Nederlandse huishoudens hebben april jongstleden veel meer geld op hun spaarrekening gezet dan anders, zo is gebleken uit cijfers van De Nederlandsche Bank. April was, mocht je het vergeten zijn, de eerste volledige maand van de lockdown in ons kikkerland. We konden niet meer naar restaurants of cafés, winkels gingen dicht, festivals en vakanties werden geschrapt. Gevalletje: best logisch.
Ook werd vrij snel duidelijk dat het coronavirus tot grote economische schade leidt.Nog een reden om op de kleintjes te letten. Dat deden we dan ook. Er werd geld bespaard én gespaard, je kon immers nergens heen. En je digitale winkelmand vol blijven pleuren met de nieuwste mode - die niemand de eerste tijd zou aanschouwen - ging al snel vervelen.
Lockdown savings
Uit een eerdere poll blijkt dat 80 procent van de Glamour-lezeressen meer dan 500 euro heeft gespaard tijdens lockdown. Lekker bezig! Hamvraag: wat ga je nu doen met je zogeheten lockdown savings? Glamour doet vier suggesties om je gespaarde centen juist te gebruiken.
Los kleine schulden af
Staan er nog 'koop nu, betaal later' betalingen van je favoriet webshop(s) open? Tackel ze. Net zoals openstaande Tikkies van vriendin, moeder of collega. Afvinken die handel.
Zet wat opzij voor je eerstvolgende spaardoel
Reeds bekend, maar we herhalen het toch nog een keer: sparen met een concreet doel (denk aan een uitgestelde vakantie of trouwerij) motiveert vaak meer dan 'zomaar' sparen. Enne, hoe minder ver de 'beloning' voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker sparen wordt ervaren. Deze winter dan maar trouwen op Bali? Twee vliegen in één klap!
Bouw een buffertje op
Ook al is het een 'symbolische buffer' van nog geen 100 eurie, omdat je dat nu onderaan de streep van de gespaarde 500 euro over hebt. Alle kleine beetjes helpen. En mocht er zich een direct, onverwachte, noodzakelijke uitgave zoals de reparatiekosten van het scherm van je smartphone voordoen, dan kan je zonder aarzeling richting de telefoonwinkel.
Mind over matter
Misschien wel het allerbelangrijkste: houd deze 'spend less, save more money-mind-set' vast. Je weet immers dat je met minder vaak uit eten gaan (en vaker voor je zelf koken), minder vaak shoppen (en beter te combineren met de kleding die je al hebt) of minder vaak los gaan op festivals (en meer quality time doorbrengen met vriendinnen bij een van hen op de bank of op het balkon) ook happy kan zijn. Tried and tested.
Vakantiegeld
Vanwege de coronacrisis zijn we allemaal onzekerder over onze toekomst en willen graag geld achter de hand houden om niet in de financiële problemen te komen, bijvoorbeeld bij het verliezen van een baan. Logisch! Bijna één op de drie Nederlanders sluist zijn of haar vakantiegeld dit jaar dan ook linea recta naar de spaarrekening. Het welbekende appeltje voor de dorst.