Waarom het witte pak meer is dan enkel een modieuze trend

Het mode-item staat symbool voor vrouwenrechten, zowel in de politieke arena als op de rode loper

witte-pakken-trend-feminisme
Edward BerthelotGetty Images

Mode wordt vormgegeven door culturele, sociaal-politieke en historische factoren die de maatschappij van nu weerspiegelen. Daardoor bevat mode vaak een onderliggende boodschap of betekenis die verder rijkt dan enkel een mooie look. De afgelopen tijd staan vrouwenrechten in het MeToo en Time's Up-tijdperk centraal, waar vrouwen én mannen strijden voor gelijke rechten. Ook de modewereld reageert op deze gebeurtenissen. Het item dat hier keer op keer voor wordt gebruikt het witte pak, en dat is niet voor niets.

President Trump Delivers State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
Vrouwelijke politici gekleed in het wit tijdens de State of the Union-speech van Donald Trump
Alex WongGetty Images

Witte pak als feministisch symbool

Zowel in de politieke arena als op de rode loper maakt het witte pak een verschijning. Voorbeelden zijn onder meer vrouwelijke politici in de Verenigde Staten als Alexandria Ocasio-Cortez die met een groep vrouwen in witte kleding verscheen tijdens de State of the Union-speech van Donald Trump. Het doel was een statement te maken over gendergelijkheid, door te refereren aan de kleur die de Amerikaanse vrouwenrechten-beweging gebruikte om het stemrecht van vrouwen te erkennen in de twintigste eeuw. Ook Hillary Clinton maakt al jaren een statement met haar witte blazers die ze keer op keer draagt tijdens menig politiek evenement.

Fashion, Fashion show, Runway, Fashion model, Clothing, White, Suit, Pantsuit, Public event, Haute couture,
Jacquemus Herfst/Winter 2019 collectie
Imax

Maar ook op de catwalk zien we hoe verschillende ontwerpers als Jacquemus, Prabal Gurung, The Row en Tom Ford het witte power suit gelijktijdig in hun collecties opnemen. Naast de kleur hebben de pakken nog een andere overeenkomst; ze hebben een lichtelijk oversized silhouet, een wijde fit en zijn gemaakt van lichte stof. Het witte pak is verrassend eenvoudig te omarmen. Ga voor een slouchy stijl met een gewaagde schouder à la Proenza Schouler of ga voor een stijlvolle doch comfy look met het pak van Jacquemus.

Fashion model, Fashion, Fashion show, Runway, Clothing, Suit, Haute couture, Event, Formal wear, Public event,
Tom Ford Lente/Zomer 2020 collectie

Naast een toffe trend bevat deze mode-ontwikkeling dus ook een inhoudelijk statement. Opkomen voor waar je in gelooft als vrouw en dat tonen middels je look? Dat is een trend waar wij wel warm van worden. Shop de mooiste witte pakken in onderstaande gallery en empower jezelf en hetgeen waar je in gelooft.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion