Waarom het witte pak meer is dan enkel een modieuze trend

Het mode-item staat symbool voor vrouwenrechten, zowel in de politieke arena als op de rode loper

president elect joe biden and vice president elect kamala harris address the nation after election win
Tasos KatopodisGetty Images

Op 7 november vond er een historisch moment plaats in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. De Democratische politicus Joe Biden won de Amerikaanse presidentsverkiezingen, met senator Kamala Harris als zijn running mate. Op het moment dat Kamala in Delaware het podium betrad om haar overwinningsspeech te houden, maakte ze ook een statement met haar outfit. Kamala droeg namelijk een een wit broekpak en een zijden blouse met een strikkraag van de hand van New Yorkse ontwerper Carolina Herrera. Een heel mooie look, maar het witte pak heeft een heel belangrijke onderliggende boodschap en betekenis.

Witte pak als feministisch symbool

Zowel in de politieke arena als op de rode loper maakt het witte pak een verschijning. Voorbeelden zijn onder meer vrouwelijke politici in de Verenigde Staten als Alexandria Ocasio-Cortez die met een groep vrouwen in witte kleding verscheen tijdens de State of the Union-speech van Donald Trump. Het doel was een statement te maken over gendergelijkheid, door te refereren aan de kleur die de Amerikaanse vrouwenrechten-beweging gebruikte om het stem- en kiesrecht van vrouwen te erkennen in de twintigste eeuw. Ook Hillary Clinton maakt al jaren een statement met haar witte blazers die ze keer op keer draagt tijdens menig politiek evenement. Zo ook in 2016, toen ze de democratische nominatie voor het presidentschap accepteerde in een wit pak.

President Trump Delivers State Of The Union Address To Joint Session Of Congress
Vrouwelijke politici gekleed in het wit tijdens de State of the Union-speech van Donald Trump
Alex WongGetty Images

Wit pak betekenis

Maar ook op de catwalk zagen we hoe verschillende ontwerpers als Jacquemus, Prabal Gurung, The Row en Tom Ford het witte powersuit gelijktijdig in hun collecties opnemen. Naast de kleur hebben de pakken nog een andere overeenkomst; ze hebben een lichtelijk oversized silhouet, een wijde fit en zijn gemaakt van lichte stof. Het witte pak is verrassend eenvoudig te omarmen. Ga voor een slouchy stijl met een gewaagde schouder à la Proenza Schouler of ga voor een stijlvolle doch comfy look met het pak van Jacquemus.

Fashion, Fashion show, Runway, Fashion model, Clothing, White, Suit, Pantsuit, Public event, Haute couture,
Jacquemus Herfst/Winter 2019 collectie
Imax

Naast een toffe trend heeft deze mode-ontwikkeling dus ook een inhoudelijk statement. Opkomen voor waar je in gelooft als vrouw en dat tonen middels je look? Dat is een trend waar wij wel warm van worden. Shop de mooiste witte pakken in onderstaande gallery en empower jezelf en hetgeen waar je in gelooft. In de woorden van Kamala: "Ik mag dan de eerste vrouwelijke vicepresident zijn, maar ik ben zeker niet de laatste."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion