Deze black-owned modehuizen breken door binnen de internationale mode-industrie

Als je van mode houdt wil je deze ontwerpers zeker volgen

christopher john rogers' herfstwinter 2020 show
Getty Images

Hoewel zwarte modeontwerpers nog steeds een minderheid zijn binnen de modewereld, zijn er talloze black-owned modehuizen die doorbreken op het internationale modetoneel. Een nieuwe generatie zwarte creatievelingen maakt furore in de industrie; niet enkel met hun bijzondere en vooruitstrevende ontwerpen maar tevens door in veel gevallen iets terug te geven aan de gemeenschappen om hen heen. Zij waren al lang vóórdat de zwarte gemeenschap onder een vergrootglas kwam te liggen door de #BlackLivesMatter-protesten de modewereld aan het veroveren. Van het populaire Telfar tot het kleurrijke Christopher John Rogers en vernieuwers als Hanifa en Thebe Magugu; we selecteerden een niet uitputtende lijst van gevestigde black-owned modehuizen die modewereld veroveren en je dus absoluut wil volgen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Christopher John Rogers

De Amerikaanse ontwerper Christopher John Rogers brak door toen hij in 2019 de CFDA’s Fashion Fund Award won. Vele beroemdheden zijn fan van zijn kleurrijke ontwerpen, waaronder Lizzo en Tracee Ellis Ross. Nog voordat hij vorig jaar zijn eerste catwalkshow hield, droeg Michelle Obama al een van zijn bijzondere ontwerpen tijdens de laatste presentatie van haar boektour.

2 Thebe Magugu

Thebe Magugu schreef in 2019 geschiedenis toen hij in 2019 de prestigieuze LVMH-modeprijs won. Hij is de eerste Afrikaanse ontwerper ooit die de prijs in ontvangst mag nemen. Magugu's ontwerpen zijn vaak een vorm van sociaal commentaar, vooral met betrekking op de rechten van vrouwen in Zuid-Afrika.

3 Telfar

Modehuis Telfar groeide de afgelopen jaren snel uit tot een succesvol modebedrijf, dat beroemdheden als Hailey Bieber en Bella Hadid tot zijn fans kan rekenen. Telfar Clemens richtte het label op dat vooral bekend staat om unisex kleding waarin diversiteit altijd centraal staat.

4 Pyer Moss

Kerby Jean-Raymond is de oprichter en creative director van het Amerikaanse modelabel Pyer Moss, dat in 2013 werd gecreëerd. De collecties van het modehuis bevatten immer een boodschap, als reactie op de huidige ontwikkelingen in de maatschappij.

5 No Sesso

No Sesso werd opgericht door ontwerper Pierre Davis en Arin Hayes, en maakte in 2018 zijn debuut op New York Fashion Week. Davis schreef hiermee geschiedenis als de eerste transvrouw die een show tijdens de New Yorkse modeweek presenteerde. Het label stelt de waarde van gemeenschap centraal waarbij elk item een boodschap met zich meedraagt.

6 Wales Bonner

Grace Wales Bonner lanceerde haar gelijknamige label in 2014, na haar afstuderen aan de befaamde modeschool Central Saint Martins in Londen. Het label omarmt zowel de Europese als Afro-Atlantische benaderingen, die als inspiratie dienen voor de mannen-en vrouwencollecties. Ze werkte onder meer samen met Maria Grazia Chiuri van Dior en won verschillende prestigieuze modeprijzen.

7 Hanifa

De Congolese ontwerpster Aifa Myuemba startte in 2012 haar label Hanifa. Met haar ontwerpen wil Mvuemba de schoonheid van Congo vieren, terwijl ze de aandacht vestigt op de problemen waarmee mensen in de omgeving worden geconfronteerd. Hanifa ging eerder dit jaar viral door de vernieuwende online collectiepresentatie, doormiddel van bewegende 3D-modellen.

8 Cushnie

Cushnie is een luxe vrouwen modelabel, ontworpen door Carly Cushnie. Het merk kwam in 2011 in de finale terecht van de CFDA/Vogue Fashion Fund Awards en werd sindsdien snel opgepikt door beroemdheden als Michelle Obama, Beyoncé, Jennifer Lopez en Ashley Graham.

9 Bianca Saunders

Bianca Saunders, geboren en gevestigd in Londen, lanceerde haar gelijknamige label in 2017 na haar afstuderen aan het Royal College of Art. In 2018 werd Bianca Saunders door de British Fashion Council gekozen als One To Watch en toonde sindsdien haar mannencollecties tijdens London Fashion Week. Zowel haar Caribische afkomst als concepten als gender en identiteit vormen de basis van iedere collectie.

10 Tia Adeola

De in Nigeria geboren, in Londen opgegroeide en in New York gevestigde ontwerper Tia Adeola werd al snel bekend toen haar ontwerpen werden gedragen door supermodel Gigi Hadid. Als voormalig student kunstgeschiedenis worden de ontwerpen van Tia sterk beïnvloed door de weelderige esthetiek van het Renaissance-tijdperk. Ze maakte haar debuut tijdens New York Fashion Week afgelopen februari, waarmee ze haar naam officieel heeft gevestigd.

11 Kenneth Ize

Kenneth Ize maakte zijn officiële debut tijdens Paris Fashion Week in februari dit jaar nadat hij finalist werd bij de LVMH Prijs, hoewel zijn gelijknamige label de afgelopen seizoenen furore maakte in het internationale circuit. Zo liepen niemand minder dan supermodellen Naomi Campbell en Imaan Hammam tijdens zijn eerste show, die beiden grote fan zijn van de Oostenrijks-Nigeriaanse ontwerper.

12 Laquan Smith

De in New York geboren ontwerper Laquan Smith maakte naam door beroemdheden als Kim Kardashian, Beyoncé, Rihanna en Lady Gaga te kleden. De ontwerper staat bekend om zijn vrouwelijke ontwerpen, waarmee hij vrouwen wil empoweren.

13 Fe Noel

Ontwerpster Felisha Noel is geboren in Grenada en is met haar label Fe Noel gevestigd in Brooklyn, New York. Het label maakte tijdens New York Fashion Week eerder dit jaar haar officiële catwalk-debuut, maar haar stijlvolle ontwerpen werden daarvoor al gedragen door beroemdheden als Beyoncé en Michelle Obama.

14 A-Cold-Wall

Samuel Ross is de oprichter en ontwerper van A-Cold-Wall en brengt in zijn ontwerpen mode, kunst en architectuur samen. Hij werkte samen met merken als Converse, Diesel, Nike en Oakley en maakte eerder dit jaar zijn debuut tijdens Milan Fashion Week. Bovendien is hij jarenlang de protegé geweest van niemand minder dan Virgil Abloh en was hij finalist voor zowel de LVMH-prijs als de ANDAM-prijs.

15 Andrea Iyamah

Het Nigeriaanse label Andrea Iyamah staat bekend om haar kleurrijke ontwerpen en moderne swimwear. De collecties zijn immer geïnspireerd door kleur, etnische culturen, natuur en designelementen. Het label is gevestigd in Ontario in Canada en Lagos, Nigeria, en toonde eerder al collecties tijdens Lagos Fashion Week.

16 Romeo Hunte

Het gelijknamige label van Romeo Hunte staat bekend om stijlvolle streetstyle ontwerpen, die gedragen werden door beroemdheden als Zendaya en Beyoncé. Binnen zijn label ligt de focus op het verbinden van het verleden met de toekomst, in moderne en draagbare ontwerpen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Fashion