Grove poriën verkleinen? Dat doe je zo

Door je huid goed schoon te houden en de juiste producten te gebruiken kom je een heel eind

portrait of young confident women smiling
Lara Callahan / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Heb je grove poriën en ben je op zoek naar manieren om ze te verkleinen? Glamour zocht uit hoe je dit doet en welke stappen je hiervoor moet zetten. Daarnaast zochten we uit hoe bepaalde stoffen werken op je huid en welke type producten het best passen bij een droge of vette huid.

Hoe maak je je poriën schoon?

Allereerst is het belangrijk dat je je huid en poriën goed schoonmaakt. Voor het diep reinigen van je poriën kun je het beste een alfahydroxyzuur (AHA) of bètahydroxyzuur gebruiken (BHA) gebruiken. Deze twee ingrediënten dringen het beste door tot je poriën en zorgen ervoor dat ze goed worden gereinigd.

Dermatoloog Joshua Zeichner moedigt het gebruik van AHA's en BHA's aan. "De zuren lossen de verbindingen tussen de cellen en het huidoppervlak op om de poriën als het ware te 'ontstoppen'," zegt hij.

Wat het verschil is tussen de twee zuren? Dit ligt volgens Zeichner aan de verschillende oppervlaktelagen waar de zuren in werken. "AHA's werken op de oppervlaktelaag van de huid en maakt hierdoor huid zuiverder en gladder. Dit werkt over het algemeen beter voor mensen met een gevoelige en droge huid. BHA's dringen dieper in de huid door en verwijderen de dode huidcellen die in de poriën zijn verstopt. Daarom werkt dit zuur doorgaans beter voor mensen met een vette, acne-gevoelige huid."

Als je niet zo goed weet welke van de twee zuren het best voor jouw huid werkt kan je het best beginnen met onze all time favorite Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Het werkt als een trein en is heel mild, zelfs voor de gevoelige huid. Dep het om de avond op je droge en schone huid en laat het dan tien minuten intrekken voordat je de rest van je skincare producten aanbrengt. Het kán zijn dat je huid een aanpassingsperiode heeft, waarbij het eerst een weekje lijkt alsof je huid vetter wordt, maar trust us: dit trekt zich recht.

Hoe maak je je poriën kleiner?

Retinol

Nadat je je poriën schoon hebt gemaakt is het tijd voor de volgende stap; zorgen dat ze minder zichtbaar zijn. Dit gaat het best met Retinol. De vitamine A in Retinol werkt verhelderend en laat donkere vlekken vervagen, maar helpt ook tegen acne en om poriën te verkleinen. Retinol verhoogt de productie van collageen in de huid waardoor de olieproductie wordt verminderd en je een gladdere huid krijgt.

Retinol kan vrij heftig zijn voor je huid en vooral de eerste week voor een droge en schilferige huid zorgen. Dat is even doorzetten, maar wel heel belangrijk voor de werking – het duurt een tijdje voor het echt werkt. Heb je een droge en gevoelige huid? Bouw het gebruik van Retinol dan op. Begin met een keer per week, dan twee weken lang twee keer per week and so on.

Draag SPF

Naast dat SPF je huid beschermt tegen de straling van de zon, helpt het je poriën ook kleiner te worden. Dermatoloog Rachel Nazarian zegt hierover: "De zon breekt collageen – de stof die je huid soepel en elastisch houdt – af en dat zorgt ervoor dat je huid en poriën minder veerkracht hebben wanneer je vaker onbeschermd in de zon bent geweest." Zorg er dus voor dat je elke ochtend minimaal SPF 30 aanbrengt voor een strakke huid met kleinere poriën.

Laat je laseren

"Lasers werken ook heel goed wanneer je problemen hebt met je poriën," gaat Rachel Nazarian verder. Ze raadt aan om voor een Laser Genesis behandeling te kiezen omdat deze een stuk milder is dan een Fraxel laser behandeling. "Laser Genesis stimuleert de diepere huidlagen zodat je huid strakker en egaler wordt op een manier waarop het nauwelijks pijn doet," aldus Rachel Nazarian. Dit soort behandelingen zijn wel prijzig, dus onderzoek voor je zo'n behandeling kiest bij welke dermatoloog en kliniek dit het best voelt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare