Joan Smalls spreekt openhartig over haar ervaringen met racisme in de modewereld

'Het is een constante strijd'

joan smalls tijdens de tom ford show in 2018
Getty Images

De afgelopen periode hebben vele mode- en beautymerken hun steun betuigd aan de Black Lives Matter-beweging. Supermodel Joan Smalls heeft zich tevens uitgesproken over de kwestie, door haar persoonlijke ervaringen met racisme binnen de mode-industrie te delen. Het model deelde donderdag via Instagram een uitgebreide video met daarbij een kort essay gevoegd, waarin ze openhartig spreekt over haar ervaringen in de mode-industrie als Puerto-Ricaans model.

Joan Smalls over persoonlijke ervaringen racisme

Joan Smalls is een van de bekendste modellen van het moment. Ze liep shows voor menig groot modehuis zoals Burberry, Fendi en Tom Ford en was vijf jaar lang een Victoria's Secret-model. Ondanks haar status binnen de modewereld als een succesvol internationaal supermodel, ervoer ze meermaals de negatieve gevolgen van geïnstitutionaliseerd racisme binnen de mode-industrie.

In haar bericht stelt Smalls dat ondanks haar vele prestaties, haar culturele identiteit tijdens haar carrière is uitgewist, en ze op basis van haar afkomst slecht behandeld is. "Hoe vaak is mij verteld dat mijn haar een probleem was en dat ik het moest leren beheersen? Het was een constante strijd die niemand zag, maar een die ik dagelijks beleefde," aldus het model via haar Instagram-account.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Racisme in de modewereld

Joan haalt in haar bericht verder aan dat dit probleem diep geworteld zit in de mode-industrie, waar een mindset bestaat om vooral te blijven werken met witte modellen. 'Ik heb geen validatie nodig van een industrie die mij als het symbolische zwarte meisje cast, terwijl mijn volledige culturele identiteit als trotse Latina wordt genegeerd. Wat ik wel nodig heb, is erkenning van deze systemische problemen. Van stylisten tot fotografen die niet bereid zijn om ons eerlijk te behandelen, tot de industrie die met deze mensen blijft werken. Jullie voeden het beest. Het beest van racisme en exclusiviteit.'

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: Joan Smalls over haar morning-routine

In een interview met InStyle vertelt Joan waarom ze juist nu haar stem laat horen: "We hebben een hele lange tijd onze mond gehouden en er is niet veel veranderd. Daarom is dit het moment om je uit te spreken. Het enige wat we willen is dat we als gelijken worden behandeld." Het model eindigde haar essay met de boodschap dat ze vanaf 2020 50% van haar inkomen zal doneren aan Black Lives Matter-initiatieven. Ze spoort alle mensen binnen de mode-industrie hetzelfde te doen en om samen te strijden voor daadwerkelijke verbetering van diversiteit in de modewereld.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion