Met deze tips blijven jouw bloemen langer leven

"Vodka is het enige dat mijn bloemen in leven hield, totdat ik iets beters vond"

extended arm holding assortment of flowers
Adolescent Content/Brandon StanciellGetty Images

Een wijze vrouw genaamd Snooki antwoordde eens "Vodka, straight up!" op de vraag hoe ze in shape bleef. Ik zeg het anders dan zij het zei - haar exacte woorden waren: "Het is niet leuk, maar geen Long Islands of margarita's als je gaat drinken. Het kan alleen maar vodka zijn." Het idee dat vodka een bijdragende factor kan zijn in de kunst van het bloeien spreekt mij - als persoon die geen martini kan weigeren en af en toe een bloemetje koop - aan.

Bloemen verwelken snel

Om te beginnen: ik ben eigenlijk geen planten- of bloemenmens. Ik weet er weinig vanaf, heb er geen geduld voor en lijd aan een milde vorm van trypofobie (angst voor objecten met kleine gaten, zoals een bijenkorf of mierenhoop) dus ik ben kieskeurig als het gaat om wat er qua planten en bloemen mijn huis in komt. Maar soms ben ik impulsief en koop ik een goedkoop boeket met fel gekleurde tulpen, pioenrozen of takken met wat gekleurde bollen om op tafel te zetten. Meestal als er mensen op bezoek komen. Ik weet niet of het kwam doordat ik mijn bloemen meestal bij de supermarkt koop en bloemen van een chique bloemist het langer volhouden, maar wat ik ook deed; binnen twee dagen waren de bloemen dood.

Vodka bij bloemen

Tot ik iemand een paar jaar geleden op een feestje hoorde vertellen dat zij vodka bij de bloemen giet om ze langer mooi te houden. Wat een oplossing! Ik moest het proberen. Daarnaast was het op de een of andere manier logisch. Als de enige taak die jij krijgt 'mooi zijn tijdens een feestje' is, zou je ook een drankje nodig hebben toch? Nu snoei ik de eindes, haal ik de blaadjes van de stelen, zet ik de bloemen in een vaas met kraanwater en doe ik daar een scheutje vodka bij. Mijn bloemen houden het doorgaans vijf tot zes dagen vol, dus ik zou zweren dat het werkt.

Totdat ze een paar weken geleden na een dag dood waren. Ik kocht een bos lavendel tulpen van €8 bij de lokale bloemist en gaf hem mijn standaard shotje voor ik ze in de vaas stopte. Een dag later waren ze helemaal gebogen en trof ik een bosje groen aan met alle blaadjes op de grond.

Bloemen langer mooi houden

Heb ik ze teveel vodka gegeven? Heb ik gewoon geluk gehad de afgelopen jaren? Ik besloot het te vragen aan Bill Miller, een professor in de tuinbouw en hoofd van het bloembollenonderzoek aan de Cornell Universiteit.

Miller legde aan mij uit dat mijn vodka-theorie geen complete waanzin is, maar ook geen effectieve oplossing is. "De reden waarom ik denk dat dit eventueel zou kunnen werken is omdat de alcohol in de vodka de groei van bacteriën en schimmels buiten de deur houdt," zegt hij. "Maar het probleem is dat de hoeveelheid alcohol niet genoeg is om de groei van de bloemen te beïnvloeden."

Hack bloemen langer mooi

Naast vodka zijn er meerdere plantenhacks - azijn, haarlak en bleek bijvoorbeeld - waar Miller zijn vraagtekens bij zet. Een hack die wel kan werken? Giet wat Sprite bij het water van de bloemen.

"Sprite is niets anders dan een enorme hoeveelheid suiker met zuur water ," vertelt Bill. "Dit wist je misschien niet, maar frisdrank is heel zuur. De PH-waarde van frisdrank zoals Sprite is zoiets als 3.0, terwijl citroensap een waarde van 2.0 heeft. Dus het is heel erg zuur." Miller legt uit dat die zuurtegraad twee dingen doet: het helpt de microben in het water te verminderen, maar het zuur helpt ook het water door te dringen tot diep in de bloem. Dus de Sprite-theorie klopt ergens wel," vertelt hij.

Als je het zelf wil testen, ga dan voor de helft water en de helft Sprite en gebruik niet de light-versie. "Het moet wel de suikerhoudende drank zijn," zegt Miller.

Bonus: Een Chinese studie uit 2013 heeft wetenschappelijk bewijs gevonden dat Sprite goed helpt tegen katers omdat het het enzym wat ons zo slecht laat voelen af kan breken, dus inslaan dit wonderlijke goedje!

Dit artikel is eerder verschenen op Glamour US.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur