Zo check je de duurzaamheid van een beautyproduct

Met deze handige checklist weet jij precies of een beautyproduct wel of niet duurzaam is

happy woman taking selfie with friends wearing cream
Klaus VedfeltGetty Images

De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid binnen de beautyindustrie. Van slimme verpakkingsinnovaties waardoor er minder plastic nodig is, tot campagnes om mensen bewust te maken van de impact van bepaalde ingrediënten. Maar hoe koop je beautyproducten met duurzaamheid in gedachten? Hoe controleer je of een merk ecologisch is gecertificeerd en hoe bepaal je of de waarden van een merk overeenkomen met die van jezelf? Hier is de ultieme gids waar je op moet letten als je op zoek bent naar duurzame beautyproducten.

1: Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Merken kiezen bewust voor bepaalde kernwoorden wanneer het gaat om duurzaamheid die gelinkt zijn aan specifieke prioriteiten. Waar je voor moet oppassen is dat green-washing hier snel op de loer ligt. Dit betekent dat merken zich duurzamer voordoen dan dat ze in werkelijkheid zijn, wat klanten kan misleiden. Kernwoorden als ‘clean’ en ‘natuurlijk’ zijn perfecte voorbeelden van termen die breed kunnen worden geïnterpreteerd als het gaat om duurzame certificering binnen de beautywereld.

Daarom is het van belang om voor jezelf te bedenken welk onderdeel van duurzaamheid voor jou het meest van belang is. Gaat het vooral om het gebruik van biologische of lokaal geproduceerde ingrediënten? Of misschien plastic-vrije of afbreekbare verpakkingen? Wil je dat je producten volledig veganistisch zijn, of is diervriendelijk ook prima? Of wil je al het bovenstaande én dat een merk volledig CO2-neutraal is? Je kan het allemaal zelf bepalen. Onthoud dat er niets mis is met hoge normen als het op duurzaamheid aankomt.

2: Zo check je of een beautymerk vegan is

Als je eenmaal hebt nagedacht over jou persoonlijke prioriteiten op het gebied van duurzaamheid, kun je wat dieper duiken in de merken waar je interesse naartoe gaat, om te zien of zij ook voldoen aan jou duurzaamheidseisen. Bijvoorbeeld de vraag of een merk vegan is of niet.

Er zijn een aantal universeel erkende organisaties waar je op kunt vertrouwen om er zeker van te zijn dat een beautyproduct veganistisch is. Dit zijn o.a. Leaping Bunny, PETA en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Als jouw product één van deze keurmerken bevat, voldoet het aan een strikte reeks voorschriften die aangeeft dat het gecertificeerd veganistisch is. Het feit dat een bepaald product veganistisch is, betekent echter niet dat het merk in zijn geheel dat ook is, dus let goed op wat er bij elk afzonderlijk product vermeld staat.

3: Zo check je of een beautymerk biologisch is

Wist je dat een product slechts een klein percentage van een biologisch ingrediënt hoeft te bevatten om zich biologisch te mogen noemen? De makkelijkste manier om te weten of een product biologisch is, is om het etiket te controleren en te kijken of er een keurmerk op staat.

In Europa zijn er verschillende instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurcosmetica; bijvoorbeeld Cruelty Free, Europees Ecolabel en NaTrue-standard. Wanneer het product een van deze etiketten bevat is het geproduceerd met duurzame, biologisch geteelde ingrediënten, die niet op dieren zijn getest en vrij zijn van agressieve chemicaliën, parabenen, synthetische kleurstoffen en kunstmatige geurstoffen.

4: Zo check je of een beautymerk CO2-neutraal is

Dit is een lastige vraag. Sommige beautymerken doen er alles aan om de CO2-uitstoot te compenseren, terwijl andere de kantjes er van aflopen. Er zijn een paar regelgevende organisaties die je goede standaarden handhaven. De Verenigde Naties biedt het Gold Standard keurmerk, De Carbon Trust en de Ellen MacArthur Foundation, die samenwerkt met een selecte groep van goedgekeurde organisaties die hun circulaire initiatieven en positieve klimaatdoelstellingen hebben bewezen.

Gelukkig is het zo dat als een merk de moeite heeft genomen om echt CO2-neutraal te zijn, het daar waarschijnlijk behoorlijk mee zal pronken - zoals het zou moeten! Vergeet ook niet dat het voor een groot internationaal bedrijf met duizenden werknemers vrijwel onmogelijk is om volledig CO2-neutraal te zijn - het is een stempel van duurzaamheid die eerder is weggelegd aan de start-ups en kleine onafhankelijke merken.

5: Zo check je of een beautymerk plasticvrij is

Er zijn maar weinig beautymerken die honderd procent plasticvrij zijn. Veel merken zijn wel heel goed op weg. De beste manier om de mate van plasticgebruik bij een merk te bepalen is de etiketten te checken en te weten wat de verschillende recyclingcodes betekenen - die kunnen soms nogal misleidend zijn. Eén van de meest voorkomende symbolen, de twee in elkaar grijpende pijlen, betekent in feite dat de fabrikanten een financiële bijdrage leveren aan recyclingdiensten in Europa. Dit betekent dus niet dat het product zelf recyclebaar is!

Kijk ook uit voor beauty merken die beweren dat hun verpakking gemaakt is van 'gerecycled materiaal' of zeggen dat hun verpakking 'recyclebaar' is. Hoewel het geweldig is om gerecyclede materialen te gebruiken, kan het zo zijn dat de producten niet nog eens gerecycled kunnen worden en dus op de stortplaats belanden.

6: Zo check je of een beautymerk biologisch afbreekbaar is

Technisch gezien betekent biologisch afbreekbaar dat een materiaal na verloop van tijd door micro-organismen kan worden afgebroken. Dit is eigenlijk een vrij nutteloze definitie, aangezien de meeste dingen na verloop van tijd afgebroken zullen worden. Ja, zelfs plastic, hoewel dat wel duizenden jaren duurt. Gelukkig hebben Europa en het VK de 'BS EN 13432-norm' vastgesteld. Dit zijn strenge eisen waaraan plastic verpakkingen moeten voldoen om 'biologisch afbreekbaar' genoemd te kunnen worden.

Om hier aan te voldoen moeten de materialen van het product worden beoordeeld, om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van mogelijk schadelijke metalen en chemicaliën. Vervolgens moeten de verpakkingen een behandeling ondergaan om de biologische afbreekbaarheid te testen. Ten slotte wordt de samenstelling van de verpakking getest op kwaliteit en op eventuele negatieve bijeffecten op het milieu.

Composteerbaar plastic daarentegen gaat wéér een stap verder dan biologisch afbreekbaar en kan materialen binnen een bepaalde tijd - meestal binnen twaalf weken - volledig afbreken. Let op dat je composteerbaar plastic niet bij het 'gewone' plastic afval gooit, maar bij het bij het restafval.

Veel plezier met het shoppen van duurzame beauty producten!

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour.uk.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare