Een expert legt uit: zo zorg je ervoor dat poriën minder zichtbaar worden

Grove poriën? Zo pak je het veelvoorkomende probleem aan

Grove poriën op de neus, wie kent het niet? Ze zijn helaas lastig om te verwijderen. Poriën kunnen namelijk niet open en dichtgaan als deuren (ze hebben geen spieren). Wel zijn er andere tips en tricks die we kunnen uitvoeren om poriën minder zichtbaar te maken. Glamour vroeg een expert om alles te vertellen over wat we moeten weten over grove poriën.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat zijn zichtbare poriën?

Het lijken misschien kleine puntjes op je huid, maar poriën zijn eigenlijk de kleine openingen naar je haarzakjes. "Er zijn twee verschillende soorten poriën," zegt Dr. Nina Bal, arts voor esthetisch gezichtsonderzoek en oprichter van FacialSculpting. "Uit de ene komt talg (de natuurlijke olie van het lichaam) en uit de andere komt zweet. Hoewel ze piepklein zijn, zorgen poriën ervoor dat olie, zweet en talg van je klieren naar de oppervlakte van je huid gaan, wat belangrijk is voor een gezonde huid. Daarbij heeft de gemiddelde volwassene ongeveer twintig duizend poriën op het gezicht," legt Nina uit. "Over het algemeen zie je de poriën in je huid niet. Het is pas wanneer ze vergroot zijn dat ze zichtbaar worden."

Wat veroorzaakt zichtbare poriën?

Meestal zijn poriën genetisch bepaald, maar er zijn andere factoren die de zichtbaarheid van je poriën kunnen beïnvloeden. Zo kan een overproductie van talg je poriën groter laten lijken. "Als olie, gifstoffen, vuil en make-up zich verzamelen in je porie, kan dit deze verzwaren en uitrekken. Hierdoor lijken je poriën veel groter dan dat ze daadwerkelijk zijn," legt Nina uit. Een verouderende huid is een andere boosdoener. "Je huid rond je porie kan minder elastisch worden naarmate je ouder wordt, waardoor dus ze groter lijken."

Zijn er uitlokkende factoren die poriën zichtbaarder maken?

"Zonlicht speelt een rol bij de zichtbaarheid van je poriën. Als je buiten bent met fel zonlicht, zullen ze meer opvallen," zegt Nina. "Verder kan ook make-up je poriën doen lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Poeders en foundations kunnen zich in de loop van de dag in die kleine gaatjes nestelen, waardoor ze groter lijken. Het is dus ook belangrijk om je huid goed te reinigen."

Kan warm water poriën openen en koud water poriën sluiten?

"Nee, dit is een mythe. Poriën gaan niet open en dicht als deuren," zegt Nina. "Het zijn openingen in onze huid en er zitten geen spieren aan vast, dus ze kunnen niet openen en daarna weer samentrekken." In plaats daarvan kan koud water je bloedvaten vernauwen, waardoor poriën kleiner lijken voor de korte tijd dat ze koud zijn. Warm water en stoom kunnen talg en vuil juist losmaken in je porie. Hierdoor kan je het makkelijker uitknijpen (hoewel we weten dat dat eigenlijk niet de bedoeling is). Dus, "ze kunnen tijdelijk lijken te sluiten met koude en open gaan met warmte, maar voor een zeer korte tijd, daarna nemen ze weer hun normale grootte aan," zegt Nina.

Is het mogelijk om poriën te verkleinen?

"Als poriën eenmaal zijn uitgerekt, kunnen ze niet meer terug naar hun oorspronkelijke grootte." Wel kunnen we onze poriën kleiner laten lijken. "Grove poriën kunnen nog groter worden als je ze laat uitrekken en wanneer ze verstopt raken met mee-eters, talg en vuil", waarschuwt Nina. Hoe je poriën vermindert? "Door je huid twee keer per dag te reinigen en twee keer per week te scrubben om olie, vuil, talg en celresten te verwijderen," legt Nina uit. "Het minimaliseren van blootstelling aan de zon is ook belangrijk, omdat UV-straling collageen en de elasticiteit in je huid afbreekt, wat je poriën kan vergoten. Elke dag een SPF van 40+ gebruiken is dus van essentieel belang."

Wat moet je doen om poriën te behandelen?

It’s an oldie but a goodie: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt je poriën niet verkleinen, maar je kunt er dus wél voor zorgen dat ze niet groter worden. "Huidverzorgingsproducten van medische kwaliteit, zoals salicylzuur, alfahydroxyzuur, glycolzuur, retinol en niet-comedogene make-up zijn je beste vriend". En voor een beetje extra hulp raadt Nina aan om een make-up primer te gebruiken. "Het helpt niet alleen je make-up op zijn plaats te houden, maar het maakt ook het huidoppervlak gladder en voller, wat kan helpen om grove poriën minder zichtbaar te maken." Weten we dat ook weer!

Dit artikel verscheen eerder op Glamour UK.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Skincare