De utility trend maakt een stijlvolle terugkeer dit seizoen

Deze trend bewijst dat functie en stijl perfect hand in hand gaan

Max Mara - Runway - Milan Fashion Week Spring/Summer 2020
Daniele VenturelliGetty Images

Het is ooit geïnitieerd als werkoutfits met praktische details, maar de utility stijl is inmiddels getransformeerd tot een ware trend. Denk aan jumpsuits, oversized pakken met zakken en workwear-broeken en hemden. De trend maakt dit seizoen een stijlvolle terugkeer en toont aan dat functie en stijl absoluut hand in hand gaan.

Utility trend

Zakken, ritsen en technische stoffen maken de utility trend uitermate praktisch. Verschillende modehuizen toonden utility items in hun collecties, waarmee ze bewijzen dat praktische items naast functioneel ook stijlvol kunnen zijn. Stoffen waren lichter en veerkrachtiger, zakken groeiden enorm in aantal en innovatieve technische details werden toegevoegd. De boodschap? Het is niet langer voldoende dat je kleding er goed uit ziet, het moet je dagelijkse leven vergemakkelijken.

Christian Dior : Runway - Paris Fashion Week - Womenswear Spring Summer 2020
Victor VIRGILEGetty Images

Vrouwen als strijders

Het feit dat de utility trend opnieuw de focus krijgt dit seizoen komt niet geheel toevallig. Het afgelopen jaar stond in het teken van vele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Denk aan de Me too-beweging en Time's Up waarin vrouwen massaal hun stem lieten horen en als collectief een grens stelden. Ook de klimaatcrisis werd groots onder de aandacht gebracht, dat door beelden van massale klimaatstakingen, de emotionele speech van Greta Thunberg en het afbranden van het Amazone gebied voor niemand onopgemerkt kon blijven.

Bottega Veneta - Runway - Milan Fashion Week Spring/Summer 2020
Victor VIRGILEGetty Images

Aangezien mode de huidige maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelt, werden deze gebeurtenissen vertaalt naar items op de catwalk. Dit leidde tot eco-strijders bij Dior, sterke vrouwelijke strijders bij Max Mara en stijlvolle vrouwen die functionaliteit verkiezen boven onpraktische mode bij Bottega Veneta. De collecties bestonden door deze ontwikkeling uit blazers, boilersuits, jumpsuits en cargobroeken met eindeloos veel zakken in een kleurpalet van zwart, olijfgroen en asfaltgrijs. Items die de zelfstandige, werkende vrouw versterken. Zoals Miuccia Prada stelde over haar Lente/Zomer 2020 collectie: "het gaat over de kracht van vrouwen boven de kleding zelf en over stijl boven de mode."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion