Op 14 juli om 20:00 showt Esther Dorhout Mees tijdens AFW.

Esther Dorhout Mees

"Als ik het opnieuw zou kunnen doen zou ik het zo weer doen."

© Peter Stigter

Esther Dorhout Mees lanceerde met succes in 2010 haar eigen collectie nadat ze jaren voor Bruuns Bazaar en Tommy Hilfiger werkte. Op 14 juli showt ze haar nieuwste collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. Glamour vroeg haar naar de stress die ze voelt vlak voor een show en naar haar ultieme fashion-tip.

Voordat je je eigen label lanceerde heb je voor verschillende merken gewerkt. Hoe was dat?
"Heel bijzonder. Mijn tijd bij andere merken was heel waardevol, net zo belangrijk als mijn studies. Je leert zoveel als je grote verantwoordelijkheden draagt in zulke grote internationale bedrijven, dat je meteen op scherp gezet wordt en hele andere dingen moet aanspreken in jezelf. Als ik het opnieuw zou kunnen doen zou ik het zo weer doen."

Veel kansen gekregen?
"Mijn eerste show voor Tommy Hilfiger was heel bijzonder. Ik was 19 en kwam nog maar net kijken. Het Haute Couture-project dat ik in opdracht voor Bruuns Bazaar heb mogen doen was fantastisch! Ik heb daar nachten, weekenden en iedere vrije minuut aan gewerkt. Het was een succes! Het kwam in een spread van VS Magazine, werd geëxposeerd in St. Petri’s Hotel in Kopenhagen én in Butik van Helena Christensen in New York. Een wervelstorm was dat!"

Je showt weer tijdens AFW. Hoe ver van tevoren begin je met de voorbereidingen?
"De ideeën voor mijn show ontstaan gelijktijdig met de ontwikkeling van de collectie, omdat het gaat over de sfeer en het gevoel. Zo kan ik al bezig zijn met de volgende show terwijl ik net een week geleden mijn vorige had. De letterlijke voorbereidingen: modellen boeken, de apparatuur enzo, begint iets van twee maanden van te voren."

Stressvolle tijden?
"Ik heb nu stress, ja! De laatste twee weken zijn altijd gestrest, dat hoort erbij. Dat komt omdat alles klaar moet zijn en dan zie je altijd precies wat nog niet perfect is. Ik ben as we speak mijn nieuwe film voor Amsterdam Fashion Week aan het editen en de stroom is net uitgevallen in de hele straat! Op dit soort momenten moet je echt iets in jezelf aanspreken om rustig te blijven en te geloven dat het sowieso goed komt."

Waar is jouw nieuwe collectie door geïnspireerd?
"Mijn inspiratie voor deze collectie is een poëzie-album uit 1800. Ik heb dit album geërfd van mijn overgrootmoeder. Het is niet te vergelijken met iets wat we vandaag de dag nog kennen. Het staat vol met oprechte liefde en handgemaakte tekeningen, met zilver, goud en borduursels. Het contrast met de tijd waarin we nu leven raakte me. We hebben nergens echt tijd voor, echte contacten zijn zeldzaam en hetzelfde geldt voor kunst. Creativiteit begint een schaars goed te worden. Ik houd van het idee van een lang vervlogen tijd waarin deze kwaliteiten in hoog aanzien stonden en waar mensen met liefde en respect mee om gingen."

Welke drie items kunnen echt niet ontbreken uit jouw kledingkast?
"Goede hoge hakken, een mooie strakke pantalon met een slanke rechte pijp en een zijden blouse."

Fashion-tip?
"Investeer in langzame mode. Dat wil zeggen: niet in kleding die je toch maar even draagt en weer weg doet. Ik zou het fijn vinden als mensen de voordelen voor de natuur en mensen die je kleding maken inzien, als je er bewuster mee omgaat. Daarbij komt dat je beter kunt investeren in een aantal stukken die bijzonder zijn in kwaliteit, ontwerp en snit, dan een kast vol kleding waar je je nauwelijks bewust van bent."

Favoriete kledingmerken?
"Haider Ackerman, Port 1961, Bruuns Bazaar."

Wat zijn jouw lievelings beautyproducten?
"Perfection Lumiere foundation van Chanel, mascara van Yves Saint Laurent en blush van Mac."

Glamour’s motto is Celebrate Fashion! Hoe vier jij de mode?
"Door een bijdrage te leveren aan de kracht die mode vrouwen kan geven."

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten