Zo dragen toekomstmakers Ilfa, Brandon en Nienke bij aan een duurzamere mode-industrie

Bekijk hoe het drietal op geheel eigen wijze een steentje bijdraagt een duurzame mode

nienke-glamour
Annemarie Kuus

Glamour speurt samen met de Bijenkorf naar dé toekomstmakers op het gebied van innovatie, materiaal, vorm en duurzaamheid in fashion.

Ilfa Siebenhaar (31)

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Ilfa Siebenhaar (31) ontdekte dat je textiel duurzaam (en bloedjemooi) kunt verven met behulp van levende bacteriën.'

Ilfa wil impact creëren als modeontwerpster en focust daarom op duurzaamheid en innovatie. Ze ontwikkelt duurzame verf bestaande uit pigmenten die gemaakt zijn van bacteriën om stoffen op een duurzame manier te verven. "Verven met levende bacteriën is veel minder belastend én je bent ervan verzekerd dat het niet giftig is voor mens en milieu. Textiel ligt direct direct op de huid dus je wil niet dat daar iets schadelijks in zit. Ik wil met mijn werk de onzichtbare wereld van micro-organismen aan het licht brengen, bewustwording creëren en laten zien dat er zo veel meer mogelijk is!".

Brandon Wen (26)

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Pas afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen heeft modeontwerper Brandon Wen (26) zijn pijlen nu op Parijs gericht.'

Pas afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen heeft modeontwerper Brandon Wen (26) zijn pijlen nu op Parijs gericht. Hier werkt hij onder andere voor ontwerper Rick Owens. Daarnaast probeert hij met zijn modelabel Brandylaa de industrie te verbeteren met gerecyclede textielen en kleurrijke ontwerpen. "In mijn bezigheden en manier van ontwerpen probeer ik duurzaamheid toe te passen. Er wordt zoveel reststof weggegooid, hoe kunnen we die stoffen hergebruiken? Mijn werk is een brug tussen fantasie en realiteit, net als mijn eigen leven."

Nienke Hoogvliet (30)

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Kunstenaar Nienke Hoogvliet (30) maakt de weg vrij voor een duurzame toekomst door haar werk met zeewiergaren, zalmleer en stoffen verrijkt met helende kruiden.'

Vanuit haar liefde voor textiel en de zee is Nienke opzoek gegaan duurzame oplossing voor het gebruik van chemicaliën in de mode-industrie: "Veel kleding wordt geverfd met chemicaliën, die via de huid effect kunnen hebben op het immuunsysteem, de hormoonbalans en noem maar op. Ik dacht: wat als we die vervangen door medicinale kruiden die je gezondheid juist gen goede komen? Daarnaast loopt zeewier bovendien als een rode draad door mijn werk. Van zeewier kun je bijvoorbeeld een garen spinnen dat volledig circular verwerkbaar is. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg." Neem een kijkje hoe Nienke de toekomst verandert in de video.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Fashion