Wat kost het eigenlijk om te trouwen?

Hoeveel moet je sparen voor jouw droombruiloft?

Als je eenmaal in het grotemensenleven bent getreden, zijn er altijd nog veel grotemensenzaken waar je geen idee over hebt. Zo vroegen we ons laatst af wat het nou eigenlijk kost om een kind te hebben, of hoeveel eigen geld je eigenlijk moet inleggen als je een huis gaat kopen. Van die financiële vragen waarvan je denkt: waarom hebben we dát niet geleerd op school? Zo vroegen we ons ook af wat het nou kost om te trouwen. We vroegen het aan wedding planner Sabine de Vries van Over The Moon Weddings.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Factoren

Geen enkele bruiloft is natuurlijk hetzelfde. Een simpele, intieme bruiloft kost natuurlijk heel iets anders dan een celebrity wedding met 300 gasten. "Het hangt namelijk helemaal af van de wensen van het bruidspaar, en dat is voor iedereen weer anders," aldus Sabine. "Het hangt af van enorm veel factoren, en daarom kun je niet zomaar een gemiddelde nemen." Vandaar dat we eerst een aantal van die factoren behandelen.

 1. Duur van de bruiloft
  Allereerst is er het aantal gasten. Bruiloften lopen echt uiteen van 30 tot 200 dag gasten – en het kan natuurlijk altijd nog meer. Ook de duur van de bruiloft is een belangrijke factor. Duurt het een heel weekend, of één dag? Heb je transport nodig voor je gasten? Wil je een DJ, een band of een playlistje? Afhankelijk van je budget en je wensen kan er gekeken worden wat de beste opties zijn.

 2. Locatie
  De locatie is een belangrijke factor in je bruiloft. "Ga je voor één locatie, of wil je er liever twee? Wil je een bestaande locatie, of liever in de natuur, of ik een mooi groot huis van een familielid?" Die laatste twee voelen als goedkopere opties, maar dat hoeft niet zo te zijn: "Een bruiloft in een tuin of in de natuur is eigenlijk als het organiseren van een mini-festival. Denk aan elektriciteit, wc's, een keuken voor de cateraar, een eventuele tent indien het regent, en uiteraard alle styling-materialen." Uiteraard is er altijd de optie om het heel low key te houden, maar als je een echte Pinterest-wedding wil, zijn er dus dingen waar je rekening mee moet houden.
  Meestal is het voordeliger om voor een locatie te gaan waar alles al is. Een locatie die al een restaurant met keukenpersoneel – én alle materialen – heeft, is een stuk goedkoper dan het inhuren van een cateraar.

 3. Bloemen
  Gaan jullie voor een locatie die op zichzelf al heel mooi is en weinig aankleding nodig heeft? Of gaan jullie voor een plek die jullie echt helemaal willen omtoveren? Het inhuren van styling-materialen en het opbouwen op de dag kan best kostbaar zijn. Hetzelfde geldt voor bloemen; een bloemenzee is onwijs mooi, maar er gaat veel tijd en materialen in zitten waardoor dit ook vrij snel kan oplopen tot een hoog bedrag.
  Hoe kan het toch dat bloemen voor een bruiloft ineens vele malen duurder is dan een gewoon boeket? "Een bosje bloemen kopen bij een bloemist kost zo'n 30 euro, een bruidsboeket kost rond de 100 euro. Een groot verschil!" vertelt Sabine. Er is echter een reden voor: "Een normaal boeket wordt gemaakt van de bloemen die er op die dag beschikbaar waren bij de veiling. Een bruidsboeket is echt een ander verhaal. Vaak hebben bruiden specifieke wensen voor het boeket, en gaat de bloemist hier specifiek naar op zoek. Ook kost het samenstellen een stuk meer werk, omdat alles er perfect uit moet zien: de bloemen moeten de mooiste exemplaren zijn, en die worden perfect gebonden." Daarnaast heeft de bloemist ook vaak meerdere afspraken met het bruidspaar, worden er moodboards gemaakt en wordt er een uitgebreide offerte opgesteld.

 4. Grootte van het team
  Hoe groot wordt het team? Doen jullie veel zelf, hebben jullie vrienden en kennissen die kunnen en willen helpen? Of kiezen jullie liever een professioneel team? "Denk hierbij aan een wedding planner die ook als ceremonie meester fungeert op de dag zelf, styling team voor het op- en afbouwen, een fotograaf en videograaf om jullie dag vast te leggen en een haar & make-up artist om de bruid en eventuele familie & vriendinnen klaar te maken," legt Sabine uit. Ook hier geldt weer: het is maar net wat je uit wil geven. "Sommige bruiden vinden het heerlijk om op de dag zelf zich geen zorgen te hoeven maken over hun haar en make-up, en geven zichzelf de benodigde me-time door middel van een haarstylist en visagiste; wat mij betreft echt de beste start van de dag. Maar weet jij misschien zelf heel goed wat je wil en ben je goed met haar & make-up: dan is dit ook een handige manier om geld te besparen."

 5. Eten en drinken
  Ga je voor een open bar? Een buffet? Een volledig verzorgd vijfgangendiner? Je hebt ontzettend veel keuze in hoe je met je catering omgaat. Sabine: "Vaak reken ik op een budget van 100 euro per gast aan eten en drinken voor een hele dag. Maar willen jullie jullie gasten ook cocktails schenken of onbeperkt sterk laten drinken? Dan ga je over dit budget heen. Uiteraard gaat een heel luxe diner hier ook niet mee lukken."

 6. Tijd is geld
  Het belangrijkste om te onthouden is dat een bruiloft vaak veel kost, omdat er veel tijd in wordt gestoken. Neem het voorbeeld van de bloemen hierboven. Iedereen besteedt veel tijd en aandacht om te zorgen dat dit jullie perfecte dag wordt. Als wedding planner werkt Sabine werkt bijvoorbeeld een jaar of langer aan een bruiloft: "Met elk bruidspaar begin ik weer helemaal opnieuw, en elke bruiloft is enorm persoonlijk. Dat betekent dat ik voor iedereen moodboards maak, locaties bezoek met het bruidspaar, offertes opvraag en nog veel meer, maar vooral wekelijks in contact ben met alle partijen en het bruidspaar zelf. Dat ik dus zo'n 100 uur aan bruiloft besteed in een jaar tijd is niet heel gek. Dit geldt dus voor mij, maar dit geldt voor ieder andere leverancier!"

 7. Gemiddeld budget
  Nu je wat meer background info hebt over alle mogelijke variabelen, begrijp je dat het haast onmogelijk is om een schatting te maken van 'een budget' voor 'een bruiloft. Sabine maakt een schatting op basis van een eendaagse bruiloft van 80 gasten in Amsterdam, waarbij er gekozen is voor twee locaties. Uiteraard zijn dit geen harde cijfers, maar een ruime indicatie.
  Locatie huur ceremonie€ 1.295
  Locatie huur diner & feest€ 2.057
  Receptie op boten inclusief drank€ 2.000
  Officieel trouwen op een zaterdag€ 740
  Wedding planner + assistenten€ 7.000
  Fotograaf€ 2.500
  Videograaf€ 2.500
  Uitnodigingen & RSVP's via website€ 50
  Drukwerk voor de dag zelf (incl designs)€ 1.000
  Catering diner en feest€ 9.600
  Styling (opbouw door wedding planner)€ 2.000
  Bloemen€ 3.000
  Bruidstaart€ 680
  Taart proeverij€ 200
  Livemuziek bij de ceremonie€ 750
  DJ op het feest€ 700
  Band op het feest€ 3.000
  Licht, geluid & techniek€ 700
  Haar en make-up bruid€ 750
  Totaal€ 40.522
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Money Talk