Facebook en Instagram gaan afbeeldingen van Zwarte Piet verbieden

De platformen ondernemen actie tegen discriminerende beelden

us politics racism northam
LOGAN CYRUSGetty Images

Facebook gaat stereotyperende en discriminerende afbeeldingen afbeeldingen van zijn platformen Facebook en Instagram verwijderen. Dit maakten zij gisteren bekend. Daarbij wordt het dus verboden om afbeeldingen van Zwarte Piet te plaatsen, maar bijvoorbeeld ook spotprenten van Joden.

Zwarte Piet op Facebook en Instagram

Na een overleg van negen maanden waarin is gepraat met zestig experts is Facebook tot de keuze gekomen om afbeeldingen met typische blackface kenmerken en afbeeldingen waarin Joden op een stereotyperende manier worden neergezet te verbieden.

Niet alle afbeeldingen van Pieten worden verboden, enkel wanneer het een afbeelding betreft waar stereotyperende kenmerken op te zien zijn als een gitzwart geschminkte huid, rode lippen, kroeshaar en oorringen. Afbeeldingen van een Piet zonder blackface-kenmerken, zoals bijvoorbeeld een foto van een roetveegpiet, mogen nog wel online geplaatst worden. Ook afbeeldingen bij een nieuwsbericht of berichten die racistische stereotyperingen bediscussiëren mogen online blijven.

Ook spotprenten van Joden met haakneuzen mogen niet meer online worden geplaatst, net als complottheorieën die beweren dat Joden de wereld regeren.

Kritiek

Zoals bij iedere discussie over Zwarte Piet kwam er op dit nieuws een hoop kritiek over 'vrijheid van meningsuiting'. Men heeft er echter een handje van om te vergeten dat Facebook geen publiek eigendom is, maar een bedrijf dat zijn eigen regels mag stellen. Als een bedrijf besluit om geen racistische uitlatingen meer toe te laten op hun eigen platform, is dat hun goed recht en een stap in de goede richting. Als iemand nu nog iets kan uitvinden om te blokkeren dat Oom Gerrit op de volgende kringverjaardag weer begint te malen over dat er 'er ook niks meer mag in Nederland' – graag.

Discriminatie Facebook

Facebook besloot al eerder andere discriminerende uitingen te verbieden. Dit om het reduceren van mensen tot hun culturele of raciale kenmerken, die gelinkt zijn aan of aanzetten tot geweld, intimidatie en buitensluiting.

Discriminatie rapporteren

Gebruikers van Facebook en Instagram kunnen afbeeldingen waarvan ze denken dat ze niet in lijn zijn met de nieuwe community richtlijnen van de platformen rapporteren. Medewerkers van Facebook gaan handmatig door deze meldingen heen en kunnen afbeeldingen die verboden zijn verwijderen. Vooralsnog worden er geen algoritmes ingezet. Wanneer een gebruiker een verboden afbeelding plaatst zal deze in eerste instantie alleen verwijderd worden. Mocht een gebruiker dit vaker doen, dan wordt diegene van Instagram en/of Facebook verwijderd.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur