Alle ins en outs van mealpreppen op een rijtje

Het is makkelijk, goedkoop én lekker!

repeated old red kitchen pan on pink background
Yulia ReznikovGetty Images

Glamour's Loïs is een chaoot en weet nooit wat ze moet eten. Ze neemt je mee op de journey van het mealpreppen.

Elke avond weer bedenken wat je gaat eten is een van de struggles die horen bij het huishouden. Je weet niet waar je zin in hebt en de zin om te koken is ook in geen velden of wegen te bekennen. Met de minuut word je chagrijniger omdat je wél honger hebt, maar niet weet wat je wil eten en dat wordt een soort neerwaartse spiraal. Zo gaat het bij mij vaak. Hoe fijn is het als je die struggles niet zou hebben en na je werk of studie gewoon binnen tien minuten iets lekkers en gezonds op tafel hebt staan? Dat klinkt als een sprookje, maar met wat voorbereiding, plannen en een uurtje tijd, is dat niet langer een sprookje maar gewoon de waarheid door te mealpreppen; meer eten maken dan voor een keer, zodat je het in kan vriezen en er een paar dagen later opnieuw van kan genieten.

Zelf ga ik als ik zoiets wil beginnen altijd eerst op zoek naar de beste tips, voordelen en andere ins & outs. Omdat ik de beroerdste niet ben neem ik je graag mee in mijn zoektocht over mealpreppen en zet ik alles voor je op een rijtje.

Mealpreppen tips

Hou het simpel

Dit is vooral iets wat ik mezelf altijd voor moet houden. In mijn hoofd bedenk ik namelijk altijd gerechten die net iets te moeilijk zien of teveel ingrediënten bevatten. Voor een mealprep is dat niet handig; hoe meer ingrediënten, hoe meer er fout kan gaan en dat is wanneer je voor meerdere dagen kookt niet slim. Begin dus met simpele gerechten waarvan je weet dat ze, ook als je ze langer bewaart, smaakvol blijven.

Bakjes

Goede bakjes zijn van groot belang wanneer je de wereld van het mealpreppen in gaat. Ze hoeven niet duur te zijn, maar let er altijd op dat ze goed afsluiten. Zo komt er nadat je de maaltijd hebt laten afkoelen geen lucht meer bij en dat houdt je mealprep vers en lekker!

Plan

Verschillende maaltijden door elkaar kunnen voor wat verwarring zorgen. Om het overzicht te bewaren zijn er apps waarmee je makkelijk maaltijden in kunt plannen, zodat je altijd duidelijk hebt wat er nog in je vriezer staat en wat je die avond kan gaan eten. Een paar van deze apps zijn MealPrepPro, Eat This Much en Mealime.

Koop groot in

Groot inkopen is over het algemeen goedkoper. Het is dan wel handig dat je maaltijden kiest die iets van dezelfde ingrediënten bevatten, zodat je meer groenten en koolhydraten zoals noodles, rijst of (zoete) aardappelen kan kopen. Dán is het namelijk echt goedkoper.

Kies een vast moment

Wat heel goed werkt is om de maaltijden op een vast moment in de week te bereiden. Zo wordt het onderdeel van je routine en gaat het makkelijker. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld op zondagavond altijd een uurtje in de keuken staat om je preps voor de aankomende week te maken, ga je daar rekening mee houden en zal het minder moeilijk worden om hier ook echt voor te gaan en dit aan te houden.

Voordelen mealpreppen

Nu hoor ik je denken, allemaal leuk en aardig die tips, maar waar is dat mealpreppen nu echt goed voor? Dat heb ik ook even op een rijtje gezet voor je. Als je nu niet gemotiveerd bent om aankomende week te beginnen, dan weet ik het ook niet meer!

Gezonder

Allereerst is het - mits je natuurlijk kiest voor een gevarieerde maaltijd - eten van een mealrprep een gezondere keuze dan eten waar je vaak voor kiest als je geen tijd hebt en zin hebt in iets makkelijks; van een bordje met zilverliesrijst, brocolli en kip wordt je lijf nu eenmaal blijer dan van een diepvriespizza (al moet je daar op zijn tijd natuurlijk lekker van genieten!).

Het scheelt tijd

Het voelt waarschijnlijk niet zo wanneer je op die vaste avond in de keuken staat te zwoegen, maar mealpreppen scheelt enorm veel tijd. Je bent jezelf ongetwijfeld dankbaar wanneer je na een lange dag werken of studeren alleen maar een bakje eten op hoeft te warmen waarvan je weet dat het goed smaakt. Investeer de tijd in een avond of middag en je hebt er de hele week plezier van.

Goedkoper

Zoals ik al zei bij de tip over het groot inkopen; wanneer je meer koopt en dit allemaal kunt gebruiken is dit goedkoper. Kies bijvoorbeeld voor meerdere gerechten met je lievelingsgroente en maak elke keer een andere variatie. Zo word je er (als het goed is) elke keer blij van én scheelt het in je portemonnee. Ideaal!

Rust in je hoofd

Voor chaoten zoals ik is plannen key. Dit geeft me rust, ik weet dan waar ik aan toe ben en hoef aan dat dilemma geen aandacht te schenken in mijn hoofd. Wanneer ik dus al weet wat ik 's avonds ga eten, geeft dit me heel veel rust. Dat staat dan vast en ik kan me bezig houden met andere dingen; voor mij eerlijk gezegd misschien wel de grootste motivatie - naast dat het gezond is - om lekker te mealpreppen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur