Trump tekent decreet om TikTok over 45 dagen te verbieden

On the bright side: misschien geeft dit Gen-Z'ers extra tijd om naar de stembussen te gaan

tiktok verbod amerika
Barcroft MediaGetty Images

Trump zou het allemaal gaan doen: een muur bouwen, Amerika 'great again' maken... (kijkt naar Amerika, haalt schouders op). Nu is hij één van zijn beloftes toch nagekomen: hij heeft een decreet ondertekend waarbij hij de populaire video-app TikTok en de chat-service WeChat binnen 45 dagen verbiedt. Zogenaamd voor de veiligheid van het Amerikaanse volk. Is inderdaad een stuk makkelijker dan zorgen voor gun control of een fatsoenlijk zorgsysteem.

Spionage en complottheorieën

Als reden daarvoor noemt hij dat de moederbedrijven van de apps (ByteDance en Tencent) Chinees zijn en hij denkt dat er informatie wordt doorgesluisd naar de Chinese regering. Waar overigens geen bewijs voor is.

Trump zaaide vorige week flink wat paniek toen hij vorige week casually liet vallen dat hij TikTok met ingang van de volgende dag zou verbieden. Op de razend populaire video-app werden vanaf dat moment meteen allerlei ideeën gedeeld: als je een VPN op de telefoon installeert (een app waarmee je telefoon kan doen alsof je op een andere locatie bent), zou je de app gewoon kunnen blijven gebruiken.

Amerikaanse overname

De deadline van 45 dagen is niet gek: er wordt namelijk gesproken over een eventuele overname van de Amerikaanse tak van TikTok. Trump heeft de deadline van 15 september gesteld - voor die tijd kan er worden gekeken of een Amerikaans concern een deel van de app in handen kan krijgen. Microsoft gaf eerder al aan geïnteresseerd te zijn.

Instagram ziet kansen

Instagram zal zich al een tijdje zorgen hebben gemaakt over de populariteit van TikTok. De app is onder Gen-Z'ers een stuk populairder dan Instagram. De aankondiging van het verbod op TikTok valt (toevallig?) samen met de lancering van Instagram Reels, een functie die wel héél veel weg heeft van de video-app.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur