Wat zijn Chakra's? Alles wat je moet weten over de basis van al je energie

We zetten de zeven belangrijkste Chakra's op een rij

rear view of woman meditating while sitting at home
Vicens Prats / EyeEmGetty Images

Nina Keijzer (@astronammu op Instagram) is astroloog en schrijft voor Glamour over astrologie en spiritualiteit. Van de invloed van de verschillende Maanfasen tot de werking van verschillende kristallen: Nina kent alle ins en outs - en die deelt ze graag met je.

Alles op deze wereld (en daarbuiten) bestaat uit energie. Energie heeft een bepaalde trilling en frequentie. Als iets in balans is, zal er een andere trilling zijn dan als iets uit balans is. Zo werkt het ook met je lichaam. Er zijn zeven 'draaikolken' die zorgen voor deze energie: de Chakra's.

Wat zijn Chakra’s?

Alles in je lichaam staat in verbinding met elkaar. Naast je fysieke lichaam bestaat er nog een laag: je energetische lichaam. Dit is een energieveld dat buiten je eigen lichaam reikt. De lagen van energie vormen samen je aura: datgene dat je fysieke lichaam met je Chakra's verbindt.

Chakra's kun je zien als draaikolken binnen ons lichaam van een bepaalde energie. Er zijn heel wat Chakra's te vinden in je lichaam, maar wij focussen ons nu op de belangrijkste zeven. Iedere Chakra is gelinkt aan een energie, kleur, orgaan en ga zo maar door. Als je weet hoe je Chakra’s werken, kun je een betere connectie krijgen met jezelf. Alles staat in verbinding.

Chakra basis

Alle zeven Chakra’s zijn gelinkt aan een bepaald aspect in het lichaam en staan vervolgens weer in verband met elkaar. De bovenste drie Chakra’s (Keel-, Voorhoofd-, en Kruinchakra) zijn verbonden met het spirituele. De focus ligt op onze connectie met ons hogere zelf en het goddelijke. De lagere drie Chakra’s (Wortel-, Sacraal-, en Zonnevlechtchakra) zijn verbonden met ons fysieke zelf. Deze gronden ons met Moeder Aarde. Al deze Chakra's zijn verbonden met de Hartchakra: de verbinding tussen het fysieke en spirituele.

Wortelchakra

De eerste Chakra is de Wortelchakra. De Chakra bevindt zich in het perineum en wordt gekenmerkt door de kleur rood. Deze energie gaat voornamelijk over hoe veilig en zeker we ons voelen, maar ook over familie, onze ‘zijn’ en overleving. Het ontwikkelt zich ongeveer in de eerste zeven jaar van ons leven.

Als de Wortelchakra in balans is, voel je je veilig, in harmonie met de natuur en ga je mee met de ‘flow’ van het leven. Je bent makkelijker verbonden met je familie en komt van een plek met wederzijds begrip.

Is deze Chakra uit balans, dan vertrouw je de natuur niet, voel je geen connectie met Moeder Aarde en ben je niet geaard. Je kunt je angstig en onveilig voelen en het gevoel hebben dat je niet tegemoet gekomen wordt in je basisbehoeften (waaronder liefde).

Sacraalchakra

De tweede Chakra is de Sacraalchakra. Deze bevindt zich net onder de navel en wordt gekenmerkt door de kleur oranje. Deze energie gaat voornamelijk over onze creativiteit en seksualiteit. Ook vertelt het ons iets over onze emoties, hoe we bewegen, onze relatie met mensen en met geld.

Is deze Charka in balans, dan ben je creatief, in contact met je plezierige behoeftes en durf je op een gezonde manier je emoties te delen. Je bent in staat gezonde relaties te onderhouden en hebt een goede relatie tot geld.

Als de Sacraalchakra uit balans is, dan heb je moeite met het uitspreken van je emoties, ben je niet in contact met je plezierige behoeftes en ben je minder creatief. Er kan een gevoel van woede of schaamte ontstaan. Ook kun je problemen hebben met geld of relaties.

Zonnevlechtchakra

De derde Chakra is de Zonnevlechtchakra. Deze bevindt zich net onder de maag en wordt gekenmerkt door de kleur geel. Deze energie gaat voornamelijk over je kracht en zelfvertrouwen. Dit is je eigen energie, positiviteit en in hoeverre je er bent voor anderen en natuurlijk minstens net zo belangrijk, voor jezelf.

Wanneer je derde Chakra in balans is, voel je je als één geheel en weet je wie je bent. Je hebt zelfvertrouwen, voelt je vredig en kalm en accepteert jezelf en anderen. Er is een goede balans tussen het spirituele en het materiële.

Is deze energie uit balans, dan heb je de behoefte om te domineren en in controle te zijn. Je hebt weinig of geen respect voor jezelf of voor anderen. Dit kan leiden tot onzekerheid, het weggeven van je kracht of zelfs een vorm van zelfhaat.

Hart Chakra

De vierde Chakra is de Hartchakra. Deze bevindt zich bij het hart en wordt gekenmerkt door de kleur groen. Het vertelt ons iets over hoe we ons verhouden tot liefde, relaties in het algemeen, hoop, vertrouwen en balans. Ook zegt het iets over ons mededogen, zowel voor anderen als voor onszelf.

Wanneer je Hartchakra in balans is, dan ervaar en deel je makkelijk liefde. Je accepteert jezelf en anderen en geeft net zo makkelijk liefde weg als dat je het ontvangt.

Is deze energie uit balans, dan voel je geen connectie met jezelf (wat kan leiden tot vormen van depressiviteit) en heb je moeite om van jezelf en anderen te houden. Dit kan invloed hebben op je relaties.

Keelchakra

De vijfde Chakra is de Keelchakra. Deze bevindt zich bij de keel (richting de schildklier) en wordt gekenmerkt door de kleur blauw. Deze gaat voornamelijk over communicatie, jezelf uitdrukken (laten weten wat je behoeftes zijn) en reinigen. Daarnaast vertelt het ook iets over waarheid en begrip.

Is je Keelchakra in balans, dan voel je een sterke wil om te leven en ben je in staat om je dromen achterna te gaan. Je spreekt de waarheid en hebt begrip voor de standpunten van anderen. Je hebt weinig moeite met jezelf uit te spreken en er is een goede balans tussen wanneer je van jezelf moet laten horen en wanneer je beter stil kunt zijn.

Is deze energie uit balans, dan kun je moeite hebben met de waarheid (uit) te spreken en begrip te tonen voor andermans standpunten. Je kunt jezelf een beetje verloren voelen. Je spreekt je niet graag uit, omdat je het gevoel hebt dat je veroordeeld wordt. Dit kan je ook belemmeren in het najagen van je dromen.

Voorhoofdchakra

De zesde Chakra is de Voorhoofdchakra, die ook wel bekend staat als het Derde Oog. Deze energie zit tussen je wenkbrauwen en wordt gekenmerkt door de kleur indigo en/of violet. Deze Chakra gaat over je intuïtie en is je 'zesde zintuig'. Het is het punt van wijsheid en spirituele inzichten.

Is deze in balans, dan heb je een sterke connectie met je intuïtie. Je hebt diepere kennis over wat je ziet in deze wereld en in visioenen.

Is je zesde Chakra uit balans, dan verweer je alles wat met spiritualiteit te maken heeft en voel je geen sterke connectie met je intuïtie. Je voelt een vorm van angst als het gaat om je innerlijke stem.

Kruin Chakra

Last but not least: de zevende chakra. Dit is de zogeheten Kruinchakra en bevindt zich dan ook bij je kruin. Het wordt gekenmerkt door de kleur paars. Deze Chakra zorgt ervoor dat alle energie moeiteloos door je lijf stroomt. Deze energie draait om spiritualiteit, je omgeving en je bewustzijn.

Als je Kruinchakra in balans is, voel je je verbonden met het Universum. Je voelt dat we allemaal in connectie staan met elkaar en het Goddelijke. Je kunt je bewustzijn zonder moeite verhogen.

Is deze energie uit balans, dan voel je je niet in verbinding met met het Universum. Je hebt een gevoel van wantrouwen of boosheid naar de overkoepelende macht, wat kan leiden tot ontevredenheid over het leven (en uiteindelijk depressiviteit).

Chakra's in harmonie

Er zijn tools die je kunt inzetten om je Chakra's in balans te krijgen en eventuele blokkades weg te halen. Je mentale, fysieke en spirituele gezondheid heeft invloed op de Chakra's. Je kunt je energie meer in harmonie brengen door bijvoorbeeld voedsel, meditaties, essentiële oliën, yoga en edelstenen. Zo voel je je meer verbonden met jezelf, anderen en het Universum.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur