Waarom zweet je zo in je slaap? Dit kunnen de redenen zijn

Word je vaak klam wakker? Een slaapwetenschapper legt uit hoe het zit

model op bed
Passian Smit

Een nacht draaiend doorgebracht? Word je wel eens wakker met vochtige lakens en je pyjama die aan je blijft plakken? Dit zijn allemaal tekenen die laten dat je het heet hebt tijdens je slaap. Maar waarom zweet je eigenlijk als je slaapt? Volgens experts spelen hier veel factoren een rol. Het kan al makkelijk opgelost worden, door bijvoorbeeld een andere pyjama aan te doen. Maar als je elke nacht hetzelfde probleem hebt, ongeacht wat je 's nachts draagt, kun je misschien beter een bezoekje brengen aan de dokter.

Zweten tijdens het slapen

Experts hielpen met het in kaart brengen van veelvoorkomende oorzaken van het zweten in de nacht, zodat je je nooit meer hoeft af te vragen: "Waarom zweet ik als ik slaap?"

 1. Je pyjama
  Volgens Michael Breus, Ph.D., slaapspecialist en auteur van Good Night: The Sleep Doctor's 4-Week Program to Better Sleep and Better Health, moet je als allereerste je pyjama checken. Is-ie gemaakt van polyester, een stof die lichaamswarmte vasthoudt? En hoe zit dat eigenlijk met sokken? Deze kunnen ook extra lichaamswarmte vasthouden.

  Dit kun je eraan doen:
  Trek geen sokken aan in bed en zorg ervoor dat je pyjama gemaakt is van een lichtere en meer ademende stof als katoen.

 2. Kamertemperatuur
  Dit is misschien nog wel de meest voor de hand liggende, maar het is belangrijk dat je kamer comfortabel en koel aanvoelt. "De optimale temperatuur in de slaapkamer is ongeveer 18,3 graden Celsius", adviseert Raymann.

  Dit kun je eraan doen:
  De oplossing is eenvoudig: verlaag de temperatuur in je kamer. Zet, voordat je naar bed gaat, de thermometer terug op 18 graden. Als dat niet genoeg is, zorg er dan voor dat er meer koele lucht op je kamer kan komen. "Een ventilator of een plafondventilator is zeker nuttig om je lichaam koel te krijgen", zegt Breus.

 3. Beddengoed of matras
  Er is een grote kans dat jij en je partner verschillende slaapbehoeften hebben, zegt Raymann. Als je zweet, kan het zijn dat het dekbed of de matras die voor je partner wel perfect is, voor jou té geïsoleerd is.

  Dit kun je eraan doen:
  Schaf een matras en beddengoed met lage isolatie aan óf ga - wanneer je partner het juist sneller koud heeft - op zoek naar een dekbed met twee zones die aan iedere kant een ander isolatieniveau heeft.

 4. Te laat sporten
  Lichaamsbeweging is goed voor een geweldige nachtrust, maar niet als je het net voor het slapengaan doet. "Tijdens het sporten warmt je lichaam op", zegt Raymann. "Om goed te kunnen slapen moet je lichaam eerst die extra warmte kwijtraken."

  Dit kun je eraan doen:
  Plan je trainingen - indien mogelijk - in de ochtend of middag in. Als je in de avond wil gaan sporten, kies dan voor bijvoorbeeld yoga. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur niet zo hoog zal worden.

 5. Laat in de avond eten
  Die nacho's zien er misschien heerlijk uit, maar ze kunnen ook nachtelijk zweten veroorzaken. "Pittige maaltijden kunnen zweetreactie veroorzaken", zegt Raymann.

  Dit kun je eraan doen:
  Eet geen grote maaltijden voor je gaat slapen. Experts zeggen dat het het beste is om minstens drie uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd te eten, behalve wanneer je geen keus hebt om eerder te eten. Dit zal er ook voor zorgen dat je 's nachts niet door maagklachten wakker wordt. Wat je ook doet, bewaar die spicy kick voor de lunch als je zweten in je slaap wil voorkomen.

 6. Bijwerkingen van medicatie
  Volgens Raymann kunnen sommige medicijnen nachtelijk zweten veroorzaken. Veelvoorkomende boosdoeners zijn steroïden, sommige antidepressiva en aspirine.

  Dit kun je eraan doen:
  Wanneer je merkt dat je 's nachts gaat zweten nadat je met een nieuw medicijn bent begonnen, is het slim om je dokter om advies te vragen voor een alternatief.

 7. Een infectie
  Wanneer je ziek bent, kan het zijn dat je koud en klam wakker wordt. "Een teken van infectie is koorts", zegt Raymann. "Het lichaam zal continue proberen een gezonde temperatuur te behouden en daardoor ga je zweten."
  Dit kun je eraan doen:
  Houd het in de gaten en bel de dokter voor meer informatie. Het kan een gewone verkoudheid zijn, maar vanwege de COVID-19 uitbraken is het slim om je koorts goed in de gaten te houden.

 8. Menopauze of hormonale onbalans
  Volgens beide experts kunnen verstoringen in je hormoonsysteem je interne lichaamstemperatuur beïnvloeden. De menopauze kan zowel opvliegers als nachtelijk zweten veroorzaken.

  Dit kun je eraan doen:
  Je routine aanpassen. Het verlagen van de kamertemperatuur of het proberen van vochtafvoerende pyjama's kan al helpen. Maar onthoud wel dat het bij medische problemen altijd belangrijk is om je dokter te informeren.

 9. Slaapapneu
  "Tijdens slaapapneu wordt de ademhaling beperkt of belemmerd. Door het gebrek aan zuurstof en opwinding kan zweten veroorzaakt worden", zegt Raymann.

  Dit kun je eraan doen:
  Slaapapneu kan ernstig zijn. Dus ook hierbij is het belangrijk om contact op te nemen met je dokter, zodat je kunt achterhalen wat er echt aan de hand is.

  Dit artikel verscheen eerder op Glamour US.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur