Dat niet alles achter de schermen in de mode-industrie zuivere koffie is al lang geen geheim meer. Verschillende merken liggen al langer onder vuur vanwege de arbeidsomstandigheden van het personeel in de massale fabrieken.

Vijf Nederlandse modemerken liggen onder vuur

En dat heeft alles te maken met de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt

Dat niet alles achter de schermen in de mode-industrie zuivere koffie is, is al lang geen geheim meer. Verschillende merken liggen al langer onder vuur vanwege de arbeidsomstandigheden van het personeel in de massale fabrieken waar de kleding geproduceerd wordt. Maar ook een aantal Nederlandse merken horen bij deze zorgwekkende merken die gebruik maken van 'verkeerde' fabrieken, zo meldt een nieuw onderzoek.

Een vijftal merken van Nederlandse bodem voldoet namelijk niet aan de vereiste arbeidsomstandigheden van de textielarbeiders in India, waar de kleding gemaakt wordt. Dat blijkt uit het rapport Uitgekleed/Aangekleed, dat in samenwerking met Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep tot stand is gekomen. Zo staat er in het rapport dat geen enkele arbeider in de Indiase fabrieken een ‘leefbaar’ loon krijgt, en ruim een derde van het personeel niet eens aan het minimumloon komt. 

Zo worden zaken als overwerken niet uitbetaald en vrouwen krijgen flink minder betaald dan mannen. De organisaties hopen met het naar buiten brengen van dit rapport dat de Nederlandse merken met een plan komen om het leefbaar en eerlijk te maken voor de textielarbeiders. Zo moet de inkoopprijs veranderen, waardoor er meer overblijft voor het personeel.  "De overheid moet stevige afspraken met alle kledingbedrijven maken dat dit ook gebeurt en er voor zorgen dat productielocaties openbaar worden gemaakt", vertelt een woordvoerder van de Landelijke India Werkgroep aan het ANP.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten