Columnist Yuki over de pijnlijke kant van de liefde

"Vandaag is mijn inbox gevuld met 32 DM’s van 32 verschillende mensen."

yuki kempees
Justine Leenarts

Yuki Kempees (33) is schrijver en debuteerde in 2014 met de roman Cirkels zijn alleen mooi als ze rond zijn. Ook maakt hij deel uit van dj–collectief Kris Kross Amsterdam. Yuki schrijft voor Glamour over het leven.

Liefde is het einde

Ik open mijn DM van Instagram. Nu krijg ik niet vaak DM’s, althans niet het soort waaraan jij denkt als ik zeg DM’s. Op een of andere manier zijn deze twee letters onherroepelijk verbonden met spanning tussen twee individuen. Ik snap het wel, het is privé, daar waar heel Instagram openbaar is, we elkaars berichten, comments et cetera kunnen beoordelen en doorsturen, is het in de DM een ander verhaal. Daar gaan de naakt-foto’s rond, daar wordt ongegeneerd geflirt tussen mensen en daar beginnen buitenechtelijke relaties.

Ik merk dat mijn Instagram-DM ergens anders voor dient. Waarom weet ik niet, misschien komt het doordat Lizzy en ik zo’n openbare en voor de buitenwereld sterk uitziende relatie hebben, maar DM’s van het hiervoor beschreven soort ontvang ik zelden. Vandaag is mijn inbox gevuld met 32 DM’s van 32 verschillende mensen.

INDY

Gisteren is het laatste deel van mijn album uitgekomen, mijn soloalbum wel te verstaan. INDY dropte in losse delen, verspreid over een maand tijd. Het is een love-album, met beschrijvende teksten van losse scènes uit mijn of andermans leven – veelal over de pijnlijke kant van de liefde. Pijnlijk, mijn favoriete kant in de kunsten. De geaccepteerde gekte wanneer mensen verliefd zijn is mooi, prachtig zelfs, maar de diepe dalen wanneer een liefde stopt met bestaan, is waar voor mij de schoonheid te vinden valt. Terug naar de essentie, een lange weg van duidelijk genegeerde voortekens die langzaam en pijnlijk leiden naar jezelf, waardoor er maar één slot is: weer alleen.

Mijn album beslaat die weg, van het begin tot het bittere eind. En dat is wat ik teruglees in mijn DM’s. Hoe er steun gevonden wordt in de muziek, hoe bepaalde teksten iemand verder hebben gebracht en hoe het album ‘precies op tijd’ kwam. Het album kwam natuurlijk niet ‘precies op tijd’, het kwam op een random tijdstip, toen ik het had opgenomen en de beslissing nam het uit te brengen.

Liefde

Maar omdat de pijn zo universeel is, komt het altijd wel voor íemand precies op tijd. En dat is wat muziek moet doen, dat is wat kunst moet doen; het moet je laten voelen dat je iets doormaakt, dat je leeft. Het geeft jou een inkijkje in je hoofd en hart, op plaatsen waar je zelf misschien nooit had gekeken, maar nu door muziek wel. En om heel eerlijk te zijn: het geeft mij hetzelfde kijkje in mijn hoofd en hart. Het leven is een liefdesles, soms saai, soms pijnlijk, soms uitdagend en soms comfortabel, maar aan het eind is het altijd liefde.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur