Lang leve self-love! Met deze tips krijg je meer zelfliefde

You should go and love yourself

portrait of young confident women smiling
Lara Callahan / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Nina Keijzer (@astronammu op Instagram) is astroloog en schrijft voor Glamour over astrologie en spiritualiteit. Van de invloed van de verschillende Maanfasen tot de werking van verschillende kristallen: Nina kent alle ins en outs - en die deelt ze graag met je.

De belangrijkste liefde die er is, is de liefde voor onszelf. We vergeten nogal wel eens om goed voor onszelf te zorgen en onszelf minstens net zo veel liefde te geven als we aan anderen geven. En dat terwijl je het langst met jezelf moet leven. Hoog tijd om wat meer self-love te geven!

Tips voor meer zelfliefde

Als je niet (genoeg) van jezelf houdt, dan kan dat belangrijke aspecten in je leven blokkeren. Denk aan geluk, acceptatie, creativiteit en (liefdes) relaties met andere mensen. Investeren in self-love helpt met je persoonlijke groei, op fysiek, emotioneel en spiritueel gebied. Hoe kun je je dromen laten uitkomen als je geen vertrouwen in jezelf hebt? En hoe kun je een ander van je laten houden als je dat zelf niet doet?

Voor zelfliefde geldt ook het principe van de Law of Attraction: op het moment dat je veel van jezelf houdt, dan straal je dat uit. Hierdoor zul je mensen aantrekken die op hetzelfde niveau zitten als jij; zelfverzekerde mensen die bereid zijn om hun dromen waar te maken en om op persoonlijk vlak te groeien. Je zult merken dat je relaties makkelijker gaan en dat je durft uit te spreken wat je wil of wat je zoekt. Een gezonde dosis zelfliefde is dus eigenlijk weten wat je verdient.

Hart Chakra

Je Hart Chakra speelt een belangrijke rol bij zelfliefde. Deze Chakra is te vinden bij- je raadt het al - je hart en wordt gekenmerkt door de kleur groen. De plek van deze Chakra zorgt ervoor dat deze gelinkt is aan onze fysieke en spirituele zelf. De Hart Chakra heeft invloed op alles wat met liefde te maken heeft: relaties, vriendschappen en dus ook zelfliefde. Als deze Chakra uit balans is, dan zul je problemen ervaren met self-love en/of relaties over het algemeen.

Hart Chakra Openen

Er zijn enkele methodes om je Hart Chakra te openen. Op het moment dat je Hart Chakra weer in balans is, wordt het makkelijker om liefde te geven en ontvangen. Ook aan jezelf.

Meditatie zelfliefde

Met een meditatie kun je een moment voor jezelf nemen en in stilte werken aan de aspecten in je leven waar je graag in wilt groeien. Een meditatie kan zo lang of kort zijn als dat je wilt, maar het is wel belangrijk dat je goed visualiseert. Probeer deze meditatie uit voor een fijne dosis self-love.

 • Maak de ruimte klaar met meditatie muziek, Palo Santo en edelstenen;
 • Ga in een kleermakerszit zitten of zorg dat je ergens comfortabel kunt liggen;
 • Adem een paar keer diep in en uit;
 • Visualiseer eerst een wit licht dat binnenin je Hart Chakra straalt. Dit zal helpen om het te reinigen;
 • Visualiseer dan een groen licht dat vanuit je Hartchakra naar binnen straalt;
 • Voel hoe het je Hart Chakra vult met nieuwe, liefdevolle energie;
 • Herhaal eventueel een affirmatie. Zoals: “Ik houd van mezelf”;
 • Probeer dit een paar minuten te doen. Voel je je vreugdig? Hou dit dan vast. Als je er emotioneel van wordt, laat dan gerust alles stromen. Voel wat je moet voelen;
 • Je kunt er altijd voor kiezen om je handen op je hart te plaatsen;
 • Stop wanneer het goed voelt om te stoppen en bedank het Universum;

  Essentiële olie

  Essentiële olie is niet alleen fijn om zelfliefde te bevorderen, maar is eigenlijk altijd een goed idee. Het is de bedoeling dat je de olie goed ruikt, dat kan door het bijvoorbeeld in een aromaverstuiver te doen. Een paar druppels in bad is ook een goede oplossing (een ontspannend bad + essentiële olie = dubbel zoveel zelfliefde!). Deze oliën moet je hebben:

  • Roos: deze bloem staat niet voor niets symbool voor liefde;
  • Lavendel: dit kan je helpen te ontspannen, waardoor je je minder druk maakt om de onbelangrijke dingen;
  • Citroenmelisse: geeft je liefdevolle energie;

   Groen

   Omdat de Hart Chakra gelinkt is aan de kleur groen, kan het helpen om jezelf te omringen met deze kleur. Je hoeft niet gelijk je muren groen te verven, maar meer groen in je huis is zeker geen slecht idee. Denk bijvoorbeeld aan planten, groene kaarsen of groene edelstenen.

   Edelstenen zelfliefde

   Edelstenen kunnen ondersteunend werken en zijn heel mooi om in huis te hebben. Als je aan je zelfliefde wil werken, zijn deze edelstenen een goed idee:

   • Rozenkwarts. Deze edelsteen is niet groen, maar wordt wel gelinkt aan liefde en zelfliefde;
   • Jade. Deze groene steen zou niet alleen ondersteunend werken voor de Hart Chakra, maar zou ook voor meer geluk kunnen zorgen;
   • Groene Calciet. Dit is een rustige steen die neutraal genoeg is voor iedereen. Het bevordert zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling;
   • Peridoot. Deze prachtige groene edelsteen staat bekend om het bevorderen van zelfliefde.

    Wees open

    Een gebrek aan liefde voor jezelf is helaas niet altijd te verklaren aan de hand van een gesloten Chakra. Als je merkt dat je nare ervaringen in het verleden hebt gehad in relaties met anderen of met jezelf, dan kan het helpen om daarover te praten met anderen. Als je geen behoefte hebt aan een gesprek met mensen die dichtbij je staan, dan kan een selflove coach je misschien helpen.

    Geef liefde

    Een reis naar zelfliefde kan soms zwaar en emotioneel zijn. Maar uiteindelijk krijg je er veel voor terug. Het kan zomaar je blokkades opheffen en voor een gelukkiger leven leiden. En als je meer liefde voor jezelf hebt, heb je ook meer liefde aan anderen te geven. Hoe mooi is dat?

    Meer lezen over zelfliefde? Check dan Glamour's nieuwste Beauty-issue!

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Cultuur