It's 2020: zó geef je je kleding een tweede leven

Maak een ander blij met je pre-loved items én creëer ruimte in je kast.

Street Style - Day 3 - Copenhagen Fashion Week Spring/Summer 2020
Jeremy MoellerGetty Images

We've said it before, and we'll say it again: geven is het nieuwe krijgen. Zodat je een bekende of wildvreemde, voor (bijna) nop, met je pre-loved items blij kan maken? En tegelijkertijd ruimte hebt gecreëerd voor nieuwe pareltjes? Good job, plus: smart thinking!

Hierbij een aantal tips om je kleding een tweede leven te geven. Komen ze:

1. Geef je kleding weg

Heb je een zus(je) of goede vriendin met dezelfde maat (en smaak)? En zien de hoodie, kokerrok, biker boots en andere kledingstukken die je zat bent er nog goed uit? Laat hun eerst snuffelen, wie weet zien ze iets leuks.

2. Breng je kleren naar een kringloopwinkel

Onder de noemer be good, do good: doneer je kleding aan kringloopwinkels. Zij verkopen de kleding voor meestal een klein bedrag weer door. De opbrengst wordt gebruikt om de winkel draaiende te houden: werkgelegenheid te creëren en om het milieu te verbeteren. Sommige kringloopwinkels schenken daarnaast ook nog geld aan goede doelen.

3. Verkoop je kleren op internet of op een markt

Kleding die nog nieuw of zo goed als nieuw eruit zien (want, te klein of toch niet jouw ding), kun je makkelijk via internet proberen te verkopen. Maak wat leuke foto’s van de kledingstukken (aan een hanger tegen een witte muur én zogeheten #ootd-pics) en plaats ze op Marktplaats of websites en apps waar kleding op verkocht wordt, zoals: Vinted en Designer-Vintage. Geen zin om de hele tijd kiekjes te maken van je kleding? Ga op een kledingmarkt staan, denk aan de IJhallen. Hier betalen mensen entree om over de markt te struinen, dus dat je iets verkoopt is zeker. Naast dat je andere mensen blij maakt met de kledingstukken waar jij vanaf wilde, verdien je er zelf ook nog wat geld aan. Win-win.

4. Host een kledingruil-party

Zijn je vriendinnen (of nichtjes) net zoals jij gek op fashion (kleding! schoenen! accessoires!)? Trommel ze allemaal op en geef een kledingruil-party. Dit is een simpele en vooral leuke manier om je kleding te hergebruiken! P.S. zorg voor wat hapjes en drankjes en maak er een gezellige avond van. Krap bij kas? Vraag of iedereen iets lekkers meeneemt, zo blijf je in de ruil-sferen.

5. Stop je kleren in een textielbak

Lang leve de grote, groene textielbakken! Verpak je kleding (ook schoenen en riemen) in een plastic zak, maak deze dicht en stop 'm in de bak. Good thing: ook versleten of gescheurde kleding mag je in de textielbak gooien. Goede kleding wordt hergebruikt en de kapotte en versleten kleding wordt gerecycled: door ze te gebruiken als poetslappen, als vulling en isolatiemateriaal voor autostoelen of als vezels voor in nieuwe stoffen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion