Dit was Prinsjesdag 2019: álle modemomenten op een rij

Politici pakken groots uit

prinsjesdag-2019-mode
Patrick van KatwijkGetty Images

Gisteren was het Prinsjesdag, dat is natuurlijk de dag dat de koning de troonrede uitspreekt, maar voor modeliefhebbers draait deze dag vooral om de outfits van de koninklijke familie en de hoedenparade. We werden dit jaar niet teleurgesteld en hebben een hoop bijzondere looks voorbij zien komen.

De Prinsjesdag-look van koningin Máxima

Máxima droeg een elegante robijnrode japon van Jan Taminiau. Ze is groot liefhebber van de ontwerper en droeg ook een jurk van zijn hand op 30 april 2013, de dag dat ze koningin werd. Ze droeg destijds een prachtige, lange koningsblauwe (toepasselijk) jurk. Jan Taminiau is één van de meest belangrijke en toonaangevende modeontwerpers van Nederland. Aan de jurk die de koningin gisteren droeg, zit een soepelvallende cape met glimmende steentjes vast. Aan haar clutch zitten soortgelijke steentjes: een feest om naar te kijken, als je het ons vraagt. De koningin draagt een fluwelen pillbox van Philip Treacy op haar hoofd, in een bijpassende, rode kleur. Er werd een tijdje gespeculeerd of Máxima wel of geen handschoenen zou dragen, maar ze hield zich dit jaar aan authentieke, koninklijke kledingvoorschriften en had de hele dag rode handschoenen aan. Koning Willem-Alexander heeft zijn geliefde baard laten laten staan. Eerder verscheen hij tijdens een bezoek in Terneuzen met de gezichtsbeharing, toen leverde dat superpositieve reacties op. Hij doet er zeker goed aan om deze verfrissende look te behouden.

Dit zijn de 6 mooiste hoeden van de hoedenparade 2019

Erica Terpstra startte de traditie in 1977, toen ze als jong kamerlid voor de VVD haar eerste Prinsjesdag meemaakte. In die tijd waren er nog maar weinig hoofden bedekt, nu is het hoedje niet meer weg te denken bij de derde dinsdag van september.

 1. Anne Kuik van het CDA droeg een mooi turquoise hoofddeksel.

 2. Hilde Palland van het CDA had een wel heel bijzonder hoedje op haar hoofd. Dit blauw-rode hoofddeksel was net als de hele outfit van het merk Kampen en heeft een uitgesproken kleur en vorm.
  This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

 3. Dilan Yesilgoz tweede kamerlid van het VVD droeg een witte vintage pillbox met een speelse strik achterop.

 4. Kajsa Ollongren van D66 droeg een kunstwerk op haar hoofd.
  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

 5. Suzanne Kröger (links) van Groenlinks draagt een mooie donkerrode versiering, schuin op haar hoofd.

 6. Lilianne Ploumen van de PvdA straalde in haar zwart/wit-geruite jurk en simpele, elegante hoed.
  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Fashion statements door de politici

  Kamerlid Carla Dik-Faber maakte een statement in haar duurzame zeewier-outfit. Het ontwerp is van de Nienke Hoogvliet, een jonge vrouw, die een bijzondere connectie heeft met de zee. Zij publiceerde eerder de boeken ‘Seaweed Research’ en ‘Fish Leather’. Het zeewier combineerde ze met een stof van saxcell (een soort jute) en voelde verrassend zacht aan. De look is geïnspireerd op een traditioneel kimonojasje, om een tegenbeeld te geven op fast-fashion. Hoe de kleur van de outfit zou worden, kon van tevoren niet met zekerheid worden gezegd, dat is namelijk per wiersoort verschillend. De kimono is versierd met een glimmende zeewierdraad in de vorm van - wie had dat gedacht- zeewier. In het borduursel kostte Nienke en haar twee stagiaires 60 uur tijd. Op haar hoofd draag Carla een kunstzinnige bruine diadeem, gemaakt van bioplastic. De leren plateausandalen heeft Hoogvliet voor één euro op de kop getikt bij een vintagewinkel.

  This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Ank Bijleveld

  De minister van Defensie droeg een jurk, ontworpen door Daisy van Groningen. Het ontwerp bestaande uit 41 verschillende, gerecyclede uniformen. Het is een korte, nauwsluitende jurk, met de kleuren van vier krijgsmachtdelen: marineblauw, landmachtgroen, de grijstint van de luchtmacht en het nassaublauw van de marechaussee. Ank is trots dat we dit jaar 75 jaar vrijheid mogen vieren en 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht.

  Hugo de Jonge

  Hugo de Jonge van het CDA vindt de kledingvoorschriften voor mannen wat saai. De enige mogelijkheid om als man écht op te vallen tijdens Prinsjesdag is door de schoenen, en dat deed hij. Daarom droeg hij letterlijk een kunstwerk aan zijn voeten. Op zijn schoenen staat het ontwerp van kunstenares Livia Dencher. "Livia is meer dan haar beperking," post Hugo op Instagram. Het is niet de eerste keer dat vice-premier met zijn bijzondere schoenen de aandacht trekt. Hugo heeft inmiddels een hele collectie met bedrukte Mascolori-schoenen.

  Marianne Thieme

  Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren houdt ervan om een statement te maken op de derde dinsdag van september. Dit jaar droeg ze een insectenjurk, ontworpen door Achmed Oso. Op het donkergroene fluweel zijn met de hand insecten geborduurd zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. Hiermee wil Marianne aandacht vragen voor de extreme afname van insecten in Nederland die ontstaat door de uitstoot van schadelijke stoffen. De jurk oogt chique, maar de zakken geven en riem geven het geheel een speelse twist.

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Fashion