De mooie dingen des levens die straks weer mogen – als we ons goed aan de corona-regels houden

Zoals het knopje bij het stoplicht indrukken zonder een paniekaanval te krijgen

corona
Glamour

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 25 september 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

Toen we in maart te horen kregen dat we door de snelle verspreiding van het coronavirus in een 'intelligente lockdown' gingen, wisten we niet wat ons te wachten stond: hoe lang zou de lockdown duren, hoe lang zou het duren voordat we onze vrienden weer in het echt konden zien? Voordat we weer op een terrasje konden zitten of uit eten konden gaan?

We're all in this together

Die onzekerheid was beangstigend. Nu hebben we allemaal kunnen zien: zolang we allemaal netjes de richtlijnen van het RIVM volgen, worden de besmettingen aantoonbaar een stuk minder – dan kan en mag er steeds meer. Even door de zure appel heen bijten om er allemaal samen beter uit te komen. De zomer bleek gered door het feit dat we in de buitenlucht (op afstand!) onze vrienden konden zien, en ook onze terrasjes en etentjes hoeven we niet meer te missen. Nu de koudere maanden er weer aankomen is het verleidelijk om de maatregelen (waar, let's be real, velen afgelopen tijd íets losser mee zijn geworden) weer echt top of mind te hebben.

Als we er allemaal op letten dat we ons goed aan de anderhalvemeter-regel houden (zowel binnen als buiten!) en ons laten testen bij klachten (en tot die uitslag thuisblijven!) – of natuurlijk wanneer we in aanraking zijn geweest met mensen die positief getest zijn – dan voorkomen we dat er meer beperkingen opgelegd worden (zoals het eerder sluiten van de kroegen) en zal het een stuk minder lang duren voordat we de onderstaande dingen weer kunnen doen.

Op vakantie zonder zorgen

Is het nou code geel of code oranje? En wat als het ineens omslaat terwijl ik daar zit? Hoe kom ik dán nog thuis? We hebben ineens zo veel waardering voor het feit dat we voorheen zonder er al te veel over na te denken naar het buitenland konden. Als je nu een reis boekt zonder goed te letten op de adviezen van het RIVM, dan komt Robert Ten Brink je niet zomaar meer halen. Gelukkig zijn er nog genoeg leuke plekken in Nederland om te genieten van een staycation.

Weer naar festivals en concerten

Ja, we kunnen wel naar kleine, corona-proof optredens, maar we missen de stampvolle zalen en de chaotische festivalweides. Compleet met de irritaties die erbij kwamen kijken. In je nek gehijgd worden door een vreemde die probeert te gaan staan waar jij duidelijk al staat. Tot je knieën in de bier-modder stappen. Meer meekrijgen van het gesprek tussen ene Sander en Bart van een Coole Start-up die luidkeels hun week staan te bespreken, dan van de artiest waar je 40 euro voor betaald hebt. Dat ene muntje dat je onderin je portemonnee vindt als je weer thuis bent. Op dat moment kon het ons gestolen worden, maar nu het niet meer kan, missen we zelfs deze struggles.

Het knopje bij het stoplicht indrukken zonder een paniekaanval te hebben

Oh, hoe heerlijk was het om nauwelijks stil te staan bij de ranzige dingen die we deden? Het knopje bij het stoplicht indrukken met onze actual vingers, de trapleuning in een winkelcentrum aanraken, allerlei vreemden de hand schudden zonder enig idee te hebben van wat zij verder uitspoken in hun leven. Sommige van deze lessen zullen we zéker meenemen in het post-corona tijdperk, maar het zou heerlijk zijn om niet overal bij stil te hoeven staan.

Daten

Ja, het is zeker mogelijk om te daten in het coronatijdperk, zo bewijzen deze drie verhalen van Glamour-lezeressen. En hoewel er heel veel nog kan – zoals mensen ontmoeten via dating-apps – missen we toch de spontane ontmoetingen in bars of clubs. Of de Tinderdate zónder afstand. Dan toch maar weer een keer je ex appen of hij je certified seksbuddy wil zijn.

Oma knuffelen

Ja, dit zijn allemaal voorbeelden van luxeproblemen door de coronacrisis, maar het is allemaal stukken erger voor de ouderen en kwetsbare mensen: daar slaat de eenzaamheid toe. Ja, we kunnen wel voorzichtig en op afstand bij onze opa's en oma's op bezoek, maar we kijken uit naar de dag dat we ze gewoon weer een dikke knuffel kunnen geven. Tot die tijd maar onthouden dat die dag een stuk sneller komt als we de verspreiding van het virus – ook als jongeren – tegen proberen te gaan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io