Dit herken je als je vroeger altijd op Hyves zat

R+R is R+R back

dancing banana
Glamour

Als je - net als ik - bent opgegroeid in de zeroes, blijf je die herinneringen koesteren. Ik heb het over de tijd waarin je uit school meteen naar je kamer rende, je joekel van een computer aanzette en de avond doorbracht op MSN en Hyves. Het Nederlandse platform was het eerste sociale medium waar al je vrienden opzaten. Met de komst van Facebook verdween Hyves op de achtergrond, maar wat hebben we er mooie tijden mee beleefd. Herken je deze gewoontes van als je Hyves had nog?

Krabbels

Je Krabbelde iemand om een gesprek te beginnen, om iemand te feliciteren of om gewoon een smiley te delen. Het werd zelfs een trend om de leukste Krabbels op je pagina te laten staan en de rest te verwijderen. Iemand een Krabbel geven was een big deal. Menig tienerromance is ontstaan door een simpele Krabbel. Een doorsnee Krabbel van je vrienden bestond uit een opsomming van afkortingen. Denk aan: hvj, wobbw, knzj, wjnmk, lysm, bffe en lyfe.

Respect

We waren dan misschien losbandige tieners, respectvol waren we wel! Als iemand een foto op Hyves had geplaatst, kon je 'Respect' geven en reageren. Op een gegeven moment werd dat natuurlijk een populariteitswedstrijd voor wie het meeste Respect had. Ken je de hashtag #likeforlike op Instagram? In het Hyves-tijdperk was dat dus R+R = R+R back.

Tikken

Als je op een grappige en korte manier contact wilde zoeken, dan Tikte je iemand. Je kon kiezen uit de standaard Tiks, zoals "Anne kijkt zwoel in de ogen van Kim" of "Anne brengt een serenade aan Kim." De echte creatievelingen onder ons bedachten zelf een Tik. Hoe raarder, viezer of grover, hoe grappiger. Tja, tieners hè.

Smileys

Sorry WhatsApp, maar we zijn not impressed door je emoji's. Geen enkel platform heeft coolere emoticons dan Hyves back in the days had. Je kon kiezen uit een groot aanbod aan bewegende en niet-bewegende smileys. En óf je al die codes uit je hoofd wist. Ken je de dansende banaan nog? Of de cheerleader? Voor een flinke dosis nostalgie kun je hier de iconische Hyves smileys terugzien.

Poll

Als je graag de mening van je vrienden wilde hebben, dan vroeg je hen dat niet direct via MSN. Nee, nee. Je maakt een Poll aan op Hyves. Om de belangrijke vragen des levens te stellen. "Ben je een kattenmens of een hondenmens?" "Vind je pizza Hawaï lekker of niet?" Handig om te weten, toch?

WieWatWaar

Hyves had zóveel features, het was basically gewoon Facebook, Twitter en Instagram ineen. Naast je dagelijkse Krabbels, Tiks en Polls, kon je vertellen wat je vandaag aan het doen was in je WieWatWaar. Hier schreef je je doorsnee tieneractiviteiten van die dag in een paar woorden op ("chilluh met m'n sChatjuhhh" en dat soort dingen).

Vragenlijst invullen

Rechts naast je Krabbels stond er een soort blog-gedeelte op je Hyves profiel. Hier kon je lappen met tekst delen, waar je vrienden dan weer op konden reageren. Één van de trends was dat je een vragenlijst vol leuke, gekke en grappige vragen hierop plaatste. Je vrienden konden deze dan kopiëren, in een reactie plakken en invullen. Een soort digitaal vriendenboekje, zeg maar.

Openbare Hyves

Je kon - net als bij Facebook - ook lid worden van een pagina. Dat waren in het geval van Hyves zogenaamde 'openbare Hyves'. Je kon heel makkelijk zelf zo'n groep maken en toen je twaalf was richtte je vooral groepen op als "Meisjes Met Blonde Haren En Groene Ogen" of "Sugababes Fans." Of ben ik de enige die dat deed?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur