glycol zuur

Glycol zuur laat je huid stralen. Dit ingrediënt moet je niet te vaak gebruiken en kan dus niet vast in je routine, tenzij de dermatoloog je iets anders adviseert. Kies daarnaast altijd voor een product dat minder dan tien procent glycol zuur bevat.

Droge huid

Een droge huid voelt straks en ziet er schilferig uit en in veel gevallen jeukt of scheurt het ook en gaat het ontsteken. Gelukkig zijn er genoeg producten die een droge huid verhelpen.

Niacinamide

Niacinamide is een soort vitamine B, die helpt de huid te hydrateren en versterken. Als een resultaat daarvan blijft de huid beter gehydrateerd en houdt de huid meer vocht vast.

Glycerine

Glycerine is een bevochtiger en dat betekent dat wanneer je een product met glycerine aanbrengt deze het vochtpeil in de bovenste huidlaag voedt.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een goed ingrediënt als je last hebt van een droge huid. Hyaluronzuur staat namelijk bekend als het miracle moisture molecule omdat het meer dan honderd keer zijn eigen gewicht in water kan opnemen en dus vocht aantrekt wanneer het wordt aangebracht. Voor het beste resultaat kun je het beste gaan voor een product dat verschillende hyaluronzuren bevat zodat het ingrediënt tot alle lagen van de huid door kan dringen.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid behandelen kan door ingrediënten te vermijden die de huid irriteren, zoals parfum, essentiële oliën of actieve ingrediënten zoals retinoïden of zuren. Een gevoelige huid heeft een simpele en goede routine nodig, dus het testen van producten is niet echt aan je besteed wanneer je een gevoelige huid hebt. Het voelt misschien een beetje alsof je niet mee kan doen aan de hypes als je mensen een vampire facial ziet doen of ze pore strips gebruiken, maar met een gevoelige huid wil je de bescherming van je huid niet in de war maken. Hier zijn een paar ingrediënten die verzachtend zijn en het waard zijn om in je routine op te nemen.

Aloë Vera

Aloë Vera werkt verzachten en werkt goed bij een gevoelige huid, daarom is dit ingrediënt de moeite waard om mee te nemen in je skincare routine.

Zonnebrand

Zonnebrand is voor alle huidtypes essentieel, maar wanneer je een gevoelige huid hebt kunnen sommige formules voor irritatie zorgen. Zonnebrand gebaseerd op mineralen is zachter voor de gevoelige huid, dus dat is dan een goede optie.

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour UK.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare