Zo doe je een closet detox en creëer je een tijdloze garderobe

Nooit meer kledingstress en je kleding krijgt een tweede leven. Win-win

julia marino voor glamour
Julia Marino

Het is voor mij al enige tijd een doel: het creëeren van een capsule wardrobe. Een garderobe waar ik, bij wijze van spreken, met mijn ogen dicht items uit zou kunnen halen waar ik allemaal even gelukkig van word. Toch blijkt soms de verleiding groot wanneer dat ene jurkje dat je al enige tijd op het oog hebt is afgeprijsd en een week later hetzelfde gebeurt met een paar schoenen. Maakt een kast bomvol kleding gelukkig? Ik denk het niet. Het zorgt in de praktijk vaak voor kledingstress: 'a closet full of clothes but nothing to wear,' komt dat je bekend voor?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Closet Detox

In deze gekke tijden van lockdowns en social distancing zitten we meer thuis dan ooit en groeit de behoefte voor vermakelijke en inspirerende projecten die je bezig houden. Zoals een closet-detox, bijvoorbeeld. Niet alleen omdat iederéen nu per se veel meer tijd heeft (ikzelf inbegrepen), maar vooral om het jaar te beginnen met een schone lei, en dit moment van zelfbewustzijn daar goed bij van pas komt. Op deze manier bouw je een garderobe op met items waar je écht blij van wordt die zorgen voor een tijdloze en persoonlijke stijl. Want wist je dat je 'maar' 37 kledingstukken nodig hebt in je hele kledingkast? Zo vis je de krenten uit de pap:

1. Maak onderscheid

De makkelijkste manier om te beginnen met een detox, is om je garderobe in drie categorieën op te delen. Een stapel met kleding 'ja', eentje onder de noemer 'misschien' en eentje met 'nee'. Belangrijk is dat je bij de 'ja'-stapel volledig eerlijk tegen jezelf bent. Maakt dit kledingstuk je écht blij en draag je het écht met plezier? De 'misschien'-stapel is meteen dan ook de grootste uitdaging; deze items zorgen voor kledingstress omdat je niet goed weet wat je met deze kleding moet.

Wanneer je een item langer dan één jaar niet hebt gedragen, kun je ze gelijk weggeven, doneren of doorverkopen. Wanneer er twijfel ontstaat, kun je ervoor kiezen om deze items dan nog een half jaar langer te bewaren. Kijk vervolgens of je er in die periode dan wel aan hebt gedacht. Is dit niet het geval dan kun je ze alsnog uit je garderobe halen. Side note: er zijn natuurlijk altijd kledingstukken zijn die je vaak of helemaal niet meer draagt maar wel van sentimentele waarde zijn (denk aan je outfit van je afstuderen of schoenen van een bijzonder feest), deze verdienen zeker een plekje in je kast.

2. Denk in het nu

Wanneer je je kledingkast uitruimt, komt daar altijd een kledingstuk tevoorschijn dat je eigenlijk al een tijd niet hebt aangehad, maar ook niet weg wil doen. Je hoeft geen reden te creëren om de aanwezigheid van een item te rechtvaardigen. Smoesjes als: "Ik zou dit perfect kunnen dragen wanneer ik x of y ga doen," moeten verdwijnen. Als je het kledingstuk nu niet draagt (wat uiteindelijk wel het doel is), dan neemt het slechts ruimte in beslag - zowel mentaal als fysiek. Denk aan wat je nu, op dit moment graag draagt en ga vanuit die gedachte door je kast.

3. Kies kleding waar je je goed in voelt

Hoewel er natuurlijk niks op tegen is om een paar eye-catchers in je kast te hebben hangen voor een bijzondere gelegenheid of voor dagen wanneer je een volledig fashion statement wil maken, kies je in de ochtend toch vaak voor items met comfort en een tijdloze stijl. Maak daarom de overweging bij het detoxen én bij nieuwe aankopen of je het kledingstuk prettig vindt om te dragen, het lekker zit en of je je er goed in voelt.

4. Investeer in enkele mooie stukken

Een grote hoeveelheid kleding zorgt niet alleen voor kledingstress en voor een negatieve impact op het milieu, het zorgt er ook voor dat we onze kleding als wegwerp artikelen gaan beschouwen. Wanneer we mode gaan zien als een investering in onszelf - het is tenslotte iets wat we elke dag dragen en onze identiteit weerspiegelt - krijgt het item vanzelf meer waarde. Investeer in enkele mooie stukken die misschien iets duurder zijn, maar je gegarandeerd vaak met plezier zult dragen en een leven lang meegaan.

5. Restyle je items

Vaak dragen we onze kleding in dezelfde combinaties, wat ertoe kan leiden dat je op een gegeven moment bent uitgekeken op bepaalde kledingstukken. Ga daarom eens langs je kast, pak je favoriete streetstylesterren erbij als inspiratie en creëer nieuwe outfits met de items die je al hebt. Zo kan oude kleding opeens een nieuwe feel krijgen waardoor je weer zin krijgt het te dragen. Een andere goede tip is om kleding naar een kleermaker te brengen om ze op maat te laten maken in een stijl die jij mooi vindt, zodat je het kledingstuk weer gaat dragen.

6. Geef oude kleding een tweede leven

Wanneer jij bent uitgekeken op een kledingstuk dat nog van goede kwaliteit is kun je er vaak iemand anders wél nog gelukkig mee maken. Geef daarom goede kleding die je niet meer draagt aan vriendinnen of familieleden, houd een kledingruil of doneer het aan een goed doel (let wel op dat er momenteel massaal kleding wordt gedoneerd en donatieplekken het niet allemaal kunnen aannemen).

Ook kun je bij kwalitatieve items de overweging maken het door te verkopen via sites als Designer Vintage, Vinted, Vestiaire Collective of The Next Closet waardoor je er ook nog eens een zakcentje aan verdient. Vinted heeft een aantal tips en tricks op een rij gezet om items succesvol te verkopen. Er is niks leukers dan je spullen een tweede leven te geven en zelf te speuren naar de mooiste pareltjes. Win-win.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion