Niacinamide: alles wat je wil weten over dé skincare-trend van dit moment

Wat is niacinamide en waarom heeft iedereen het erover?

backstage beauty tijdens milan fashion week
Rosdiana CiaravoloGetty Images

Van hyaluronzuur tot CBD-olie en van retinol tot vitamine C; er vinden altijd talloze nieuwe ontwikkelingen plaats op beautygebied waar innovatieve ingrediënten worden bestempeld als hét nieuwe wondermiddel. Nu is er een nieuwe skincaretrend die de beautywereld verovert: niacinamide. Een ingrediënt waar het hart van mening beautyliefhebber sneller van gaat kloppen. Maar waarom is niacinamide zo populair en wat doet het precies voor je huid? Wij zochten het voor je uit.

Wat is niacinamide?

Niacinamide is een specifieke vorm van Vitamine B3. Het is een in wateroplosbare vitamine die niet in het lichaam wordt aangemaakt. Doordat dit ingrediënt niet van nature voorkomt in ons lichaam, moet het worden toegediend middels voeding of supplementen óf middels het plaatselijk aanbrengen van het ingrediënt op de huid. Niacinamide versterkt de barrièrefunctie van je huid en weert schadelijk stoffen, terwijl het vitale stoffen binnen houdt. "Niacinamide helpt de cellulaire energie te herstellen, beschadigd DNA te herstellen en de effecten van UV-stralen te verminderen," zo stelt dermatologisch chirurg Jennifer Herrmann tegenover Byrdie.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De voordelen van niacinamide

Vitamine B3 staat bekend om haar krachtige werking dat zorgt voor een heldere en gehydrateerd huid waarbij al je oneffenheden verdwijnen. Daarnaast voorkomt het tekenen in het gezicht van veroudering en vermindert het huidproblemen als acne. "Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat niacinamide de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf en helpt om meer collageen en hyaluronzuur aan te maken," stelt Paula Begoun, de oprichter van Paula's Choice.

Bovendien is het geschikt voor de gevoelige huid en voorkomt het irritaties en roodheid. "Niacinamide heeft een ontstekingsremmende eigenschappen die het een uitermate geschikt ingrediënt maken voor mensen die last hebben van acne, rosacea of rode plekken," stelt dr. Jetske Ultee. Het product wordt zelfs aangeraden voor mensen met huidaandoeningen als rosacea en eczeem. "Een sterkere barrière, waar niacinamide voor zorgt, voorkomt ook dat er minder irriterende stoffen binnenkomen waardoor het wonderen zal doen voor de gevoellige huid," stelt onderzoeker Shabir Daya.

Hoe gebruik je het

Iedereen die een helderdere huid wil of tekenen van het verouderingsproces van de huid wil verminderen kan niacinamide gebruiken. Ondanks dat het ingrediënt een sterke werking heeft kun je het zowel in de ochtend als de avond gebruiken nadat je je huid hebt gecleansed. "Als je vitamine B3 gebruikt, werkt het goed dit te combineren met andere krachtige antioxidanten en vitaminen, zoals catechinen, quercetine en tocoferol," stelt Dr. Mun tegenover beautyplatform Byrdie.

Het product kan overigens worden gecombineerd met alle andere soorten ingrediënten zoals Vitamine C en alpha hydroxy acids (AHAs) en beta hydroxy acids (BHAs). Voor optimaal resultaat gebruik je een product met niacinamide dat je laat intrekken in de huid zoals serums of crèmes. Beautyexperts zijn het erover eens dat niacinamide door iedereen gebruikt kan worden; van alle huidtypes tot jongere en oudere leeftijden.

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: de skincare routine van Teesh Rosa

Wel is er een verschil in formule die wordt aangeraden voor verschillende huidtypes. Zo kunnen mensen met een meer vettige huid beter kiezen voor een licht en bijna vloeibaar serum, waar personen met een meer droge huid het best kiezen voor een crème met een lagere concentratie niacinamide. Experimenteer met onze selectie van de fijnste producten met niacinamide om te zien wat het beste werkt voor jouw huid.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare