Columnist Eline: 'Stiekem kloten alle moeders maar wat aan'

'Meer dan je best kun je niet doen'

portrait of young beautiful woman in studio
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 8 mei 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

De oorsprong van Moederdag

Zondag is Moederdag. Wist je dat de oorsprong van Moederdag in Nederland ligt bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde? Nooit gedacht dat ik die nog eens zou noemen in een column. Zij zagen Moederdag als een uitstekend vehikel om meer bloemen te kunnen verkopen. Ook al is Moederdag misschien een commerciële aangelegenheid: ik ben er dol op. Ik mag uitslapen tot zo laat ik wil, ik krijg ontbijt op bed en laat me sowieso de rest van de dag schaamteloos op mijn wenken bedienen. Ik verdien dat. Want het moederschap, hoe mooi ook, gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Heel veel piekeren

Laatst moest ik, geheel onverwacht, onwijs huilen bij de film Hustlers. Daarin zegt J.Lo: “motherhood is a mental illness.” Als moeder heb ik constant ambivalente gevoelens en dat is soms gekmakend. Ik kan bijvoorbeeld heel erg verlangen naar een moment voor mezelf, gewoon een uurtje niks doen zonder constant ‘aan’ te hoeven staan of nodig te zijn. Al is het maar een kwartier ongestoord op de wc zitten, want dat is al sinds 2015 niet meer voorgekomen. Maar als ze dan een keer uit logeren zijn is het ineens… stil. Te stil. Het eerste uur weet ik niet wat ik met mezelf aan moet en dool ik maar een beetje sip door het huis. Het moederschap is in mijn ervaring ook heel veel piekeren: of je het wel goed doet, of het wel goed met ze gaat, of die jas wel dik genoeg is, of ze scheurbuik krijgen als ze een week geen groenten hebben gegeten. Het is een constante balansact tussen wat je zelf wil en nodig hebt en wat zij willen en nodig hebben. En het moeilijke is: niemand die je kan vertellen wat het beste is voor jou, of voor je kind. Dat moet je zelf uitvogelen en naar eigen eer en geweten invullen.

Superleuk of geestdodend

Als moeder kun je je constant schuldig voelen over alles wat je niet bent. Sommige dingen die je als moeder misschien superleuk hoort te vinden vind ik echt geestdodend, zoals twintig minuten lang de schommel duwen of voor de tienduizendste keer hetzelfde boekje voorlezen. Ik ben ook niet goed in knutselen of tekenen en ik ben zeker niet de geduldige “zen” moeder die ik hoopte te zijn. Maar ik ben weer een kei in andere dingen. Ik probeer zoveel mogelijk te onthouden dat mijn kinderen helemaal niet van me verlangen dat ik perfect ben. Ze willen gewoon dat ik er ben.

Er staat meer dan ooit heel veel druk op moeders. Mede dankzij social media kunnen we ons te makkelijk vergelijken met anderen, voor wie het allemaal vanzelf lijkt te gaan. Maar stiekem kloten we allemaal maar wat aan. Bovenal doen we verschrikkelijk ons best. Mijn eigen moeder zegt altijd: “meer dan je best kun je niet doen” en daar hou ik me maar aan vast. Dus moeders, neem het ervan zondag. I salute you.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kinderen