Jean Paul Gaultier stopt na vijftig jaar met ontwerpen

De ontwerper, die niet meer weg te denken is uit de modewereld, kondigt zijn laatste show aan

Jean Paul Gaultier stopt
Pascal Le SegretainGetty Images

Jean Paul Gaultier zet na vijftig jaar een punt achter zijn carrière als modeontwerper. Zijn allerlaatste show zal volgende week plaatsvinden.

Jean Paul Gaultier stopt

Aanstaande woensdag 22 januari verschijnen zijn ontwerpen tijdens de haute-coutureshow in het Théatre du Chatelet in Parijs voor de laatste keer op de catwalk. Daarna zal de 67-jarige ontwerper zich alleen nog bezighouden met leidinggeven binnen zijn bedrijf. Van het merk van de modeontwerper hoeven we dan ook nog geen afscheid te nemen. Dat laat Gaultier weten op Twitter.

In de video die de ontwerper op het platform deelt, maakt hij het nieuws op ietwat lollige wijze bekend. Zo zien we de ontwerper telefonerend in verschillende shots. Pratend tegen een anonieme – en waarschijnlijk ook fictieve – ontvanger, slingert hij het nieuws eerder opgewekt dan emotioneel de wereld in. "Hoi! Dit is Jean Paul Gaultier! Ik wil je uitnodigen om mijn vijftigjarig modejubileum te vieren. Dat gaat me een feestje worden, met een hele zwik vrienden, en we gaan veel pret maken tot héél laat! Het zal mijn allerlaatste haute coutureshow zijn", zo luidt de boodschap van de wereldberoemde ontwerper.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Carrière Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier ontwierp zijn eerste eigen collectie in 1976 en richtte zes jaar later zijn eigen modelabel op. De ontwerper ontpopte zich in de jaren daarna tot een excentrieke en taboedoorbrekende designer, die in 1985 al niet meer in hokjes dacht en mannen in rokken de catwalk op stuurde. Zijn ontwerpen zijn doorgaans dan ook allesbehalve subtiel en simpel te noemen; eerder provocatief en spectaculair. Zo denken velen meteen aan dé outfit die Gaultier ontwierp voor Madonna – juist, het zachtroze korset met punttieten.

Madonna in Jean Paul Gaultier
gie KnaepsGetty Images

Maar niet alleen zijn ontwerpen zullen voor altijd in het geheugen van het modeminnend publiek gegrift staan; ook de shows van de Franse ontwerper maakten vaak grote indruk. Zo liet de designer zijn modellen vlot over de catwalk dansen of fietsen, en waren zijn showthema's steevast sensationeel en daarom soms ook een tikkeltje omstreden, door bijvoorbeeld het gebruik van bont, waar hij overigens in 2018 officieel mee stopte.

Nieuwe projecten

Naast het managen van zijn eigen merk maakt de modeontwerper in de video ook bekend dat hij zich met nieuwe projecten gaat bezighouden. Wat we daarvan precies kunnen gaan verwachten, blijft nog even een groot vraagteken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion